Piektdien, 17.oktobrī, konkursā "Vana Tallinn Baltic Grand Prix" sīvā cīņā par labāko Baltijas valstu someljē tika atzīts Latvijas pārstāvis – restorāna "Vincents" vīnzinis Kaspars Reitups, portālam "Tasty.lv" vēsta konkursa rīkotāji. Otrajā vietā šajās divu dienu sacensībās ierindojās Igaunijas Someljē asociācijas pasniedzējs Kristjans Markī, bet trešo vietu izcīnīja "Liviko HoReCa" tirdzniecības pārstāvis Karels Veski no Igaunijas.

"Kā jau ierasts, arī šogad Baltijas someljē konkursā piedalījās ļoti spēcīgi dalībnieki, un visi finālisti bez izņēmuma bija pelnījuši uzvaru. Deviņos konkursa "Vana Tallinn Grand Prix" norises gados vīna baudīšanas kultūras līmenis Baltijā ir būtiski paaugstinājies un tam kā lieliska ilustrācija kalpo arī pretendentu līmenis. Priecājamies, ka tieši mūsu atbalstītais "Vana Tallinn Grand Prix" ir kļuvis par Baltijas valstu someljē nozīmīgāko konkursu, izaicinot vīnziņus kļūt vēl izcilākiem, tai pat laikā ļaujot arī mācīties vienam no otra," konkursa norisi komentē "Liviko" valdes priekšsēdētājs Janeks Kalvi.

Turnīra pirmajā dienā, 16. oktobrī, visi 12 dalībnieki veica teorētisko zināšanu un vīna degustēšanas testu, kā rezultātā tika noteikti četri labākie someljē, kuri turpināja cīņu finālā. Konkursa finālā skatītāju auditorijas un žūrijas priekšā katrs vīnzinis pierādīja savas profesionālās prasmes un zināšanas veicot dažādus uzdevumus: demonstrēja savas zināšanas par vīna reģioniem un vīna pasaules personībām, pierādīja savas prasmes servējot šampanieti no lielajām 1,5l "magnum" pudelēm, un, protams, kā jau someljē pienākas, piemeklēja īpaši izvēlētiem ēdieniem atbilstošākos vīnus, kā arī "aklajā degustācijā" pierādīja savas prasmes atpazīt gan vīnus, gan stiprinātos vīnus, gan dažādām valstīm raksturīgus alkoholiskos dzērienus.

Baltijas labākā vīnziņa titula ieguvējs Kaspars Reitups balvā saņēma ceļojumu uz kādu no pasaules slavenākajiem vīna reģioniem 1000 eiro vērtībā. Otrās vietas ieguvējs Kristjans Markī balvā saņēma ar rokām darināto sabrage zobenu. Trešās vietas ieguvējs Karels Veski dāvanā saņēma someljē koferi ar Riedel glāzēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!