Foto: RIA Novosti/Scanpix
Soču ziemas olimpisko spēļu lāpas stafete kā neviena cita ir piesaistījusi uzmanību visā pasaulē dēļ tā, ka lāpa spītīgi turpina dzist un kā niķīga mamzele sagādā arvien jaunas un jaunas ķibeles.

Kopš stafetes sākuma brīža lāpa ir nodzisusi gandrīz 70 reizes - pirmajās dienās par to ar lielu ažiotāzu ziņoja visi pasaules mediji, nu jau tā ir kļuvusi par ierastu lietu, kam vairs īpaši uzmanību nepievērš. Izņemot gadījumus, ja aizdegas lāpnesis vai notiek kas tikpat negaidīti dramatisks.

Olimpiskās uguns pavadošā dienesta darbinieks izdevumam "Gazeta.ru" ir atklājis noslēpumu, kāpēc lāpa, par kuru tika zvērēts, ka tā nekad nenodzisīs, turpina palikt bez liesmas. "Lāpu vienkārši nav līdz galam uztaisījuši," saka vīrietis, kurš vēlējies palikt anonīms, jo lāpas likstu skaidrojums ir teju vai valsts noslēpuma līmenī. "Tai nepietiek burtiski vienas tehniskas atveres, kas radītu papildus gaisa pieplūdumu, kaut ko līdzīgu, kas ir "mangalam" vai krāsnij. Šķiet - nekā sarežģīta, jo lāpa pēc savas būtības ir liela
šķiltava."

"Es nezinu, kas te ir tik inovatīvs," viņš piebilst. "Iekšā ir gāzes balons ar gāzes padeves regulatoru. Balonā ir visparastākais propāns, deg astoņas minūtes. Katrreiz pirms lāpas iedegšanas pavadošā dienesta darbinieki ar īpašu atslēgu atver gāzes padevi. Taču oficiāli, protams, tiek uzskatīts, ka lāpa ir superinovatīva un tās konstrukcija tiek turēta noslēpumā. Vienīgais, izgatavota grezni, nav ko teikt - korpuss no alumīnija, bet dažas detaļas no titāna un nerūsējošā tērauda sakausējuma, kas ir ļoti rets, jo to pat urbt nevar - urbis vienkārši slīd nost."

Patieso lāpas dzišanas iemeslu nevienam nenāk ne prātā publiskot. Tā konstruktori, Krasnojarskas aizsardzības rūpnīca "Krasmaš" pamatā nodarbojas ar ballistisko raķešu un kosmosa pavadoņu izgatavošanu, un lāpas nedienas nekomentē. Kā noskaidroja izdevums, klusēšanu paredz līgums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!