Foto: Publicitātes attēls

Mājas kafejnīcu dienas kļuvušas par gaidītu Latvijas vasaru tradīciju. No šīs nedēļas nogales līdz pat septembra vidum vairāk nekā 400 Latvijas saimnieces un saimnieki brīvdienās aicinās viesos, lai dotu iespēju baudīt senu ģimenes recepti, pamieloties ar turpat dobē audzētiem labumiem, un izbaudīt nebijušus garšu savienojumus. Pirmās viesus gaidīs mājas kafejnīcas Abavā un Viduslatgalē – 2. un 3. jūlijā.

Garša Abavas lokos


Kurzemē pirmās mājas kafejnīcas durvis vērs Sabiles, Kandavas, Pūres un Vānes apriņķī. Mājas kafejnīcās sastapsiet gan lielus dabas mīļus, gan īstenu Latvju saimnieci, kas manīta TV ekrānos, varēsiet paviesoties smilšu pagrabā, salasīt zāļu tēju, baudīt lauku kūpinājumus un, protams, gardi pamieloties. Kopumā reģionā viesus gaidīs 15 mājas kafejnīcas – "Sprunguļciemā cienā", "Putras diena "Apsītēs"", "Kalēja sēta", "Latgales garša "Ozols" pie Abavas", "Mazpilsētas šarms", ""Tēviņkalna mājas kafejnīca", "Pie jautrās saimnieces ar dēlīti", "Muižas klēts ķēķis", "Ar bērnības garšu" un "Sabiles fabrīķis" un citas. Pēc kārtīgas iestiprināšanās šajā pusē nebūs grūti atrast vietu, kur izkustēties. Upe vijas cauri zaļojošiem mežiem, senām pilsētiņām, garām maziem ūdenskritumiem un teiksmainām alām. Abavas ieleja ir bagāta ar dažādiem pastaigu maršrutiem.

Latgales zelta ceļš


Viduslatgalē viesus sirsnīgi gaidīs mājas kafejnīcas Preiļu, Aglonas un Līvānu apkaimē. "Vīna ielas kafejnīca", "4 stihijas", "Galēnu ķēķis", "Izgaršo Latviju" un citas kafejnīcas rūpēsies par gardu un daudzveidīgu maltīti. Kā visur Latgalē, arī šeit, kamēr gosts (viesis) nebūs izēdis tukšu šķīvi un palūdzis papildporciju, no galda iet prom nedrīkst! Ciemiņiem apkaimē noteikti ir jāapskata nupat renovētā Preiļu muiža un parks, Aglonas baziliku un Stikla un amatniecības centru, kur ir iespēja vērot unikālu procesu – stikla pūšanu, tāpat jāizmēģina Latgalē vienīgā pārceltuve pār Daugavu.

Svarīgi zināt


Visa informācija par Mājas kafejnīcu dienu norises vietām un laiku pieejama mājaslapā.

Pirms došanās uz izvēlētajām mājas kafejnīcām ieteicams sazināties ar kafejnīcu un pieteikt savu apmeklējumu, lai rezervētu galdiņu. Jāpārliecinās arī par darba laiku – mājas restorāni var strādāt dažādos laikos. Vēlams noskaidrot arī, vai izvēlētajā kafejnīcā iespējami bezskaidras naudas norēķini – ne visās mājas kafejnīcās varēs pieņemt bankas kartes.

9. jūlijā Mājas kafejnīcu dienas notiks Gulbenes novadā un 9.–10. jūlijā Dienvidlatgalē. Stafeti 16.–17. jūlijā pārņems Dobele, Tērvete un Auce, bet 23.–24. jūlijā viesus gaidīs mājas kafejnīcas Grobiņas apkaimē un Saldus novadā, kā arī Skrīveru, Aizkraukles, Kokneses un Pļaviņu apkārtnē, Varakļānos un Viduslatgalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!