Foto: Publicitātes foto

Novembrī aicinājām mūsu valsts novadus dalīties ar savas puses tradicionālajiem ēdieniem, produktiem un receptēm to izmantošanai. "Šmakovkai Latgales kulinārajā mantojumā ir īpaša loma. Kādu lāsi šī latgaliešu dzēriena kāro nogaršot ikviens gardēdis. Latgalieši šmakovku darina no visa, kas tikai ir raudzējams – ogām, medus, kartupeļiem, pākšaugiem, cukurbietēm un pat rīsiem, bet īstā Latgales šmakovka ir taisīta, kā saka paši latgalieši – no maizes, ar to domājot rudzus, miežus un kviešus, kā arī no miežu, kviešu vai rudzu iesala," tā receptes ar Latgales pusei raksturīgās šmakovkas klātbūtni piesaka Daugavpils pašvaldības pārstāve Lolita Kozlovska.

Alkohola izmantošana dažādu ēdienu pagatavošanā ir plaši zināma prakse. Neskaitāmas receptes aicina izmantot vīnu un alu, desertiem plaši lieto rumu un liķierus. Savukārt degvīnu dažādos ēdienos iesaka izmantot, jo tas palīdz saīsināt gatavošanas laiku un pagarina uzglabāšanas laiku. Savukārt latgaliešu saimnieces, kas lielākoties ēdienu pagatavošanai izmanto tikai pašu audzētus un sarūpētus produktus, labprāt receptes papildina ar kādu lāsīti kvalitatīvas šmakovkas.

Lai gaļa mīkstāka un sulīgāka, lai marināde "kreftīgāka", uz kilogramu gaļas pievieno 15 – 20 g šmakovkas. Ar šmakovku dezinficē arī konservu burkas, un pa senai modei laukos saimnieces vēl šodien no pergamenta griež aplīšus, iemērc tos šmakovkā un pārklāj ievārījumu pirms burciņas aizskrūvēšanas.

Daugavpils novada tūrisma aģentūra, kuras paspārnē darbojas Šmakovkas muzejs, kas ir arī Latgales kulinārā mantojuma tīkla dalībnieks, piedāvā iepazīt trīs receptes no muzeja arhīvos esošā materiāla, kā arī 2017. gada janvārī izdotās "Šmakovkas vēstures grāmatas", atgādinot, ka alkohola lietošanai ir negatīva ietekme. Tā pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.

Šmakovkas uzlējums ar kanēli un čili

Foto: Publicitātes foto

Šmakovka ābola viducī

Lai pagatavotu bezgala aromātiskus ceptus ābolus ar šmakovkas piedevu, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 5 lieli skābo šķirņu āboli;
  • Cukura sīrups (var pagatavot mājās, izmantot veikalā nopērkamo vai aizstāt ar medu);
  • Dažādi rudens augļi (bumbieri, plūmes u.c.);
  • 1-2 ēdamkarotes šmakovkas;
  • Sviests;
  • Cukurs pec garšas.

Ābolus nomizo un tiem izdobj viduci. Izņemto ābolu mīkstumu sasmalcina un sajauc ar citiem sīki sagrieztiem rudens augļiem. Pievieno šmakovku un visu sajauc. Masu pilda ābolos, virsū uzliek piciņu sviesta un pārkaisa ar cukuru. Pildītos ābolus liek stikla veidnē, ielej nedaudz
ūdens un liek līdz 200°C sakarsētā cepeškrāsnī. Cep tik ilgi, līdz āboli kļūst mīksti un pufīgi.

Sulīgās kotletes ar lāsīti šmakovkas

Latgaliešu saimnieces ir atklājušas, ka šmakovkas piedeva koletēm piešķir īpašu sulīgumu. Lai izmēģinātu šo recepti, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas.

  • 1 kg maltas gaļas ( ½ cūkgaļas, ½ liellopa);
  • 1 ola;
  • 1 baltmaizes šķēle;
  • 200 g piena;
  • 1 smalki sagriezts sīpols;
  • 2 ĒK šmakovkas;
  • Sāls un svaigi malti pipari;
  • Eļļa cepšanai.

Baltmaizes šķēli rūpīgi izmērcē pienā.

Maltajai gaļai piesit olu, pieber sīki sagrieztos sīpolus, pievieno izmērcēto baltmaizi, garšvielas, sāli un piparus. Pievieno šmakovku. Visu rūpīgi izmīca, pēcāk mīklu ar atvēzienu vairākas reizes iemet bļodā, līdz tā kļūst spīdīga un gluda.

Izveido nelielas kotletītes. Apcep sakarsētā pannā brūnas, tad samazina uguni un pasautē, līdz kotletes gatavas. Otrs veids – kotletītes apbrūnina pannā, tad liek uz cepešplāts un cep līdz 200°C sakarsētā cepeškrāsnī 10 – 15 minūtes.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!