Lai palīdzētu pircējiem Latvijā neapjukt veikalu piedāvājumā un izvēlēties veselībai draudzīgus un ikdienas uzturā vērtīgus pārtikas produktus, Latvijas Diētas un Uztura speciālistu asociācija ieviesusi jaunu pārtikas produktu kvalitātes zīmi - "Iesaka uztura speciālisti". Kvalitātes zīmē attēlota uztura piramīda ar ieteikumu "Iesaka uztura speciālisti", portālam "Tasty.lv" vēsta asociācijas valdes priekšsēdētāja Lolita Neimane.

Plānots, ka kvalitātes zīme "Iesaka uztura speciālisti" tiks piešķirta dažādu kategoriju produktiem, kuros cukura, sāls un tauku daudzums ir ierobežotā daudzumā, kā arī iespējami maz pārtikas piedevu. Uztura speciālisti ir pārliecināti, ka iespēja saņemt jauno kvalitātes zīmi būs pamudinājums arī Latvijas ražotājiem ražot veselībai draudzīgākus produktus, pārskatot savu produktu receptūras un izmantotās izejvielas.

"Asociācijas galvenais mērķis ir sabiedrības, īpaši jaunākās paaudzes, izglītošana par veselīgu un sabalansētu uzturu. Ja nupat varam jau teikt, ka sabiedrība ir gana informēta par sāls, cukura un tauku pārlieku liela patēriņa negatīvo ietekmi uz veselību un pašsajūtu, tad prasme "nolasīt" produktu marķējumus un atpazīt veselīgus produktus vēl nav nostiprinājusies. Lai pircēji neapjuktu no produktu daudzveidības veikalu plauktos vai maldīgi neizvēlētos šķietami veselīgus produktus, mēs izstrādājām zīmi "Iesaka uztura speciālisti", kas palīdzēs pircējiem izdarīt gudru izvēli," skaidro Lolita Neimane.

Pirmā zīme piešķirta raudzētajam piena produktam "Lakto". "Tas ir pirmais funkcionālās pārtikas produkts Latvijā un savā 21 gadu ilgajā pastāvēšanas vēsturē ir saglabājis savu unikālo pagatavošanas metodi un receptūras "tīrību"," izvēli pamato Neimane.

Jauno kvalitātes zīmi slavē arī Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa: "Izvēloties pārtikas produktus, iedzīvotāji bieži vien nepievērš uzmanību marķējumā norādītajai informācijai. Tādēļ kvalitātes zīme "Iesaka uztura speciālisti" atvieglos pircēju izvēli un norādīs uz produkta kvalitāti, kā arī samazinātu sāls, cukura un tauku saturu. Varam apsveikt šādu iniciatīvu, jo tā palīdzēs ikvienam ikdienā iegādāties uztura speciālistu atzītus, veselībai labvēlīgākus produktus."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!