Foto: Publicitātes foto
Svētku laikā, it īpaši, ja ārā ir ne tie patīkamākie laikapstākļi, kārojas kāds sildošs dzēriens, kas rada omulīgāku noskaņu arī smaržas dēļ. Klasiska izvēle ir karstvīns, taču iespējamas arī dažādas alternatīvas, lai šie svētki atšķirtos no citiem.

Karsto dzērienu pasniegšana


Viens no nosacījumiem karsto dzērienu pasniegšanā ir atbilstoši trauki. Karstos dzērienus jāpasniedz krūzēs ar osiņu, dubulto sieniņu krūzēs vai bieza stikla glāzēs, lai dzērienu varētu ērti paņemt rokās, neapdedzinot pirkstus. Jo īpaši svarīgi to ievērot, pasniedzot karstos dzērienus bērniem. Labi izskatīsies karstie dzērieni pasniegti burciņās ar osiņu – svētku laikā var piesiet kādu kadiķa zaru vai kanēļa standziņu.

Kas attiecas uz karsto dzērienu pagatavošanu, šobrīd ļoti aktuāli izmantot dažādas augļu sulas, ko papildina ar alkoholu, sīrupu, augļu biezeni un garšvielām garšu dažādībai, stāsta "Gemoss" dzērienu pagatavošanas speciālists Inguss Reizenbergs. Piemēram, ābolu sula salikumā ar viskiju būs izcils garšu balanss, savukārt apelsīnu sulai piestāv džins. Arī bezalkoholisko dzērienu piedāvājums ir gana plašs un garšām dažāds. Šeit lieti noderēs dažādi sīrupi un augļu biezeņi, ko var pievienot gan sulām, gan tējām. Piemēram, zaļā tēja ar bumbieru biezeni un ingvera sīrupu būs neparasts dzēriens, savukārt augļu tēju var papildināt ar jebkādu ogu sīrupu, un tas garšos kā restorāna cienīgs kokteilis.

Vērts padomāt par dzērienu dekorēšanu – siltajiem dzērieniem piestāv kanēļa standziņa, krustnagliņas, anīsa zvaigzne, kaltētu citrusaugļu šķēles, lielogu dzērvenes, rozmarīna zariņš, kaltētas ziedlapiņas un tamlīdzīgi.

Gatavojot karstos dzērienus, svarīgi tos pareizi uzsildīt – to nedrīkst uzvārīt, vislabāk, ja tas sildīts līdz 70 °C temperatūrai. Ja plānots dzērienu pasniegt ar dekoriem, piemēram, kanēļa standziņu vai citrusa šķēli, šo dekoru vienmēr pievieno dzērienam pēc sildīšanas. Sildot dekorus kopā ar dzērienu, var rasties rūgta garša.

Foto: Publicitātes foto

Kafijas cienītāji svētku laikā dzērienu var papildināt ar kādu sīrupu, piemēram, kanēļa, šokolādes vai grauzdētu lazdu riekstu, un tas iegūs pavisam citu garšu. To pašu var teikt par kakao, karsto šokolādi.

Karstais Balzama punšs

  • Rīgas Melnais balzams 30 ml
  • Ābolu sula 200 ml
  • "Monin" piparkūku sīrups 10 ml


Visas sastāvdaļas uzsilda, pārlej karstumizturīgajā kokteiļu glāzē un dekorē ar anīsa zvaigzni.

Foto: Publicitātes foto

Apelsīnu sildošais

  • Džins 30 ml
  • "Galliano" liķieris 10 ml
  • Apelsīnu sula 200 ml
  • "Monin" passion sīrups 10 ml


Visas sastāvdaļas uzsilda, pārlej karstumizturīgajā kokteiļu glāzē un dekorē ar žāvētu ananāsu un kaltētām dzērvenēm.

Vitamīnu dzēriens (bezalkoholiskais)

  • "Monin" juzu biezenis 15 ml
  • "Monin" sarkano apelsīnu sīrups 10 ml
  • Ābolu sula 200 ml


Visa sastāvdaļas uzsilda, pārlej karstumizturīgajā kokteiļu glāzē un dekorē ar žāvētu apelsīna šķēli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!