Foto: DELFI

Polijas nacionālā virtuve – tumīgas zupas, sātīgi pamatēdieni, aromātiski dzērieni, pilnīgi garšu salikumi un pats galvenais – pamatīgums. Tieši šādas ir manas asociācijas ar Polijas nacionālo virtuvi un ēdieniem, kas tikuši baudīti līdz šim, caurbraucot lielajai valstij, taču skaidrs, ka lielceļu krogi neatspoguļo virtuves patieso seju, un tā tas ir ne tikai Polijā. Tieši tāpēc, bez jebkādiem aizspriedumiem, piekritām mesties nezināmajā un baudīt Polijas nacionālo virtuvi tieši tā, kā pieņemts, lai pēc tam par to pastāstītu arī lasītājiem. Jau pirmais iespaids par Eat Poland rīkotajām vakariņām lika saprast, ka aizejot, priekšstats būs pavisam cits.

Nebūt jau nebija arī tā, ka pilnīgi visas ilūzijas tika gāztas un nekas no gaidītā nepiepildījās, jo viesiem nebija kur sprukt bez poļu nacionālā alkoholiskā dzēriena, proti, šņabja, nobaudīšanas, kas tika pasniegts necerēti eleganti – skaistās kristāla glāzēs, ar pašu gatavotu limonādi un aromātisku lavandas zariņu, kuras reibinošo smaržu veicināja ledus aukstie gabaliņi. Ja jau tik skaists un elegants ir ievads, diezin vai kas sliktāks varētu gaidīt turpmākajās vakariņās, tāpēc ar lielu ziņkāri un interesi tiek gaidīti šefpavāra Michal Gunilka radītais sniegums. Aprunājoties ar klātesošajiem vakariņu viesiem - aicinātiem žurnālistiem un kulinārijas entuziastiem, jāteic, domas par Polijas virtuvi visiem bija līdzīgas - neviens nebrīnītos, ja uz eleganti klātā galda tiktu pasniegta govs kuņģa zupa, pierogi vai kāds pamatīgs kartupeļu ēdiens, un arī tas būtu bijis interesenti, bet, protams, mūsdienīgā izpildījumā viss ne tikai izklausās, bet arī smaržo un garšo pavisam citādāk un tieši, tā, kā mēs gribētu.

Aicināti baudīt ne tikai ēdiena garšu, bet arī vizuālo noformējumu, smaržu un uz šķīvja izveidoto māksliniecisko noskaņu, tiek baudīts pirmais sniegums ar ļoti klasiskām, bet radoši pasniegtām sastāvdaļām. Uzkoda ar vārītiem jaunajiem kartupeļiem, paipalu olām, bekonu, mandelēm un atsvaidzinošu skābeņu mērci – tas viss kopā atsauc atmiņā pavasari un svaigumu.

Foto: DELFI

Vēl veiksmīgāku vakariņu turpinājumu padarīja otrā uzkoda ar kūpinātu aitas sieru, kas papildināts ar kraukšķīgu cukura glazūru, taču garšu kombinācijai vēl harmoniskākas notis piešķīra sarkano kāpostu biezenis ar griķiem. Šis ēdiens vairumam sagādāja neviltotu sajūsmu, un ar šādu nacionālo ēdienu poļi nudien var lepoties.

Foto: DELFI

Skaidrs, ka latviešus nepārsteigt ar biešu zupu, un pat ne auksto biešu zupu, taču poļiem tas tomēr izdevās, jo trešajā ēdienā tika servēta svaigi spiesta biešu sulas zupa ar skābētu biešu sulu, kūpinātu kefīru un valriekstiem. Diezin vai latviešu tradicionālajās vasaras pusdienās redzēta šāda garšu kombinācija, taču šo interpretāciju vairums klātesošo atzina pat par veiksmīgāku, jo kraukšķīgie rieksti piešķir tekstūru, savukārt dažādās biešu sulas radīja ļoti patīkamu garšu harmoniju, kas lika gluži vai izpilināt no bļodiņas pēdējo lāsīti, lai tikai nekas neietu zudumā.

Foto: DELFI

Nav jau arī tā, ka mūsdienu Polijas nacionālajā virtuvē jāiztiek bez sātīgāka pamatēdiena, jo īstajā brīdī tika servēta menca ar ikriem rotājumā un šobrīd tik aktuālajiem burkāniem. Jāpiemin, ka burkāni nebija tie ierastākie, jo tie bija krāsaini, turklāt ar tik patīkamu garšu, ka varētu pat sākt pārdomāt, vai līdz šim ēstie burkāni vispār ir bijuši burkāni.

Foto: DELFI

Un tomēr, lai arī cik lieliskas būtu vakariņas, ja deserts nav izcils, tad arī kopējais iespaids par vakariņām nekad nebūs patīkams, taču tas noteikti nav stāsts par Eat Poland vakariņām. Pirms saņēmām saldēdiena šķīvjus, ne viens vien atzina, ka nav ne jausmas, ar ko īpašu desertā varētu izcelties Polijas nacionālā virtuve, taču pārdomu brīdi pārtrauca priekšā noliktā, elegantā deserta bļodiņa, kuru rotāja kārdinoša priežu medus saldējuma bumba ar āboliem un lavandu. Rādās, ka Polijai ir īpašas attiecības ar lavandu, jo ar to vakariņas tika iesāktas un arī pabeigtas, taču, iespējams, tieši tā ir vainojama pie tā, ka tieši deserts vakaram bija kā punktiņš uz ''i'', un neko vairāk vai mazāk nemaz nevarēja vēlēties, lai laimē noelstos un teiktu – kas gan var būt labāks par šo?

Foto: DELFI

Eat Poland vakariņas pierāda vien to, ka pēdējie gadi patiesi veicinājusi patīkamas pārmaiņas teju katrā valsts virtuvē, protams, pozitīvajā virzienā, un arī Polijai izdevies reizē saglabāt savas vērtības un papildināt esošās ar mūsdienīgu skatījumu, ko noteikti vērts novērtēt katram.

Novēlējums Polijai un tās tradicionālajai virtuvei no portāla Tasty.lv ir viens – iedvesmot arvien jaunus kulinārijas entuziastus, kā arī nepazaudēt šīs tradīcijas un vietējās vērtības. Un, ja vien ir iespēja, Latvija būtu pelnījusi restorānu ar Polijas nacionālajiem ēdieniem, lai ikviens varētu pārliecināties par šo slavinošo vārdu patiesību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!