Foto: Shutterstock

Lai mazinātu cilvēku pulcēšanos iekštelpās un Covid-19 izplatību sabiedrībā, Latvijā ir ieviesti stingrāki epidemioloģiskās drošības pasākumi saimniecisko pakalpojumu sniegšanai. Ministru kabineta rīkojums par ārkārtējas situācijas izsludināšanu stājies spēkā vakar un ilgs līdz 11. janvārim. Kā tas ietekmēs restorānu un kafejnīcu darbu un mūsu iespējas paēst, padzert un uzdzīvot krodziņos?

Kuri sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi strādās

Kopumā ņemot – visi, kuri vēlēsies un kuri spēs un vēlēsies izpildīt prasības par darbinieku vakcinācijas vai Covid-19 pārslimošanas sertifikātiem un testēšanas sertifikātiem. Jaunākie rīkojumi nosaka arī to, ka visas sabiedriskās ēdināšanas iestādes varēs strādāt no pulksten 6 rītā līdz 9 vakarā. (Tātad uzdzīve atkrīt, jo, kā liecina dzīve, pirms deviņiem uzdzīve nekad īsti nesākas.) Pēc pulksten 21 atļauta tikai ēdienu pārdošana līdzņemšanai.

Vēl viens ierobežojums skar ēdināšanas uzņēmumus, kuri darbojas tirdzniecības centru teritorijās – brīvdienās tie varēs pārdot ēdienu tikai līdzņemšanai.

Kas var ēst kafejnīcās un restorānos

Gan kafejnīcu, bāru un restorānu iekštelpās, gan terasēs apkalpos tikai klientus ar vakcinācijas vai Covid-19 pārslimošanas sertifikātiem, uzrādot pasi vai ID karti (personas apliecību). Jā, tieši tā – arī terasēs līdz 11. janvārim apkalpos tikai vakcinētus vai ar Covid-19 slimojušus cilvēkus. Ja līdz šim vakcinētie ar nevakcinētajiem terasēs varēja tikties kā "neitrālajā zonā" – tā tas vairs nestrādās.

Noteikumi paredz, ka pie viena galdiņa drīkst sēdēt četri cilvēki. Pārvietojoties pa telpu, masku valkāšana ir obligāts nosacījums.

Vai bērnus drīkst ņemt līdzi?

Bērns līdz 12 gadu vecumam var nākt līdzi tāpat – bez sertifikātiem un izziņām. No 12 gadu vecuma bērnam jābūt ar testēšanas sertifikātu vai laboratorijas izziņu par pēdējo 72 stundu laikā veiktu negatīvu skrīninga testu.

Foto: Shutterstock

Ko saka kafejnīcu un restorānu darbinieki

Ir uzņēmumi, kuri šobrīd pārdomā, vai vispār turpināt darbu ziemas sezonā. Par slēgšanu līdz gada beigām savā "Facebook" lapā paziņojis populārais folkklubs "Ala". Daudzi bāru un restorānu īpašnieki atzīst – ir pirmās "jaunās dzīves" dienas, un šobrīd vēl daudz kas nav skaidrs. Darba laika saīsināšana, kad atļauts strādāt tikai līdz deviņiem vakarā, ir bijis diezgan liels trieciens. Arī tas, ka terasēs vairs nebūs iespējams apkalpot visus klientus, arī nevakcinētos, daudziem liekas liels mīnuss nākotnei.

Tagad ar lielu nepacietību tiek gaidīts, kā izpaudīsies valdības solītais atbalsts industrijai, kādi būs atbalsta instrumenti.

Krodziņa "Cuba Cafe" īpašnieks Arnis Bikšus portālam "Tasty" atzina – šonedēļ "Cuba" ir slēgta. Jāpasēž, pašiem jāpadomā, kā tālāk rīkoties. Nekas vēl nav izlemts, bet, ja valdības atbalsts būs tāds kā pērn, iespējams, izdevīgāk būs krogu uz laiku slēgt un atvērt tikai dažas dienas nedēļā, tā sakot, lai tauta nāk iedzert karstvīnu.

Restorāns "Vairāk Saules" tikko izziņojis savu jauno rudens ēdienkarti un pavisam noteikti turpinās darbu. Restorāna īpašnieks šefpavārs Endijs Bērziņš pastāstīja, ka terases gan tuvākajā laikā tiks slēgtas, un nav bijis plāna tās turēt atvērtas tik un tā. Faktiski, tā bijusi darbinieku izvēle – turpināt apkalpot arī terases vai nē, un kopīgi tika nolemts tās slēgt, tikko kļūs vēsāks. Ir gan doma terases nākamgad atvērt ātrāk kā parasti – marta vidū, bet laiks rādīs. "Neesam jau nekāda Parīze ar mūžīgiem +14," saka Endijs Bērziņš.

Ar piesardzīgu optimismu uz nākotni raugās kafejnīcu tīkls "Ezītis miglā". Tiek veikti uzlabošanas un labiekārtošanas darbi, lai maksimāli pagarinātu un nodrošinātu darbu "Ezīšu" terasēs arī ziemā. Šobrīd lielākajā daļā terašu ir ierīkotas sildlampas, pieejami arī pledi. Pagaidām teju visi "Ezīši" plāno darbību terasēs arī pēc oktobra – vai tam būs pieprasījums, laiks rādīs.

Āgenskalna restorāns "Fazenda" nesen "pagarinājis" vienu no terasēm, bet skaidrs, ka vējainā un lietainā laikā tā nebūs ne siltākā, ne omulīgākā vieta. Pagaidām daudz kas nav skaidrs, bet visticamāk, ka terases drīzumā tiks slēgtas, un viesi tiks gaidīti iekštelpās. Galu galā – kopš lēmuma par to, ka arī terasēs var apkalpot tikai vakcinētus klientus, terasēm vēsā laikā īsti vairs nav jēgas, jo visi grib siltumā.

Restorānā "A.Suns" pastāstīja, ka šodien, piemēram, viņu terasē līdz pēcpusdienai vēl nav redzēts neviens apmeklētājs. Ja agrāk gan iekštelpas, gan āra terase bija apmēram vienādi noslogotas, tad tagad gan jaunie likumi, gan aukstais laiks terasi ir iztukšojis momentā. Visticamāk, "A.Suns" āra terase ziemā nestrādās.

Arī krodziņa "Trīs vīri laivā" darbinieki saka – terasei vairs īsti nav jēgas, gan jauno likumu, gan aukstā laika dēļ. Protams, arī viņi cer uz valdības atbalsta mehānismiem. Klientu skaits, tāpat kā citur, nopietni samazinās – ja agrāk pie viena galdiņa dažreiz varēja dzīrot pat desmit cilvēku, tagad pie galdiņa drīkst sēdēt tikai četri. Savu vietu aizņems arī starpsienas ap galdiņiem. Par slēgšanu nav ne runas, saka "'Trīs vīros laivā": "Cīnīsimies, tāpat kā visu laiku cīnījāmies! Ja aizvērsimies, kas zina, cik grūti būs atkal atvērties. Mēs turpināsim un centīsimies savilkt galus kopā."

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!