Foto: Publicitātes attēli

1. novembrī, Pasaules vegānisma dienā, noslēdzas deviņu mazumtirgotāju sacensība neatkarīgajā reitingā "Veikalu Vegvērtējums", kas ik gadu vērtē augu valsts jeb vegāniskās pārtikas pieejamību Latvijā. Secināts, ka produktu skaits veikalu plauktos gada laikā ir teju dubultojies, taču piedāvājums veikalu starpā krasi atšķiras.

Pētījums norit ceturto gadu un tiek rīkots biedrības "Dzīvnieku brīvība" programmā "Augi & Draugi". Šogad pētīti deviņi lielākie Latvijas mazumtirdzniecības tīkli – "Aibe", "Elvi", "LaTS", "Lidl", "Maxima", "Mego", "Rimi", "top!" un "Spar".

Katrā izpētīti četri līdz seši maza līdz vidēja izmēra veikali dažādās pilsētās, saskaitot gaļas un piena produktu alternatīvas, augu valsts desertus un gatavās maltītes – svarīgus produktus katram, kurš ne vienmēr gatavo augu valsts ēdienus "no nulles".

Kādi produkti atrodami veikalu plauktos, un kādi jaunumi ieviesti?

  • Kopš iepriekšējā pētījuma 2022. gada rudenī vegānisko produktu skaits pārtikas veikalos ir pieaudzis vidēji par 83%. Tikmēr produktu pieejamība jeb tas, cik daudzos veikalos patērētājs atradīs pētījumā iekļautos produktus, pieaugusi par 27%.
  • Visplašāk pieejamas ir piena alternatīvas, savukārt straujākā izaugsme kopš iepriekšējā pētījuma novērota gaļas alternatīvu pieejamībā. No pārtikas inovācijām piemājas veikalos ieviestas pirmās zivs produktu alternatīvas, piemēram, tuncim līdzīgi konservi un vegāniski "zivju pirkstiņi".
  • Daudzviet nu ir pieejama augu valsts majonēze, humoss, siera alternatīvas, saldējums un pudiņi. Daži veikali ieviesuši arī vegāniskus saldos "sieriņus" un saldētu picu.
  • Vēl nav plaši pieejamas kefīra un biezpiena alternatīvas, lai gan šajās kategorijās ir vairāki inovatīvi vietējie produkti. Arī augu valsts sviestmaizes un tortes piemājas veikali vēl nenodrošina.
Foto: Publicitātes attēli

Augu valsts produktiem bagātākais piemājas veikals ceturto gadu ir "Rimi"


Citi tīkli ik gadu sacenšas ar pakāpeniskiem uzlabojumiem sortimentā: reitingā augstākas vietas nekā pērn ieguvuši "Maxima", "top!" un "Lidl", kamēr "LaTS" saglabājis vidēju pozīciju, savukārt "Elvi" un "Mego" nonākuši zemāk. Jaunpienācējs, starptautiskais veikalu tīkls "Spar", šogad atrodas priekšpēdējā vietā virs "Aibe", kaut arī ārzemēs piedāvā augu valsts produktu līniju.

"Arvien vairāk cilvēku vēlas ēst mazāk dzīvnieku valsts produktu, lai uzlabotu savu veselību, mazinātu ietekmi uz klimatu un dzīvniekiem," komentē pētījuma rīkotāja Alise Miļūna. "Veikalu ekoloģiskā pēda un ietekme uz pircēju ieradumiem paredz atbildību veidot dabai draudzīgāku sortimentu un atbalstīt sabiedrību, nodrošinot augu valsts pārtikas izvēli par pieejamu cenu. Prieks redzēt, ka to dara pieaugoša daļa uzņēmumu. Lai Vegvērtējums atvieglo iepirkšanos un motivē tirgotājus strādāt pie vēl mūsdienīgāka un visiem draudzīgāka sortimenta!"

