Foto: DELFI
Pavasaris mūsu senčiem izsenis bijis pārvākšanās jeb Jurģu laiks. Šī senču paraža šogad attiecināma arī uz Lubānas tirgu - mans apmeklējums sakritis ar brīdī, kad pārtikas gala andelmaņi "sēž uz čemodāniem", jo jau līdz 15. maijam viņiem jāatbrīvo telpas, dodot vietu jaunajam kaimiņam - Vācijas veikalam "Lidl", un tad jāgaida, kad varēs pārcelties uz otru tirgus pusi, kur šobrīd pilnā sparā notiek remontdarbi. Pirms gaidāmajām pārmaiņām "izmetu" atvadu loku pa "Lubančika" angāriem, "Tasty" uzdevumā izzondējot tirgus piedāvājumu un pārdevēju noskaņojumu.

Grilēšanas sezonas prieks – sālījumu paradīze

Foto: DELFI

Jāteic, ka, salīdzinot ar līdz šim apmeklētajiem Rīgas tirgiem, Lubānas tirgus piedāvājums ir viens no daudzveidīgākajiem. Dārzeņu stendi vien te ir savi astoņi, ja ne pat visi 10. Līdzās ierastajam dārzeņu, augļu un zaļumu sortimentam, šī andeles vieta izceļas ar īpaši daudzveidīgu sālījumu un marinējumu izvēli - aplūkojot toveru saturu, acis vai žilbst no košās krāsu paletes un sariešas pilna mute siekalām: līdzās klasiskajiem Korejas burkāniem un bietēs marinētiem kāpostiem ir arī tādi līdz šim tikai Centrāltirgū redzēti labumi kā sālīti ķiploku ziedkāti (izcila piedeva pie grilētiem ēdieniem!), ar kāpostiem pildīti asie pipari, ar ķiplokiem pildīta marinēta paprika, sālītas sēnes, koši dzelteni kāposti ar kurkumas piedevu, un kur tad vēl n-tās variācijas par sezonā aktuālo mazsālīto gurķīšu tēmu!

No kūpinātiem sieriem līdz kaukāziešu kompotiem

Foto: DELFI

Ienākot nevar nepamanīt, ka bakalejas paviljons ir pustukšs. Pirmais "acīs krīt" pašmāju lauku labumu stends, kur blakus bērzu, kļavu un ābolu sulām jau manāmas Lieldienu vēsmas - maisiņos safasētas sīpolu mizas. Kaimiņi ietur stilu, piedāvājot pūpolu buntītes. Mazliet tālāk nopērkami Vecsaules pagasta zemnieku saimniecības piena produkti - arī tādas delikateses kā mājas siers ar linsēklām un ķirbju sēkliņām, siers ar rozīnēm un aprikozēm un mājās kūpināti sieri. Turpat blakus iekārtojušies arī konkurenti - daudzu iecienītie Vangusalas piena produkti.

Nākamais stends ir īsta pašmāju ražotāju dārgumu krātuve: sverami ogu ievārījumi no Virbu pagasta ZS "Braslas" apcirkņiem, pankūkas ar dažādiem pildījumiem (SIA "MBK kompānija), kaltēts un rīvēts zaļais siers (SIA "Siera ražotne"), biškopja Andra Bidiņa medus produkcija, "Iecavnieka" linsēklas, kaņepju sēklas un kaņepju pavalgs. Te ir, ko rakt!

Bakalejas paviljona stūrī iekārtojies garšvielu, riekstu un sukāžu stends, kura piedāvājumā ir arī Kaukāza valstu atspirdzinājumi - augļu kompoti, ogu morsi un dažādi minerālūdeņi.

"Slepenie" kūpinājumi un reņģes siļķu lielumā

Foto: DELFI

Gaļas paviljona piedāvājumā nenākas vilties. Līdzīgi kā iepriekšējā nedēļā apmeklētajā Ķengaraga tirgū, arī te ir nopērkama gan cūkas, gan jēra, gan liellopa, teļa, vistas un tītara gaļa. Plašā klāstā pieejami arī subprodukti. Uzzinu, ka tītara kaklus var izmantot ne vien buljona vārīšanai, bet no tiem izdosies arī gards galertiņš. Citā stendā ar krāsu pārbagātību žilbina grilēšanai sagatavota gaļa dažādās marinādēs - te var tikt ne vien pie klasiska šašlika, bet izvēlēties arī marinētas ribiņas vai steikus. Padomāts arī par negrilētājiem - pieejamas tādas delikateses kā sālīts lauku speķītis un vītināta cūkgaļas karbonāde pikantā garšvielu kažociņā.

