Foto: Privātais arhīvs
Liels gribasspēks un apņēmība – to viennozīmīgi var teikt par Norvēģijā dzīvojošo latvieti Līvu Baronu un viņas 12 gadus veco palīdzi Elīsu. Abas kopā viņas svētku laikā radījušas īstu meistardarbu – vegānisku piparkūku namiņu, kura tapšanas process aizņēmis vismaz 14 stundas, no kurām piecas pavadītas pie plīts, lai izceptu detaļas, bet vēl deviņas – montējot un rotājot.

Sarunā ar "Delfi" Līva atklāj, ka šis piparkūku namiņš ir guvis slavu Norvēģijā, jo meistardarbs no piparkūkām jau ir pagozējies vismaz trīs avīžu mājaslapās.

Viņa pēc profesijas nav konditore, bet gan topošā arhitektūras speciāliste. Savukārt piparkūku mājiņu veidošana ir Līvas aizraušanās pēdējo piecu gadu laikā. "Katru gadu, protams, gribas uztaisīt iespaidīgāku," neslēpj Līva. "Šogad arī sāku studēt arhitektūru, tā kā interese tieši par mājiņām man droši vien ir nedaudz lielāka, salīdzinot ar citiem."

Kā stāsta piparkūku namiņa veidotāja, ideja rasta "Pinterest", kur noskatīts ļoti līdzīgs piparkūku namiņš. "Nodomājām, ka tas mums varētu izdoties, un tad es sāku zīmēt uz papīra visas 49 daļas," stāsta Līva. Viņai talkā nākusi krustmātes meita Elīsa, kura arī piedalījusies piparkūku mājiņas tapšanas procesā.

Lai izveidotu 1 metru garo un 75 centimetrus augsto piparkūku māju, Līva un Elīsa kopumā izmantoja kilogramu pūdercukura un pusotru kilogramu piparkūku mīklas, no kuras puse bija paziņu taisīta. Kā norāda Līva, Norvēģijā lielākā daļa piparkūku mīklu ir 100 procenti vegāniskas.

"Izrullējām mīklu uz cepamā papīra, izgriezām visas detaļas, ielikām logu caurumos ledenītes un likām cepties ap 150 grādu karstā cepeškrāsnī," piebilst mājiņas veidotāja, "kad izņēmām no krāsns, nodekorējām visas detaļas un sagatavojām visu līmēšanai." Glazūru viņas gatavojušas no uzputota konservēto turku zirņu šķidruma (aquafaba) un pūdercukura.

  • Kā no konservēto turku zirņu ūdens pagatavot glazūru piparkūku rotāšanai vai debešķīgi gardus bezē cepumus, lūko šeit.

"Aquafabu var aizstāt ar olbaltumu, bet tad nesanāks vegāniska mājiņa," uzver Līga. Lai mājiņa turētos kopā, tā "līmēta" kopā ar cukuru, kas izkausēts uz pannas. "Jāstrādā ātri un ļoti, ļoti uzmanīgi!" norāda Līga, kura atzīmē, ka garnēšanas process ir ļoti karsts, bet cukurotā karamele ļoti ātri sakalst. Kad mājiņa bija sastiķēta, tad abas kā punktu uz "i" uzlikušas namiņam klāt baltās lāstekas un nosegušas šuves ar glazūru.

Līva gan atzīst, ka pēc Ziemassvētkiem greznais piparkūku namiņš ir palicis neskarts, jo viņa ar ģimeni ir devusies ārpus valsts, bet jau janvārī visi ķersies pie meistardarba ēšanas.

Foto no piparkūku mājiņas tapšanas:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!