Foto: Privātais arhīvs/DELFI

Esmu droša, ka katrs trešais "Tasty" lasītājs pērn novembrī kādā no sociālajiem tīkliem noteikti pamanīja ārkārtīgi skaisto Latvijas karoga krāsu kūku. Un gan jau ne viens vien bija pārsteigts, lasot recepti un redzot, ka tās autore ir sportiskā un veselīgā dzīvesveida kopēja fitnesa zvaigzne Paula Freimane. Šī iemesla dēļ arī vēlējos uzzināt, kas tad Paulai pašai sakāms tieši par ēst gatavošanu.

Paulas ikdiena paiet sporta zālē – viņa ne tikai trenējas pati, bet atbalsta un trenē arī citus, kas izlēmuši ar fiziskām aktivitātēm uzlabot savu veselību. Kad sporta zālē neatrodas, viņa filmējas un fotografējas dažādām reklāmām un vada arī savu mājaslapu. Turklāt, kā pati nesen atklāja saviem sekotājiem sociālā tīkla "Instagram" ierakstā, – jau pusgadu strādā pie savas veselīgo recepšu grāmatas.

"Tasty" stāstu sērijā "Virtuves sarunas" sarunājas ar cilvēkiem, kas ar virtuves un ēdiena gatavošanas mākslu ir uz "tu".

Tā kā tava ikdiena paiet treniņos un rūpīgi plānojot savu ēdienkarti, kā nonāci līdz tam, ka pati sāki veidot receptes, ar kurām dalīties sociālajos tīklos?

Treniņi un uzturs cieši sader kopā. Lai ēstu veselīgi un ēdienus, kas ir ar samazinātu kaloriju daudzumu, piemēram, kādu iemīļotu desertu, nākas gatavot pašai. Tā tas viss arī aizsākās – eksperimentējot ar produktu, aizvietojot vienu produktu ar citu, radot interesantas, veselīgas receptes.

Piemēram, man garšo "Snickers" šokolāde. Tad es prātoju, no kādiem veselīgākiem produktiem lai pagatavo alternatīvu.
Paula Freimane

Vai tev vienmēr ir paticis gatavot?

Skolas laikā man nepatika gatavot, es to arī nemācēju. Zināju, kā uzvārīt makaronus un uzsildīt cīsiņus, tas arī viss. Kad pirms sešiem gadiem sāku nodarboties ar fitnesu, tad arī iepatikās gatavot.

Cik viegli cilvēkam, kas gatavo kā "latvietis parastais", būtu ieviest izmaiņas paradumos un sākt gatavot veselīgāk?

Jaunākie Latvijas iedzīvotāji seko līdz un ēd arī lietas, kuru latviešu virtuvē nav. Man liekas, tieši vecāka gadagājuma cilvēki ir tie, kas nevar iziet ārā no mūsu iemīļotajām kotlešu un kartupeļu receptēm. Taču, cerams, jaunie cilvēki, kas seko līdzi man un vispār aktualitātēm, pamudina arī savas ģimenes ēst veselīgāk un vieglāk, gluži kā dienvidnieki.

Kas tev pašai labāk patīk – saldie konditorejas izstrādājumi vai pamatēdieni?

Viens no grūtākajiem jautājumiem, jo es esmu no tiem, kas paēd pusdienas un tad meklē, ko ēst desertā. Bez abiem – saldā un sāļā – nevaru iedomāties savu ikdienu.

View this post on Instagram

A post shared by PAULA FREIMANE (@paolafreeman) on Mar 31, 2018 at 5:44am PDT

Kur smelies iedvesmu, lai pagatavotu tik skaistas un gardas, bet vienlaikus veselīgas kūkas?

Pārsvarā es receptes pārveidoju. Piemēram, man garšo "Snickers" šokolāde. Tad es prātoju, no kādiem veselīgākiem produktiem lai pagatavo alternatīvu. Tā arī lielākā daļa recepšu top. Ir arī receptes, ko nakts laikā nosapņoju. Tas notiek tieši pēdējā laikā, jo šobrīd rakstu savu pavārgrāmatu un ļoti daudz domāju par uzturu un ēdienu.

Tevi vairāk saista latviskie produkti vai pasaules virtuvju iepazīšana?

Pasaules virtuvju iepazīšana. Mana mīļākā virtuve ir Āzijas un meksikāņu. Dievinu saldskābās garšas un vienlaikus – nedaudz asu.

Bez kā tu virtuvē noteikti nevari iztikt?

Graudaugiem, gaļas un augļiem. Es varētu pārtikt tikai no šiem produktiem.

Vai ēst gatavošana ir vairāk talants vai prasme, ko viegli iemācīties?

Atceros, mana vecmammiņa teica: "Tu vīru nedabūsi, ja nemācēsi zupu uzvārīt!" Man bija kādi 15 gadi. Kaut viņa būtu vēl ar mums un redzētu, kā es gatavoju šodien! Viņa tik ļoti priecātos, jo omītēm ēst gatavošana ir svēta lieta. To noteikti var iemācīties, jo, kā jau minēju – kādreiz es negatavoju vispār.

Skolas laikā man nepatika gatavot, es to arī nemācēju. Zināju, kā uzvārīt makaronus un uzsildīt cīsiņus, tas arī viss.
Paula Freimane

Ja visu atlikušo mūžu būtu jāēd tikai viens ēdiens – ko tu izvēlētos?

Tie būtu rīsi.

Varbūt esi aizguvusi kādu virtuves knifiņu vai ēšanas tradīciju no ārzemju ceļojumos piedzīvotā?

Kombinēt dažādus produktus. Piemēram, garneles ar mango un citronu sulu. Kas to būtu domājis, ka kaut kas tāds garšo tik labi!

Vērtīgākais virtuves padoms, ko sniegtu ikvienam, kas lasa šo interviju!

Nebaidies eksperimentēt, nomaini ierastās sastāvdaļas pret jaunām. Ceļojumos izbaudi vietējo virtuvi, tieši tur var iedvesmoties ēst ko jaunu!

Pamēģini arī tu kādu no Paulas kūku receptēm!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!