No 6. decembra, strādājot klātienē, kur ir iespējams kontakts ar citiem darbiniekiem, pakalpojuma saņēmējiem vai apmeklētājiem, divreiz nedēļā būs jāveic Covid-19 paštests – tā lēmusi valdība. Tikmēr publiskajā telpā izskanējušas šaubas gan par šādas kārtības efektivitāti vīrusa izplatības apkarošanā, gan valsts organizēto paštestu iepirkumu. Alina Lastovska 29. novembrī raidījumā "Spried ar Delfi" runāja ar Veselības ministrijas parlamentāro sekretāru Ilmāru Dūrīti (A/P) un Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektori Līgu Meņģelsoni.

Jaunā prasība attieksies uz visiem darbiniekiem – gan pret Covid-19 vakcinētiem, gan nevakcinētiem, bet testus apmaksās valsts, kura to iepirkšanai rezervējusi 15 miljonus eiro.

Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis gan atzinis, ka testu veikšana darba vietās primāri būtu "godaprāta jautājums".

Tikmēr Aizsardzības ministrijai pakļautais Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centrs (VALIC) pirmo līgumu par antigēna paštestu piegādi noslēdzis ar uzņēmumu "Ekspress laboratorija" par kopumā trīs miljoniem eiro. Uzņēmums reģistrēts vien šā gada pavasarī, līdz ar to dati par tā finanšu rādītājiem vēl nav pieejami, bet AM apgalvo, ka tas izvēlēts, jo piedāvājis ātrāko piegādes termiņu un zemāko cenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!