Foto: Shutterstock
Vai zinājāt, ka sorbets ir viens no senākajiem saldētajiem desertiem, kas radīts 1. gadsimtā pirms mūsu ēras, pateicoties romiešu un persiešu izgudrotājiem? Šis gardums, saglabājot savu recepti, ir lēnām ceļojis cauri gadsimtiem, lai mūsdienās kļūtu par vienu no populārākajiem saldējuma veidiem. Šodien smūtija saldējumu var iegādāties veikalā, baudīt pludmales kafejnīcā vai augstākās klases restorānā, taču brīžos, kad ir vairāk brīva laika, iesakām to pagatavot mājās.

Lai neapmulstu pie saldējumu vitrīnas un nopirktu tieši to, ko visvairāk kārojas, ir svarīgi zināt, ar ko tad īsti atšķiras smūtija saldējums no augļu saldējuma vai sasaldētas sulas. To portālam "Tasty.lv" skaidro "Food Union" pārstāvji:

Mūsdienās smūtija saldējumam (sorbetam) ir neskaitāmas garšas variācijas, taču tā pamatbūtība ir viena – tas ir augļu un ogu saldējums, kura sastāvā nav piena, saldā krējuma vai tauku. Tāpēc augļu smūtija saldējumu var droši saukt par diētisku desertu, jo tajā ir ļoti maz kaloriju.

Turpretim augļu saldējuma galvenā sastāvdaļa ir piena un saldā krējuma saldējums, kas papildināts ar veselām ogām un lieliem augļu gabaliņiem, un tā glazūra ir no dabīgām augļu sulām.

Savukārt sulas saldējuma nosaukums runā pats par sevi – tā galvenā sastāvdaļa ir sula.

Jāņem vērā, ka smūtijam nepiestāv cukurs. Tā vietā ieteicams izvēlēties tos augļus un ogas, kuru sastāvā ir vairāk cukuru, piemēram, bumbierus, banānus, vīnogas.

Karstā vasaras dienā veldzējies ar smūtiju - vai veikalā pirktu, vai pašu gatavotu. Iedvesmojies no latviešu kulināro blogu Maltite.lv, Kikasvirtuve.lv, Meklejotpriekus.blogspot.com autorēm, kā arī Tasty.lv idejām. Izbaudi svaigo vēsumu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!