Foto: F64

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju vēl aizvien pilnībā nepaļaujas uz pārtikas veikalu un dažādu lielveikalu piedāvājumu, bet cenšas rudeņos gatavot paši savus pārtikas krājumus ziemai, liecina pētījumu centra SKDS veiktā aptauja.

Aptauja liecina, ka kompotus un ievārījumus vēl aizvien mēdz vārīt 68% Latvijas
mājsaimniecību, svaigus augļus un dārzeņus pagrabos vai citās tam piemērotās vietās cenšas
glabāt 55%, savukārt 59% aptaujāto lasa un konservē sēnes.

Cilvēki arvien biežāk saldē augļus, ogas un dārzeņus. Piemēram, 2003.gada decembrī to darīja 30% mājsaimniecību, bet tagad jau 61% aptaujāto atzīst, ka saldē produktus. Pēdējo deviņu gadu laikā popularitāti zaudē kompotu un ievārījumu vārīšana, sēņu lasīšana un konservēšana, kā arī svaigu augļu un dārzeņu uzglabāšana glabāšana pagrabos , liecina SKDS aptauja.

SKDS aptauja liecina, ka kopumā 82% Latvijas mājsaimniecību gatavo produktus uzglabāšanai ilgākam laika periodam.

Analizējot dažādu sociālo un demogrāfisko grupu pārstāvju atbildes, SKDS atklāja, ka līdzīgi kā pirms deviņiem gadiem biežāk sev pārtikas krājumus ziemai gatavo latviski runājošajās ģimenes un laukos dzīvojošie. Tāpat vērojams, ka saglabājas sakarība starp ienākumu līmeni uz vienu mājsaimniecības locekli un pārtikas gatavošanu ziemai - jo trūcīgāka mājsaimniecība, jo lielāka iespēja, ka tajā gatavo pārtikas krājumus.

Savukārt no reģioniem visčaklākie pārtikas krājumu veidotāji dzīvo Zemgalē un Latgalē, bet ne tik čakli – Kurzemē un Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!