Pirms Lieldienām uz Lubānas tirgu var doties pēc olām: Raunas brīvi turēto vistu olas, "Madonas"olas, paipalu olas - atliek vien izvēlēties krāsu un lielumu.

Gaļas paviljona galā atrodu kūpinājumu stendu ar varen plašu piedāvājumu, bet man nesaprotamu saimnieka attieksmi - fotografēt nedrīkstot un neko viņš nestāstīšot, jo tas, lūk, ir komercnoslēpums. Kārtējo reizi secinu, ka cilvēku spējas mani pārsteigt ir neizsmeļamas.

Foto: DELFI

Zivju paviljonā šobrīd ir trīs stendi, bet izvēle plaša. No svaigām zivīm piedāvājumā ir karpas, zandarti, asari, butes, raudas, vimbas, reņģes un salakas. Blakus ledus kastēm rindojas toverīši ar saldētām, sālītām vai marinētām siļķēm, sortimentā ir arī mazsālītas un marinētas skumbrijas, kā arī ķilavas garšvielu sālījumā un saldētas zivis plašā klāstā. Un kā nu bez kūpinājumiem! Reņģes te nopērkamas pat trīs izmēros - brangākās ir prāvu siļķu lielumā.

Ja tev garšo alutiņš, tad uz Lubānas tirgu var laist pēc "zacītes" - te nopērkamas lielas vītinātas raudas, voblas, vimbas un brekši, kā arī čipsu alternatīva - kaltētas mini salaciņas un moiviņas, ko likt uz kārā zoba.

Lubānas tirgus nākotne

Foto: DELFI

Jau iepriekš vēstījām, ka līdz 2017. gada 15. septembrim Lubānas tirgus īpašnieks bija SIA "Placēns". Tad Lubānas ielā 113A, Lubānas ielā 113D un Ilūkstes ielā 2A esošo īpašumu iegādājies SIA "MMS Property Solutions". Kopš 2018. gada marta šis uzņēmums pārdēvējās par SIA "Lidl Latvija". Uzzinot šos jaunumus, pērn Pļavnieku iedzīvotāji cēla trauksmi, uztraucoties, ka daudzu iecienīto iepirkšanās vietu drīzumā plānots nojaukt, lai tā vietā celtu lielveikalu, bet šodien, apskatot klātienē Lubānas tirgū notiekošo un uzklausot pārdevēju viedokli, šķiet, ka velns nav tika melns, kā to mālē. "Lupatnieku" pusē pilnā sparā norit celtniecības darbi - viss izskatās cerīgi: ir uzsliet moderni, stikloti kioski tirdzniecības vietām, tiek veikti bruģēšanas un labiekārtošanas darbi un "uz aci" rādās, ka pabeigt visu iecerēto tuvāko mēnešu laikā nav nekāda neiespējamā misija.

Pārdevēju viedokļi par gaidāmajām pārmaiņām atšķiras - ja dārzeņu un bakalejas tirgoņi gaidāmās pārmaiņas uztver mierīgi un ar nepacietību gaida pārvākšanos, tad "gaļinieki" un zivju tirgotāj šobrīd ir neziņā par to, kad un vai vispār notiks aukstuma vitrīnu uzstādīšana, kā tiks atrisināts gaisa kondicionēšanas jautājums un vai šīs izmaksas pārlieku nesadārdzinās jauno tirdzniecības vietu nomas maksu, Kritika izskan arī par jaunā tirgus tehnisko risinājumu - tirdzniecība plašā angāra tipa ēkā būtu ērtāka gan pārdevējiem, gan pircējiem - šobrīd valda neziņa, kā praksē "strādās" stikla būdiņu princips.

Lūk, foto ieskats Lubānas tirgus piedāvājumā un cenās brīdi pirms lielās pārvākšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!