'Stiprini stipros' saziedota lielākā summa četros gadosvairāk nekā 106 tūkstoši eiro
Jau ceturto gadu "Delfi" sadarbībā ar labdarības organizāciju "Ziedot.lv" projektā "Stiprini stipros" aicināja atbalstīt ģimenes, kurās dzīvo ilgstoši aprūpējams tuvinieks. 2022. gada sākumā saziedota rekordliela summa – vairāk nekā 106 tūkstoši eiro – lielākais savāktais atbalsts projekta četru gadu laikā.
Savāktie ziedojumi deva iespēju palīdzēt četriem šā gada projekta vēstnešiem, kuriem saziedoti 25 608 eiro (Reiņa Runča mammai Rasmai Priekulei, kura decembrī nomira, saziedotās naudas atlikums 3846,10 eiro apmērā ir novirzīts Reiņa aprūpei), kā arī būs iespēja sniegt palīdzību astoņiem iepriekšējo gadu akcijas "Stiprini stipros" vēstnešiem – Rolandam Balodim-Ūdrim, Elvīrai Vaitkevičai, Jekaterinai Ļebedevai, Reinim Runcim, Elvim un Raivo Dauģiem, Jeļenai Poļitovai un Ancei Keitai Jēkabsonei (kuriem palīdzība joprojām nepieciešama) – 39912 eiro apmērā.

Turklāt palīdzība tiks sniegta vēl vismaz 10 smagi slimiem cilvēkiem aprūpes vajadzību nodrošināšanai 40 806,78 eiro apmērā. Kā vēsta "Ziedot.lv", astoņas ģimenes jau ir pieteikušās, taču šogad vēl būs iespējams atbalstīt divas trīs ģimenes atkarībā no nepieciešamās summas.
""Stiprini stipros" šajā gadā atkal pierādīja, ka Latvijas iedzīvotāji saprot smagi slimu cilvēku aprūpes skaudrumu un gatavi dalīties ar saviem ienākumiem, lai ziedotu un palīdzētu svešiem cilvēkiem un viņu ģimenēm. Vairāk nekā 100 000 eiro ziedojumos ir iespaidīga summa un milzīga uzticēšanās "Delfi"," norāda labdarības organizācijas "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta. "Cilvēki redz, ka šī nav tikai Ziemassvētku akcija, bet patiesas rūpes un iestāšanās par tiem, kuri izdeguši un pašu spēkiem nespēj tikt galā ar finansiāliem un emocionāliem izaicinājumiem. Un tas ir arī signāls politiķiem un izpildvarai, ka tēma ir aktuāla un Latvijas iedzīvotājiem svarīga."
Rūta Dimanta un "Ziedot.lv" gaida, ka no solījumiem politiķi un izpildvara pāries pie reāliem darbiem un smagi slimu cilvēku ģimenēm nebūs jāvāc ziedojumi elementāru un cilvēka cieņu nodrošinošu pakalpojumu apmaksai. "Paldies ikkatram, kurš nepalika vienaldzīgs un dalījās!" pateicīga ir Dimanta.

Šī gada projektā "Stiprini stipros" stāstījām par četriem vēstnešiem – Ilviju Širjakovu, Adrianu Oto Sokolovski, Esteri Laukšteinu un Rasmu Priekuli. Tāpat arī atklājām, kā klājas visiem akcijas iepriekšējo trīs gadu varoņiem – kas mainījies viņu dzīvē, ar kādiem izaicinājumiem šobrīd viņiem jāsaskaras.
"Stiprini stipros" laikā piedāvājām arī piecus ar akciju saistītus raidījumus, no kuriem divi iepazīstināja ar konkrētu cilvēku stāstiem, bet trīs apskatīja galvenās aktualitātes saistībā ar aprūpi mājās un ziedošanas kultūru Latvijā. Šogad pirmo reizi raidījumā viesojās arī kāds no iepriekšējo gadu varoņiem – Ances Keitas mamma Agnese Lielmane pastāstīja par to, kā ziedotāju atbalsts veicinājis meitenes izaugsmi un kā viņa dzīvo pašlaik.
