Foto: Shutterstock
Arī neveselīga pārtika var būt veselīga un uzlabot asinsriti, samazināt holesterīna līmeni asinīs un pat palīdzēt zaudēt svaru. Portāls "menshealth.com" uzskaitījis sešus, šķietami neveselīgus, produktus, kas, izrādās, mūsu organismam dara vairāk labu, nekā sliktu.

Šokolādes tāfelīte

Kāpēc tev šķiet, ka tā ir neveselīga?

Šokolādē ir daudz cukura un taukvielu.

Kāpēc tā nav neveselīga?

Kakao sastāvā ir daudz flavonoīdu – sirdsdarbību uzlabojošu sastāvdaļu, kas ir atrodamas arī sarkanvīnā un zaļajā tējā. Tās visbiežāk ir sastopamas tieši tumšajā šokolādē. Nesenā pētījumā grieķu zinātnieki atklājuši, ka, lietojot uzturā tumšo šokolādi, kas satur 100 mg flavonoīdu, tiek atslābināti asinsvadi un uzlabota asins pietece sirdij. Attiecībā uz taukiem – tās galvenokārt ir stearīnskābes un oleīnskābes.

Cūkgaļas ādiņas kraukšķi

Kāpēc tev šķiet, ka tie ir neveselīgi?

No cūkas ādas gatavotā uzkoda ir cepta eļļā.

Kāpēc tie nav neveselīgi?

30 gramos cūkādiņu ir 17 grami olbaltumvielu, 9 grami tauku un tajos nav necik ogļhidrātu. Tauki cūkādiņu uzkodās ir deviņas reizes mazāk nekā čipšu pakā. Turklāt 43% no taukiem, kas ir cūkgaļas ādiņā, ir nepiesātinātie, lielāko daļu no tiem veido oleīnskābe, kas tiek uzskatīta par veselīgāku nekā olīveļļā esošās taukskābes. 13% no taukiem ir stearīnskābe, kas veido piesātinātos taukus, kuri tiek uzskatīti par nekaitīgiem, jo nepaaugstina holesterīna līmeni organismā.

Alkohols

Kāpēc tev šķiet, ka tas ir neveselīgs?

Tam ir zema uzturvērtība. Un kurš gan nav dzirdējis apzīmējumu "alus vēders"?

Kāpēc tas nav neveselīgs?

Kādā Hārvarda universitātes pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 18000 vīriešu, zinātnieki atklāja, ka tiem, kuri 5 – 7 nedēļu laikā katru dienu izdzēra aptuveni divas alkohola vienības, samazinājās sirdslēkmju saslimšanas risks. Tāpat arī Bufalo universitātes pētnieki atklājuši, ka vīriešiem, kuri patērēja to pašu dienas devu, ir mazāks tauku daudzums uz vēdera, nekā tiem, kuri dzer tikai vienu vai divas reizes ik pēc pāris nedēļām, bet noteikti vairāk nekā četrus dzērienus vienā vakarā.

Vītināta liellopa gaļa

Kāpēc tev šķiet, ka tā ir neveselīga?

Tā ir neveselīga gaļa, kas piesātināta ar konservantiem.

Kāpēc tā nav neveselīga?

Liellopa gaļā ir daudz proteīna un zems insulīna līmenis – tas veicina to, ka organisms dedzina taukus, izmantojot savas rezerves. Šī iemesla dēļ vītināta liellopa gaļa ir laba izvēle uzkodām starp ēdienreizēm, īpaši, ja ir mērķis zaudēt svaru.

Skābais krējums

Kāpēc tev šķiet, ka tas ir neveselīgs?

90% no kalorijām krējumā veido tauki, turklāt puse no tiem ir piesātinātie tauki.

Kāpēc tas nav neveselīgs?

Lai gan tauku saturs krējumā ir augsts, tomēr kopējais daudzums nav tik kritisks. Uztura speciālisti uzskata, ka vienā porcijā krējuma ir divas ēdamkarotes, kas nodrošina tikai 52 kilokalorijas (vienā tējkarotē majonēzes ir divreiz vairāk kaloriju), turklāt šajā porcijā ir mazāk piesātināto tauku nekā, piemēram, vienā glāzē 2% piena.

Kokosrieksts

Kāpēc tev šķiet, ka tas ir neveselīgs?

Kokosriekstos ir vairāk piesātināto tauku nekā sviestā. Šī iemesla dēļ veselības speciālisti mēdz brīdināt, ka pārlieka aizraušanās ar kokosriekstiem var veicināt trombozi.

Kāpēc tas nav neveselīgs?

Neraugoties uz to, ka kokosriekstos ir daudz piesātināto tauku, tie tik un tā mazina risku saslimt ar dažādām sirds un asinsvadu slimībām. Viens no iemesliem: vairāk nekā 50% no piesātinātajiem taukiem ir laurīnskābe. Pētījumā, ko publicējis Amerikas klīniskā uztura žurnāls, tiek ziņots, ka, lai gan laurīnskābe paaugstina slikto holesterīnu, tā tomēr daudz vairāk palielina tieši labo holesterīnu. Citiem vārdiem - samazina iespēju saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām. Pārējie piesātinātie tauki sastāv no "vidējās ķēdes" taukskābēm, kas ļoti nedaudz vai pat vispār neietekmē holesterīna līmeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!