Foto: DELFI
Piektdienas, 21. oktobra, pusdienlaiks mājīgajās Restorānu servisa skolas telpās pagāja skaļā čalošanā un manāmā satraukumā. Par godu Starptautiskajai šefpavāru dienai, kuru visā pasaulē atzīmē 20. oktobrī, profesionālo pavāru skolas telpās pulcējās bariņš Rīgas Centra daiļamatniecības vidusskolas 4. klases audzēkņu, kuri šefpavāres Svetlanas Riškovas un pavāra Haralda Sauša vadībā gatavoja veselas četras maltītes, kas iekļāvās Pavāru dienas šā gada tēmā "Māksla uz šķīvja".

Lai gan pavāri un viņu palīgi bija sagatavojušies laikus un visu maltīšu komponentus sagriezuši, sablendējuši un sarīvējuši iepriekš, uzdevums nebūt nebija no tiem vienkāršākajiem. Bērnus gatavošanai iedvesmoja Svetlanas Riškovas uzsauciens, ka gatavojot šoreiz būs jābūt radošiem. Pirmais uzdevums – no dārzeņiem un augļiem uz šķīvja "jāuzzīmē" savas vai kāda cita cilvēka sejas.

Pēc tam, kad pašportreti pagatavoti, mazie rakari ķērās pie gardu picu gatavošanas – katram mazajam pavāram tika dots savs uzdevums. Vienam jāizrullē mīkla, citam jāuzklāj garda mērce uz pamatnes, citam jāuzkaisa siers – un tā, līdz picām uzkaisītas visas nepieciešamās sastāvdaļas. Ēst gatavošana sasaucās ar Pavāru dienas mērķi – popularizēt un veicināt veselīgu ēšanu un gatavošanu bērnu vidū, parādot un iepazīstinot ne vien ar visdažādākajiem produktiem, bet arī to, ka gatavot veselīgi nav nemaz tik grūti.

Kad picas ieliktas krāsnī, bērni ķērās pie tortiljas fahitu gatavošanas pavāra Haralda Sauša vadībā. Viņš bērniem izstāstīja, no kā pagatavota gvakamoles mērcīte, parādīja, kādā secībā jāievīsta siers un vistas gaļas pildījums, un iemācīja, kā veiksmīgāk fahitas aizvīstīt. Bet paralēli Svetlana Riškova bērniem iemācīja pagatavot ļoti veselīgu smūtiju no ābolu sulas, augļiem un pat mazliet saldējuma, lai garšīgāk.

Un kas gan būtu kārtīgas pusdienas bez deserta? Noslēgumā bērniem tika izdalītas pankūkas, uz kurām bija jāuzzīmē savas sejiņas ar sakultu olbaltumu, smiltsērkšķu un aveņu gela palīdzību. Sejiņas izrotāja ar ļoti interesantiem ķirbju spageti, bet noslēgumā pavāri parādīja, kā ar ēdienu var radīt ko maģisku – ar brulē šķiltavu palīdzību olbaltums tika apdedzināts un padarīts stingrāks.

Pēc jautrās un izglītojošās ēst gatavošanas zālē atskanēja skaļš "Paldies!" un bērni devās savās tālākajās gaitās – sagaidīt brīvlaiku. Izmantoju iespēju un pavaicāju "Pavāru kluba" priekšsēdētājai Svetlanai Riškovai, ar ko tad kopā gatavot ir vieglāk – ceturtklasniekiem vai profesionāļiem. Viņa atzina, ka ar bērniem esot vieglāk, jo viņi ir paklausīgāki un izzinoši. Reizēm pavāru pirmā kursa studenti esot grūtāk apmācāmi. Re, kā – reizēm kopīga ēst gatavošana ar mazajiem rakariem lauž priekšstatus! Un jāatzīst, pasākums noteikti bija izdevies, ja promejot vismaz puse no mazajiem dalībniekiem atzina, ka nākotnē grib būt pavāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!