Foto: Shutterstock
Tu varbūt esi dzirdējusi, ka dietologi iesaka katru dienu apēst septiņas porcijas dārzeņu vai augļu. Ko nozīmē viena porcija? Tie ir 80 grami dārzeņu vai augļu - svaigi vai saldēti, kā arī konservēti.

Piemēram, trīs ēdamkarotes ar kaudzi vārītu burkānu būs viena porcija vai septiņi ķiršu tomātiņi arī būs viena porcija. Žāvētiem augļiem būs vajadzīgi tikai 30 grami, lai iegūtu vienu porciju. Piemēram, ēdamkarote ar rozīnēm. Viena porcija būs arī glāze svaigi spiestas augļu sulas. Toties, ja ēd pupas vai zirņus, pat, ja apēdīsi vairāk kā 80 gramus, tā skaitīsies tikai viena porcija. Diemžēl, kartupeļus vispār  nevar ieskaitīt dārzeņu porcijās.

Lai dienas laikā paspētu apēst šīs septiņas porcijas, sāc to darīt jau brokastīs. Piemēram, papildini auzu putru ar divām ēdamkarotēm melleņu un divām ēdamkarotēm aveņu vai izvēlies rozīnes, vai citus žāvētus augļus. Centies dienas laikā ik pa brīdim apēst pa kādai porcijai.

Izvēloties dārzeņus vai augļus, padomā par krāsām. Jo tie būs daudzkrāsaināki, jo dažādākas būs apēstās vērtīgās vielas. Kad vien vēlies kaut ko uzkost, ēd dārzeņus vai augļus. Sagriez, piemēram, papriku, burkānu, gurķi vai seleriju nelielos gabalos, noliec šķīvi redzamā vietā un katru reizi, kad ej tam garām, iebāz mutē kādu kumosu. Turklāt, apēdot vienu lielu saldo papriku, esi apēdusi jau divas porcijas. Izveido ieradumu katru reizi pirms pamatēdiena apēst nelielu porciju ar salātiem.

Ir noskaidrots, ka dārzeņi daudz efektīgāk rūpējas par cilvēka veselību nekā augļi, tā kā tie satur daudz vairāk aktīvo vielu, kas uzlabo cilvēka imūnsistēmu. Īpaši vērtīgi ir brokoļi, puķkāposti, tumšie lapu kāposti (kale) un kressalāti, tādēļ centies šos dārzeņus ēst vismaz 3 – 5 reizes nedēļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!