Foto: Shutterstock
Vai tiešām veselīga uztura pamatā ir uzkodas starp ēdienreizēm, vai tomēr jāpiekrīt uzskatam - jo biežāk ēdam, jo vairāk apēdam?

Populārā ideja, ka, ēdot ik pēc divām stundām, tiek paātrināta vielmaiņa un tiek veiksmīgāk sadedzinātas kalorijas, balstīta uz kļūdainu bioķīmijas interpretāciju, raksta portāls "Taste.com", atsaucoties uz kādu nesenu Misūri Universitātes (ASV) pētījumu.

Zinātnieki izpētījuši, ka sievietēm ar liekā svara problēmām, kuras priekšroku dod trīs lielākām ēdienreizēm, nevis sešām mazākām ēdienreizēm, ir zemāks tauku līmenis asinīs. Pētnieki pārliecinājušies, ka izvairīšanās no uzkodām mazina risku saslimt ar sirds slimībām. Tajā pašā laikā, ja ilgāku laiku neēdam, izsalkums var būt tik spēcīgs, ka kļūstam mazāk izvēlīgi uz ēdienu un izvēlamies panašķēties ar kādu šokolādes batoniņu vai kādu sāļāku uzkodu, ignorējot augļus.

Tāpat uzkodas var palīdzēt izvairīties no noguruma dienas otrajā pusē. Ap pieciem pēcpusdienā koncentrēšanās spējas vājinās, nepieciešama papildu enerģijas deva, tādēļ kāda veselīga uzkoda neko sliktu nenodarīs, atgādina "Taste.com".

Ja vēlamies nelielu uzkodu, nevajadzētu sev to liegt, tiesa, neveselīgās uzkodas, piemēram, čipšus, šokolādes batoniņus un kūkas aizstāsim ar ko veselīgāku, piemēram, ar svaigiem vai žāvētiem augļiem, riekstiem vai sēkliņām.

Kādas uzkodas izvēlēties?

Kaut ko kraukšķīgu un sulīgu? Izvēlies ābolu, burkānus, selerijas kātus vai rīsu galetes ar humusu vai avokado.

Kaut ko graužamu? Lieti noderēs rieksti vai saulespuķu sēkliņas, pilngraudu maizes grauzdiņi ar medu vai nedaudz zemesriekstu sviestu, sausmaizītes ar rozīnēm vai brokastu pārslas.

Kaut ko saldu? Panašķējies ar žāvētiem augļiem - aprikozēm, āboliem vai rozīnēm, remdē izsalkumu ar grieķu jogurtu, kam pievienots medus, vai ceptiem āboliem.

Kaut ko atsvaidzinošu? Dzer ūdeni, kam pievienota laima vai citrona šķēlīte, svaigi spiestu dārzeņu sulu vai piena kokteili - lej glāzē pienu ar zemu tauku saturu, pievieno saldētas ogas vai banānus, ēdamkaroti jogurta vai ledus kubiņu un visu sablendē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!