Foto: PantherMedia/Scanpix

Par garšvielu labajām īpašībām rakstīts ne reizi vien, tās lietojam ik dienu, priecājoties un izbaudot to, kā uzlabojas ēdiena garša. Tomēr, kas par daudz, tas par skādi - daži garšaugi, ja tos izmanto pārāk bieži un pārāk lielos apjomos, veselībai var kaitēt, raksta portāls "Allwomens.ru".

Krustnagliņas pazīst visi, tomēr ne visi zina to, ka šīs garšvielas var izraisīt izteiktu miegainību. Krustnagliņām piemīt izteikti sedatīvs jeb atslābinošs efekts.

Muskatrieksts un kanēlis. Šīs garšvielas bieži izmanto dažādās kūkās un sacepumos, tomēr pārmērīgs muskatriekstu un kanēļa patēriņš var izraisīt krampjus un konvulsijas.

Rozmarīnam piemīt atjauninošas īpašības, tomēr grūtniecēm neiesaka aizrauties ar šī garšauga pievienošanu ēdienam, jo tas var izraisīt dzemdes kontrakcijas un pat priekšlaicīgas dzemdības. Rozmarīnam ir urīndzenošs efekts, pārdozējot šo garšaugu, tiek pārslogotas nieres. Tāpat ar rozmarīnu neiesaka aizrauties hipertensijas slimniekiem, jo rozmarīns var paaugstināt asinsspiedienu.

Salvijai piemīt ļoti daudz vērtīgu īpašību. Lai gan tulkojumā no latīņu valodas šī auga nosaukums nozīmē "veselība", tomēr arī ar salviju ir jāuzmanās. Salvijas eļļas sastāvā ir monoterpīns - aktīvs toksīns, kas var izraisīt tahikardiju vai krampjus. Ēdiens, kuram pievienots pārāk daudz salvijas, var izraisīt halucinācijas!

Piparmētru cienītājiem jāielāgo, ka šis augs ir bīstams gastrīta vai kuņģa čūlas slimniekiem. Pārsteidzošajam augam piemīt ļoti daudz ārstniecisku īpašību, tomēr tas var arī saasināt kuņģa iekaisumu.

Piparmētras var kaitēt arī mazos daudzumos. Pretēji vispārizplatītam uzskatam, tās nenomierina, vien palēnina uztveri. Savukārt lielos daudzumos piparmētras var izraisīt nervu spriedzi vai bezmiegu, tādēļ nevajadzētu dzert piparmētru tēju pirms naktsmiera.

Safrāns. Neievērojot ieteicamās lietošanas normas, ar safrānu var pat saindēties. Pieci grami safrāna var izraisīt vemšanu, spēku izsīkumu, pat asiņošanu. Desmit grami safrāna var izraisīt priekšlaicīgas dzemdības vai spontāno abortu. Taču niecīgos daudzumos safrāns ir ļoti vērtīga garšviela, kas tiek plaši izmantota kulinārijā.

Sinepes nav vēlamas, ja ciešat no hroniska gastrīta, divpadsmitpirkstu zarnas iekaisuma vai hipertonijas. Arī tiem, kam nav problēmu ar kuņģa darbību, ieteicams šo aso garšvielu izmantot ar mēru.

Nereti pēc ēšanas pēkšņi sāk sāpēt galva, parādās dažādas problēmas ar vēderu. Šīm veselības problēmām ir vistiešākā saikne ar pārtiku, kurā ir pārāk daudz ķīmiski uzlabotu garšvielu. Tādēļ labāk papildināt ēdienu ar dabiskiem garšaugiem, ne gatavajiem garšvielu maisījumiem. Tiesa, labāk nepārspīlēt, bet ievērot mēru. Atceries, ka garšvielas pievieno ēdienam, nevis ēdienu - garšvielām!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!