Uzbur svētkus!
Top 10: ģimeniskas filmas un multfilmas Ziemassvētku gaidās
Top 10: ģimeniskas filmas un multfilmas Ziemassvētku gaidās

Teksts: Sergejs Timoņins, "Kino Kults"

Foto: "Shutterstock"

Svētku brīvdienas nav nekādas svētku brīvdienas bez nesteidzīgas laiskošanās pie TV ekrāna kopā ar saviem mīļajiem, našķējoties un vienkārši baudot gada izskaņas rimto burvību. Un nav vienkāršāka veida, kā apvienot saturīgu kopābūšanu ar jēgpilnu izklaidi par kopīgu filmu un seriālu skatīšanos – sirsnīgu, smieklīgu, zelta klasikas, pašmāju un ārzemju, redzētu jau ne reizi vien, atklājot arī ko jaunu. Ko visiem kopā noskatīties Ziemassvētku gaidās un gada nogalē – iesaka Sergejs Timoņins, kino eksperts un blogeris, platformas "Kino Kults" līdzdibinātājs un vadītājs.
"Elfs" / "Elf" (2003)
Ja kādu filmu var droši saukt par mūsdienu klasiku, tad tā ir Džona Favro svētku komēdija "Elfs" – iespējams, vairāk pasaulē nekā Latvijā, bet tas tikai nozīmē, ka filma vēl gaida pašmāju skatītāja uzmanību un mīlestību. Vils Ferels, kas vairākumam pazīstams pēc t.s. "pirdienkomēdijām", šeit negaidīti un neraksturīgi pašam sev sniedz ļoti sirsnīgu un niansētu performanci kā Badijs, Santaklausa elfu adoptētais bērns, kurš jau patstāvīgā vecumā dodas no Ziemeļpola uz Ņujorku, lai satiktu savu īsto tēvu (ekrāna leģenda Džeimss Kāns). Tālākais ir skaidrs – mūžsenās vērtības satiekas ar mūsdienīgiem kino paņēmieniem un, protams, humoru, kas arī nodrošina filmas vietu šajā topā (un skatītāju sirdīs).
"Tāda ir mīlestība" / "Love, Actually" (2003)
Mazliet citāda mūsdienu Ziemassvētku klasika, tikai – pieaugušajiem (ar bērniem arī var skatīties, bet jāgatavojas, ka būs jāskaidro lietas). Britu režisora un scenārista Ričarda Kērtisa karjeras veiksmīgākā filma ir cilvēcīgu stāstu savirknējums, kas tieši šādā kombinācijā (stāsti, scenārijs, populārākie britu aktieri, humors, drāma un tas maģiskais kino ingredients, kurš vienkārši labām filmām liek kļūt par klasikām) ir izšāvis tā, ka filmu mēs skatāmies vēl šobaltdien. Gadu laikā varoņu stāsti ir kļuvuši vēl tuvāki, bet viņi paši – vēl iemīļotāki, un Ziemassvētki ir tikai vēl viens iemesls, lai to pārskatītu!
"Ziemassvētku jampadracis" (1993)
Pie ārzemju un arī pašmāju svētku filmu bagātības neaizmirsīsim par iemīļoto ģimenes filmu, kura nu ir pilnībā iesakņojusies mūsu svētku repertuārā – režisora Vara Braslas meistarīgi atainotā Cīrulīšu ģimenes ikdiena filmā "Ziemassvētku jampadracis". Iemīļotie varoņi (un aktieri, kas tos atveido), to piedzīvojumi un nedienas, agrīno 90-to gadu kino šarms, Mārtiņa Brauna mūzika un tikai 80 minūšu ilgums vēlreiz un vēlreiz atgādina par laikiem, kad mums nevajadzēja nemaz tik daudz, lai justos patiesi laimīgiem! Filma straumējama "filmas.lv" platformā.
"Kā Grinčs nozaga Ziemassvētkus" / "How the Grinch Stole Christmas" (2000)
Pašiem jaunākiem skatītājiem noteikti ir pazīstama cita šī varoņa versija no nesenās animācijas filmas, bet tā arī ir lieliska iespēja iepazīstināt tos ar Džima Kerija varoņa versiju, kura ir tuvāka viņu vecākiem vai vecākajiem brāļiem un māsām. Tūkstošgades mijas filmā Kerijs meistarīgi, izmantojot savus bezgalīgos mīmikas krājumus, atveido rakstnieka Doktora Sūsa radīto varoni, bet pati filma ir sava laika kino veidošanas tehnoloģiju brīnums (tās režisors Rons Hovards veidoja tai skaitā "Apollo 13") un pa šiem vairāk nekā 20 gadiem nav novecojusi ne kripatas.
"Gremlini" / "Gremlins" (1984)
Mazliet atšķaidīt Ziemassvētku saldo noskaņojumu palīdzēs īsts trilleris visai ģimenei, kuru var un pat vajag skatīties arī jaunākiem skatītājiem – taču pavisam mazus bērnus labāk tomēr nolikt agrāk gulēt (bet vai tad viņi klausīs...) Un kurš gan labāk prot apvienot patiesas, visiem saprotamas ģimeniskas vērtības ar spriedzi un nervus kutinošām epizodēm, radot īstu kino maģiju, kā Stīvens Spīlbergs, mūsdienu izklaides kino krusttēvs? Ne velti "Gremlini" ir viena no spilgtākajām filmam Spīlberga producenta karjerā, pie kuras mīl pabaidīties un ķert adrenalīnu ne viena vien skatītāju paaudze.
