Foto: Vida Press
Pasaulslavenais kokteilis "Asiņainā Mērija" izgudrots Parīzes bārā "Harry's New York Bar", kur šomēnes svin "Asiņainās Mērijas" simto dzimšanas dienu, kā ziņo portāls "Food&Wine".

Slaveno kokteili radījis bārmenis Fernand Petiot, un 1921. gadā recepte tika publicēta kokteiļu grāmatā "Harry's ABC of Coctails", kas pieder pie žanra zelta fonda.

Leģenda vēsta, ka vārdu kokteilim izdomājis rakstnieks Ernests Hemingvejs, kurš, dzīvojot Parīzē, bijis bāra pastāvīgais apmeklētājs. Patiesībā viņš esot bijis arī paša koketeiļa idejas autors. Hemingvejs ticies ar kādu sievieti, un, lai viņa elpa tik ļoti nesmirdētu pēc alkohola, pirms tikšanās viņš vēlējies dzert kokteili, kas notušētu alkohola smaku. (Jo nedzert vispār acīmredzot nebija iespējams.) Tā arī radies kokteilis, kuru dzerot, Hemingvejs vienmēr noteicis: "Sasodītā Mērija..." (Vārdu spēle: "bloody" no angļu valodas var tulkot tikpat labi kā "asiņains", tā arī – "sasodīts". Vārdu sakot, sasodītā Mērija bija viena no tām sievietēm, par kuru nedomāt nevar un nedzert arī nē.)

Cita leģenda vēsta, ka bārmenis Fernand Petiot kokteili izgudrojis par godu nevis Hemingveja, bet savai sirdsdāmai Mērijai, kura bijusi dejotāja Čikāgas bārā "Bucket of Blood".

Lai nu kā, klasiskā "Asiņainās Mērijas" recepte ir kļuvusi par kokteiļu ikonu: sāls un pipari, Tabsco mērce, Vusteršīras mērce (Worcestershire Souce), citronu sula, vodka un tomātu sula.

"Harry's New York Bar" pats par sevi ir leģenda. 1911. gadā bāru dibinājis Harry MacElhone, vēlāk bārā strādājis arī viņa dēls un tā tālāk – bārs joprojām pieder ģimenei, un tagad tajā saimnieko dibinātāja mazmazdēls.

Laiku lokos bāru kā savu otro adresi Parīzē dažādos laikos izvēlējušās tādas slavenības kā rakstnieki Ernests Hemingevs un Skots Ficdžeralds, bokseri, mūziķi, politiķi un daudzi citi. Ar jauna kokteiļa radīšanu te atzīmēta gan cilvēka pirmā uzkāpšana uz mēness, gan draugu uzvaras un zaudējumi, gan vēlēšanas Amerikā, taču pagaidām visu laiku slavenākais koktelis, kas radies leģendārajā bārā, ir un paliek "Asiņainā Mērija". Priekā!


Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!