Foto: Shutterstock
Šķiet, ka pastas vārīšana patiesi ir bērnu spēlīte, kas pa spēkam ikvienam. Tomēr tā nebūt nav. Pat, ja mums šķiet, ka esam lietpratēji šajā it kā vienkāršajā darbā, pārvārīta vai salipusi pasta ir bieža parādība latviešu virtuvē.

"Taste of Home" piedāvā iepazīties ar 10 izplatītām kļūdām, kas neļauj sasniegt perfektu rezultātu.

1. Par daudz vai par maz pastas. Gatavojot vakariņas sev vai ģimenei, daudzi no mums mēģina pastas daudzumu mērīt "uz aci" vai pēc sajūtām. Rezultātā ēdiens paliek pāri un tas ir jāizmet, sanāk pārēsties vai arī kāds galu galā paliek izsalcis. Tā vietā pamēģini rūpīgāk saplānot. Viena porcija pastas sausā veidā sver apmēram 60 gramus.

2. Pārāk maz sāls. Lai pasta labāk garšotu, sāls un garšvielas jāpievieno ūdenim. Ja pastu pārkaisīsi ar sāli, kad tā jau būs izvārīta, situāciju īsti neizdosies glābt. Uz katriem 500 gramiem sausas pastas vajadzētu apmēram vienu ēdamkaroti sāls.

3. Pārāk mazs katls. Pastai vārīšanās laikā nepieciešams gana daudz vietas, tāpēc necenties to gatavot mazā katliņā ar domu, ka tā ieekonomēsi ūdeni un enerģiju. Trīs vai pat četri litri ūdens uz puskilogramu pastas būs tieši laikā.

4. Spageti salaušana. Ja vāri spageti, nelauz tos. Pastas cienītāji šādu darbību var uzskatīt par nepiedodamu grēku. Tā vietā ievieto spageti vienu galu karstā ūdenī un, kad gali kļūst mīksti, ar karotes palīdzību maigi gabaliņu pa gabaliņam iegremdē spageti ūdenī visā garumā.

5. Eļļas pievienošana ūdenim. Olīveļļa lieti noderēs, lai bagātinātu pagatavotas pastas garšu, bet, ja pieliesi eļļu ūdenim, mērce noslīdēs no pastas, un gala rezultāts ne tuvu nebūs tāds, kā cerēts.

6. Mērcei nepiemērota pasta. Ja gatavo kādu jaunu pastas mērci, noteikti pievērs uzmanību, kāda veida pastai tā paredzēta. Tas palīdzēs izvairīties no situācijas, kad receptē paredzētās pastas un mērces attiecības rada sajūtu, ka ēd tikai vienu vai otru.

7. Pārvārīta vai negatava pasta. Uzliki vārīties un aizmirsi? Nav brīnums, ka rezultātā ieguvi ūdeņainu un saķepušu masu. Katram pastas veidam, ir savs vārīšanās ilgums, kas parasti norādīts uz iepakojuma. Pievērs tam uzmanību. Tas palīdzēs izvairīties arī no nepietiekami izvārītas pastas – tai nav jābūt kraukšķīgai.

8. Vārīt, bet nemaisīt. Ja vien nevēlies iegūt saķepušu pastas kunkuli, katliņā esošo pastu un ūdeni laiku pa laikam vajag apmaisīt. Īpaši svarīgi ir apmaisīt pastu pēc tam, kad tā pievienota ūdenim un tas ir atsācis vārīties.

9. Pasta aukstā ūdenī. Pastu ūdenī ber tikai tad, kad tas ir sācis vārīties. Ja ūdens ir tikai gandrīz sācis vārīties, iznākums patiešām var būt negaidīti nebaudāms.

10. Nepagaršot pusgatavu pastu. Ja gribi tikt pie patiesi izcila rezultāta, nebaidies pastu nogaršot arī gatavošanas laikā. Ja šķiet, ka tā ir gandrīz gatava, bet instrukcijas uz paciņas apgalvo pretējo, pārliecinies pagaršojot. Nenokās visu katliņu, ja neesi pārliecināts, ka pasta ir tieši tik mīksta, cik vēlies.

Lūk, receptes pastas cienītājiem. Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!