Foto: LETA

Nākamā gada Soču olimpiskajās spēlēs Latviju varētu pārstāvēt nedaudz vairāk kā 50 sportisti, izteicās Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) ģenerālsekretārs un Latvijas delegācijas vadītājs Sočos Žoržs Tikmers.

Šobrīd oficiāli gan Olimpiādei kvalificējusies vien vīriešu hokeja izlase, kā arī divi (viens vīrietis un viena sieviete) biatlonisti.

"Visi braucēji tiks paziņoti ap 24.janvāri, kad būs noslēgušās kvalifikācijas sacensības, bet šobrīd prognozējam, ka skaits būs līdzīgs kā iepriekšējās spēlēs," izteicās Tikmers. "Esam viena no nozīmīgām ziemas olimpisko spēļu valstīm, jo mums ir sava hokeja komanda, bet kopējais dalībnieku skaits varētu būt nedaudz virs 50 - šobrīd plānojam 50-53 dalībniekus."

Līdz šim lielākā delegācija Latvijai bija 2010.gada Vankūveras olimpiskajās spēlēs, kad deviņos sporta veidos startēja 58 sportisti, izcīnot divas olimpiskās sudraba godalgas.

"Mums ir četri sporta veidu līderi - skeletonā, bobslejā, kamaniņu sportā, īpaši komandu cīņa, un Andrejs Rastorgujevs biatlonā. Ceru, ka pārējie sportisti parādīs tādu pat progresu kā iepriekšējās sezonās," Tikmers stāstīja par LOK lielākajām cerībām. "Atsevišķs stāsts ir par hokeja izlasi, kas mūs vienmēr iepriecinājusi atsevišķās spēlēs, kā arī parādījusi lielisku raksturu. Ceru, ka puišus nevajās traumas un komanda aizbrauks labākajā kondīcijā."

Tāpat LOK ģenerālsekretārs cerības lika uz ātrslidotāju Haraldu Silovu. "Divas distances Silovam ir parocīgas. Nevarētu teikt, ka iepriekšējā sezona viņam bija sekmīga, tomēr, zinot raksturu, domāju, ka viņš ir uz pareizā ceļa."

Soču olimpiskās spēles notiks no 7. līdz 23.februārim. Tiek plānots, ka pirmie Latvijas sportisti olimpiskajā ciematā varētu ierasties jau aptuveni 30.janvārī.

"Esam virtuālā vidē apskatījuši sadzīves apstākļus, kādi mūsu komandai būs visos trijos olimpiskajos ciematos, - tie ir labi, standartiem atbilstoši," teica Tikmers. "Mums atliek piestrādāt pie sīkumiem - loģistikas lietām un sportistu nodrošināšanas ar papildu maksas pakalpojumiem, piemēram, televizoriem, kas nav standarta piedāvājumā."

Loģistiku atvieglos arī tas, ka šogad pirmoreiz Latvijas delegācija organizēs čarterreisu uz Sočiem. Savukārt pārējiem sportistiem un līdzjutējiem būs jālido caur Stambulu, Maskavu vai Kijevu.

Sočos gaidāmos laika apstākļus Tikmers nosauca par "kurioziem". "Šogad 7.februārī Sočos bija +17 grādi. Tāpēc mums jādomā, kādā parādes formā sportisti varēs izsoļot atklāšanas parādē, ja būs tik silts laiks. Tomēr puse no komandas dzīvos kalnu ciematos, kur ir pilnīgi citādāki laika apstākļi."

Tāpat šogad pirmoreiz LOK plānojusi realizēt arī līdzjutēju apģērbu līniju, kas izstrādāta sadarbībā ar modes mākslinieci Natāliju Jansoni.

"Šobrīd uzrunājam ražotājus, bet dizains jau ir izstrādāts. LOK kā sabiedriska organizācija nenodarbojas ar komercdarbību, bet meklēsim, kā to piedāvāt līdzjutējiem, - pārdošanā pieejami būtu tādi pat apģērbi kā sportistiem, vienīgi uz tiem nedrīkstēs atrasties olimpiskie apļi."

Tikmeram nav pieejams precīzs skaits, cik Latvijas līdzjutēju varētu apmeklēt Olimpiādi, bet viņš potenciālajiem apmeklētājiem atgādina, ka šoreiz skatītājiem būs nepieciešama ne tikai pase un derīga vīza, bet arī īpaša akreditācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!