"Brīnišķā dzīve" / "It’s a Wonderful Life" (1942)
Daudzi šādas filmas neskatās, kur nu vēl filmu, kurai šogad paliek 80 gadi – tikpat daudz, cik, iespējams, potenciālajai skatītāju ģimenei summāri kopā. Bet ir filmas, kuras nenoveco, un "Brīnišķā dzīve" noteikti ir no tām! Režisora Frenka Kapras brīva interpretācija par Čarlza Dikensa "Ziemassvētku dziesmu" ASV ģimenēs ir tāda pati svētku tradīcija, kā mūsu platuma grādos "Likteņa ironija" – un ir pelnījusi par tādu kļūt arī jūsmājās. Galu galā, filmas skatīšanos vienmēr var attaisnot kā "izglītošanos kino klasikā", bet, ticiet mums, pēc filmas nekādi attaisnojumi vairs nebūs vajadzīgi!
"Ziemassvētku hronikas" / "The Christmas Chronicles” (2018)
Vēl viens – un noteikti ne pēdējais – "Netflix" platformas mēģinājums atņemt skatītājus Disnejam ar ļoti klasisku, tradicionālu, bet tai pat laikā arī modernu Ziemassvētku pasaku visai ģimenei, turklāt no žanra lielmeistara Krisa Kolambusa ("Viens pats mājās"). Ziemassvētku vecīša lomā šeit iejuties leģendārais grāvējfilmu varonis Kurts Rasels (ar īstu bārdu), bet Santaklausa kundzi atveido viņa dzīvesbiedre Goldija Houna. Viņu gan redzēsim turpinājumā, jo, jā – filmai jau tapis turpinājums un, visticamāk, gaidāma arī trešā daļa. Straumējiet "Netflix" platformā!
"Klauss" / "Klaus" (2019)
Un tieši straumēšanas platformai "Netflix" izdevies radīt vienu no pēdējo gadu sirsnīgākajam un jaukākajām Ziemassvētku animācijas filmām visai ģimenei, un tā ir slavenā animatora Serdžio Pablosa (kurš ilgu laiku strādāja "Disney" studijā un, starp citu, ir izdomājis arī Minionus) pilnmetrāžas animācijas debija "Klauss". Apvienojot Eiropas animācijas tradīcijas ar Holivudas vērienu, ir radīta mūsdienu animācijas klasika. Kuru novērtēja pat kino kritiķi un profesionāļi – tā nominēta Oskara balvai kategorijā "Labākā animācijas filma", kā arī saņēmusi septiņus "animācijas Oskarus" jeb "Annie" balvas. Straumējiet "Netflix" platformā!
"Viens pats mājās" / "Home Alone" (1992)
Daudziem skatītājiem jau ilgus laikus ir pazīstama formula: "Ziemassvētki = Kevins", un kurš gan var tos vainot, jo Kevina Makalistera ēverģēlību valdzinājumam ir ārkārtīgi grūti pretoties. Par to arī nav jākaunās, jo šīs filmas popularitāte (lasīt: kvalitāte) nav nekāda nejaušība – tās "tēvs" ir astoņdesmito un arī deviņdesmito gadu Holivudas leģenda, populārāko un sirsnīgāko filmu ("The Breakfast Club", "Sixteen Candles", "Beethoven", "Flubber" un neskaitāmas citas) autors Džons Hjūzs, kuram šis bija viens no iemīļotākajiem scenārijiem. "Disney+" platformas legālā pieejamība dod mums viena klikšķa pieeju arī filmas 2021. gada rīmeikam "Home Sweet Home Alone", lai personīgi pārliecinātos par to, ka agrāk zāle bija zaļāka un Ziemassvētku ģimenes filmas – sirsnīgākas un kvalitatīvākas. Tā ir!

"Circenīša Ziemassvētki" un "Ziemassvētki džungļos" (2022)
Beidzot arī pašmāju kino industrija var konkurēt ar Holivudu, vismaz vienā jomā – konkurējošo paralēlo projektu kontekstā, jo šogad tepat pie mums iznāk divas Ziemassvētku ģimenes filmas, kuras ne tikai cer uz skatītāju uzmanību, bet arī sacentīsies par to savā starpā. Aigara Graubas mēģinājums spēlēt jau pieminētā Džona Hjūza lauciņā ar "Circenīša Ziemassvētkiem" piedāvās negaidītus sižeta pavērsienus, piedzīvojumus un citus atpazīstamus motīvus, bet igauņu režisora Jāka Kilmi ģimenes filma "Ziemassvētki džungļos" aizvedīs pašmāju aktierus tālu prom uz Indonēzijas džungļiem, kur, protams, arī notiek Ziemassvētku brīnums. Lai ko arī jūs izvēlētos, tā būs pareiza izvēle – laiks pašmāju stāstiem un pašmāju svētku kino tradīcijām!
Noderīgi un praktiski padomi un pieredzes stāsti, kā uzburt svētku sajūtu sev un tuvākajiem – lasi projektā "Svētku maģija".