Foto: PantherMedia/Scanpix
Pārtikas produktu sastāva pētīšana daudziem ir kļuvusi par ikdienu - tauku saturs, cukurs, sāls, cik procenti gaļas, cik - sojas, kādas e-vielas ražotājs iekļāvis savā izstrādājumā. Tomēr ir arī dažas vielas, kas uz iepakojumiem neparādās, tomēr lielākā daļa cilvēces to apēd ik dienu.

" Oddstuffmagazine.com" atklāj piecas šokējošas lietas, ko mēs apēdam, par to nezinot...

1. Arsēns


Foto: PantherMedia/Scanpix

Rīsi ir ļoti drošs un veselīgs pārtikas produkts, tomēr pētījumi rāda, ka to sastāvā var būt kaitīgi arsēna savienojumi. Kādā ASV veiktā pētījumā zinātnieki atklājuši, ka vidēji katrā piektajā gargraudu rīsu iepakojumā ir bīstama indīgās vielas koncentrācija, bet citi bažījas par arsēna daudzumu rīsu pienā un bērniem paredzētajos rīsos. Pētnieki secinājuši, ka, salīdzinot ar rīsu neēdājiem, to cilvēku, kas uzturā lieto rīsus, organismā ir par 44% vairāk arsēna. Bažīgos prātus, cerams, nomierinās fakts, ka, lai arī arsēns ir indīgs, tomēr tas arī ir cilvēka organismam nepieciešams mikroelements, kas atbildīgs par vielmaiņu. Pastāv ļoti zems risks, ka viena rīsu bļodiņa nodarīs ilgstošu ļaunumu organismam, tomēr, ja ticēt svešzemju pētījumiem, tad labāk atcerēties to, ka mērenība ir tikums.

2. Kukaiņi


Foto: PantherMedia/Scanpix

Retais no mums kukaiņus un grauzēju apmatojumu uztvers kā normālu uztura sastāvdaļu, bet kuram gan nav gadījies vasarā kopā ar veldzējošu ūdens vai limonādes malku norīt arī tur peldošu knisli vai mušu? Vai iekosties tārpainā ābolā? Tomēr tas nav viss. Pašiem nezinot, mēs ik gadu apēdam krietni vairāk - gan kukaiņus, gan matus, gan tārpus. Pārsteidzoši, bet, piemēram, ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) pieļauj pārtikas "dabiskos defektus" un noteikusi savus standartus - cik daudz kukaiņu un grauzēju apmatojuma pieļaujams pārtikas produktu sastāvā. Atbilstoši FDA regulām, 100 gramos šokolādes izstrādājuma vidēji drīkst būt 60 insektu fragmentu un viens matiņš, bet 250 ml citrusaugļu sulas - viens kāpurs.

3. Svins

Foto: PantherMedia/Scanpix

Dāmas, cik bieži jūs atjaunojat lūpu krāsas kārtiņu? Lai arī krietna daļa lūpu krāsas dienas gaitā tiek atstāta uz dažādiem priekšmetiem - traukiem, apģērba, salvetēm, mīļotā cilvēka lūpām, daļa lūpukrāsas tiek apēsta - jau sen izpētīts, ka vidēji dzīves laikā sieviete apēd aptuveni divus kilogramus lūpukrāsas. Un nu sekos sliktā ziņa. ASV veiktā pētījumā, pārbaudot dažādas populārākās lūpu krāsas, zinātnieki atklājuši, 61% lūpu krāsu sastāvā ir atrasts svins. Rūpēs par savu veselību, labāk un drošāk izvēlēties organisko kosmētiku.

4. Koks

Foto: PantherMedia/Scanpix

5. 46 tējkarotes cukura


Foto: PantherMedia/Scanpix

Laikā, kad tik daudzi pieliek milzu pūles, lai samazinātu cukura daudzumu pārtikā, realitātē, pat atsakoties no tik acīmredzamiem salduma avotiem kā šokolādes un desertiem, mēs ikdienā apēdam krietni vairāk cukura kā būtu nepieciešams. Amerikas ārstu asociācijas žurnālā publicētā pētījuma rezultāti vēsta, ka pārtikas ražotāji, lai uzlabotu pārtikas produktu izskatu, pievieno tiem vairāk cukura. Izpētīts, ka daļa cilvēces, pašiem to nezinot, ar uzturu dienā uzņem līdz pat 46 tējkarotēm cukura, tādējādi nopietni riskējot ar savu veselību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!