Pagājušonedēļ Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) paziņoja, ka balstvakcinācija pret Covid-19 būtu jānodrošina visiem iedzīvotājiem vecumā virs 40 gadiem un vismaz sešus mēnešus pēc primārās vakcinācijas pabeigšanas. Tikmēr Latvijā balstvakcinācijas temps atpaliek no pārējām Baltijas valstīm. 30. novembrī valdībā tika skatīts jauns balstvakcinācijas plāns. Par to Alina Lastovska raidījumā "Spried ar Delfi" 1. decembrī runāja ar ģimenes ārstu, Imunizācijas valsts padomes locekli Aini Dzalbu un Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta vadītāju Evu Juhņēviču.

Ar "trešo poti" Latvijā pagājušās nedēļas beigās sapotēti bija aptuveni 60 000 cilvēku, kamēr Lietuvā un Igaunijā tie ir vairāki simti tūkstošu cilvēku. Baltsvakcinācija Latvijā sākotnēji bija pieejam cilvēkiem ar ļoti novājinātu imunitāti, vecāka gada gājuma cilvēkiem un medicīnas darbiniekiem, kas strādā ciešā kontaktā ar Covid-19 pacientiem, bet kopš novembra valdības lēmumi dod iespēju potēties plašākam cilvēku lokam.

Tikmēr Eiropas Komisija rosinājusi, ka vakcinācijas sertifikātam, kas pret Covid-19 vakcinētiem eiropiešiem nodrošina brīvas ceļošanas iespējas, vajadzētu būt derīgam tikai deviņus mēnešus pēc otrās potes saņemšanas. Gaidāms, ka par to diskusijas risināsies samitā 16. un 17. decembrī.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!