Projektā piedalos ne pirmo gadu, un ir ļoti patīkami, ka lēnām, bet tomēr situācija Latvijā uzlabojas un aprūpes pakalpojumi vismaz daļai cilvēku kļūst vieglāk pieejami. Tāpat liels prieks par to, ka "Stiprini stipros" iegūst arvien lielāku atpazīstamību un ik gadu mēs varam palīdzēt arvien lielākos apjomos. "Stiprini stipros" ir akcija, kas atgādina par to, cik nozīmīgi ir palīdzēt cilvēkiem, kas savu ikdienu velta tam, lai rūpētos par citiem. Dalība tajā man ik gadu sagādā ļoti daudz emociju.
Dita Vinovska, "Delfi" žurnāliste un redaktore
"Ir ļoti grūti redzēt, cik netaisnīga var būt pasaule un cik nepiemērota sistēma ir tiem, kam dzīvē paveicies mazāk, tomēr ik gadu "Stiprini stipros" nozīmē arī sastapšanos ar ļoti spēcīgiem un iedvesmojošiem cilvēkiem. Šogad ar īpašu raidījumu palīdzību divus no viņiem – Agnesi Lielmani un Intu Gerhardi – varēja iepazīt arī plašāka sabiedrība. Man bija liels prieks piedalīties arī trīs citu raidījumu gatavošanā. Tajos žurnālisti Monika Cālīte un Kārlis Arājs iztaujāja atbildīgo iestāžu pārstāvjus gan par situāciju pašlaik un pēdējos gados piedzīvotajām pārmaiņām aprūpes jomā, gan par to, vai ziedotājiem būtu jānodrošina valsts funkcijas," stāsta Dita.
Kā ik gadu, analizējām arī to, kādas izmaiņas valstī notikušas un kādi joprojām ir šķēršļi, lai smagi slimiem cilvēkiem nodrošinātu cilvēka cienīgu aprūpi. Atklājās – lai arī attiecībā uz bērniem valsts lēmusi par pozitīvām izmaiņām un viņu vecākiem retāk nākas lūgt ziedojumus, pieaugušo aprūpē mājās tikpat kā nekādas izmaiņas nav novērojamas. Proti, ja ģimenes locekļu ienākumi ir virs minimālajiem un viņi nekvalificējas pašvaldības apmaksātai aprūpei mājās, viņiem nākas par smagi slimā tuvinieka aprūpi maksāt pašiem, nereti dzenot ģimeni trūkumā vai paliekot bez darba, vai arī viņiem nākas lūgt ziedojumus. Turklāt pat tad, ja pašvaldības apmaksātā aprūpe pienākas, katrā pašvaldībā tā var nozīmēt ko citu. Vairāk par "Delfi" secināto var lasīt Lauras Dzērves rakstā.
"Stiprini stipros" man ir ļoti īpašs projekts, kuru plānojam attīstīt vēl vairāk nākamajos gados, jo redzam, ka aprūpētāju nepieciešamība ir ļoti sarežģīta un akūta problēma mūsu valstī. Es vēlos pateikties ikvienam, kurš piedalījās šī projekta veidošanā, komunikācijā vai atbalstā, jo kopā mēs spējam paveikt vairāk. Paldies aģentūrai "VUCA Communications" par projekta radošā koncepta izstrādi un dizainu, veikalu tīklam "Maxima" par projekta komunikācijas materiālu izvietošanu savos veikalos, "Httpool" par reklāmas kampaņām lielākajos sociālajos medijos – "Facebook", "Twitter", "Instagram" un "Spotify" –, "Radio Skonto", "Radio Skonto Plus" un "Radio Tev" par projekta komunikāciju savos raidījumos un reklāmu izvietošanu, "DScreens" un "Clear Channel" par vides reklāmas izvietošanu un ikvienam, kurš ziedoja vai tikai aizdomājās par stiprajiem cilvēkiem mūsu valstī! Paldies, ka stiprināt stipros!
Elise Bikova, "Delfi" mārketinga un projekta "Stiprini Stipros" vadītāja