Šomēnes beidzot noslēgts līgums par pirmajiem darbiem Salaspilī padomju laikā izveidotā kodolreaktora nojaukšanai. Tikmēr Valsts kontrole asi kritizē atbildīgos ierēdņus, kuri reaktora nojaukšanai paredzēto naudu gadiem ilgi tērējuši citām vajadzībām. 25. maijā raidījumā "Spried ar Delfi" Andris Auzāns par to izjautāja par reaktora nojaukšanas plāniem atbildīgās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietnieci Aldu Ozolu kā arī Valsts kontrolieri Rolandu Irkli.

Kodolreaktors Salaspilī darbojās no 1961. līdz 1998. gadam, kad līdzekļu trūkuma dēļ to slēdza. Šis reaktors netika izmantots elektroenerģijas ražošanai, bet gan zinātniskai izpētei. Sākotnēji bija plānots reaktoru nojaukt līdz 2008. gadam, bet plāni vairākkārt tika atlikti.

Kopš 2015. gada reaktora demontāžai piešķirti 9,6 miljoni eiro, bet tie sistemātiski pārdalīti citiem tēriņiem kā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iekšējiem pasākumiem, ārzemju filmu uzņemšanai Latvijā, reemigrācijas pasākumu koordinatoru finansēšanai, kompensācijām par migrējošo dzīvnieku nodarītajiem postījumiem lauksaimniekiem un kompensācijām par postījumiem dabas aizsardzības teritorijās, aizrāda Valsts kontrole.

Šī gada maijā gan beidzot noslēgts līgums par reaktora izpēti un būvprojekta izstrādi tā demontāžai.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!