Foto: Publicitātes attēli

Piedāvājums kopumā uzlabojas, bet atšķiras gan starp mazumtirdzniecības tīkliem, gan to iekšienē:

  1. "Rimi" pat mazākajos veikalos teju vienmēr pieejams augu valsts virtuvē iecienītais tofu un humoss, dažādas gaļas un piena produktu alternatīvas, saldumi un maltītes. Gada laikā ieviesti vairāki jauni produkti, kā desa, saldie "sieriņi" un uzsildāmās chili non carne un tikka masala maltītes.
  2. "Maxima" daļā mazo veikalu gada laikā ieviestas gaļas, siera un jogurta alternatīvas. Vidējos veikalos ieviesti šie un citi jaunumi, tostarp zivs produktu un kaviāra alternatīvas.
  3. Veikali "top!" franšīzes modeļa dēļ mēdz atšķirties, tomēr bieži pieejama augu valsts pastēte, majonēze, pelmeņi, humoss, saldējums un saldā krējuma alternatīva. Atsevišķos veikalos ir gaļas, siera un jogurta alternatīvas.
  4. "Lidl" vienmēr pieejams tofu un humoss, un kopš iepriekšējā Vegvērtējuma ieviesti jaunumi gan pastāvīgajā, gan īpašajos nedēļas piedāvājumos: gaļas un siera alternatīvas, saldēta pica un citas maltītes. "Lidl" piedāvājums mainās biežāk nekā citos veikalos, taču ir konsekvents – produkti, kas pieejami vienā veikalā, visticamāk būs arī citos.
  5. "LaTS" veikalu sortiments savstarpēji atšķiras. Rīgas centrā mītošajiem plašu vegānisko produktu izvēli nodrošina veikals Avotu ielā, savukārt citi "LaTS" veikali ir "veiksmes spēle". Vienmēr pieejamas piena alternatīvas un bieži arī majonēze, krēmsiera alternatīvas un kāds deserts.
  6. Arī "Elvi" veikali ir dažādi, taču tipiski nodrošina piena alternatīvas, vegāniskus salātus un privātās preču zīmes desertu – tapiokas pudiņu. Gada laikā veikalos ieviesta augu valsts majonēze un vairākos arī humoss.
  7. Vairākos "Mego" veikalos gada laikā ieviests tofu. Bieži pieejamas piena un siera alternatīvas, humoss un saldumi.
  8. Starptautiskais veikalu tīkls "Spar" ienāca Latvijā 2022. gada vasarā. Par spīti "SPAR" plašajam gaļas alternatīvu un citu vegānisku produktu klāstam ārzemēs Latvijas pircējiem neviena gaļas alternatīva netiek piedāvāta. Mēdz būt pieejamas piena alternatīvas, augu valsts saldumi un pelmeņi. Reizēm veiksies atrast pūšamu putukrējumu uz sojas bāzes.
  9. "Aibe" sortimentā būtiskas izmaiņas kopš pagājušā gada Vegvērtējuma nav novērotas. Pieejamas piena alternatīvas un saldējums, bet gaļas alternatīvas un citus augu valsts produktus lielāka iespēja atrast būs citos veikalu tīklos.
Foto: Publicitātes attēli

Komentāri


"Rimi Latvia" (1. vieta) sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite: "Rimi kā viens no lielākajiem mazumtirgotājiem Latvijā ir unikālā pozīcijā, lai padarītu vegānu un specializēto produktu izvēli daudz pieejamāku. Sekojot sabiedrības pieprasījumam, "Rimi" visā Baltijā regulāri paplašina specializēto produktu klāstu. Rimi veikalos Latvijā pieejami vairāk nekā 400 vegānu un specializētās pārtikas produktu veidi. Savā sortimentā līdz šim esam piedāvājuši dažādus specializētās pārtikas jaunumus, piemēram, vegānu kruasānu un ābolu smalkmaizīti, kā arī veģetāro cīsiņu mīklā, tāpēc plānojam arī turpmāk paplašināt esošo sortimentu ar vegāniem un veģetāriešiem pievilcīgiem produktu piedāvājumiem."

"Maxima Latvija" (2. vieta) kategoriju vadības un iepirkumu direktors Edvīns Lakstīgala: "Pēdējā gada laikā īpašu uzmanību esam veltījuši tam, lai visos "Maxima" veikalos, neatkarīgi no tā formāta vai atrašanās vietas, būtu pieejams arī īpaši izvērtēts un klientu iecienīts vegāno produktu sortiments. Tas ir bijis svarīgs solis, lai nodrošinātu, ka iemīļotākie vegānie produkti ir vienlīdz ērti pieejami visiem mūsu klientiem. Šie centieni ir veicinājuši pozitīvu ietekmi, jo klientu pieprasījums pēc vegānās produkcijas 2023. gada otrajā un trešajā ceturksnī ir audzis vairāk nekā trīs reizes, salīdzinot ar tādu pašu 2022. gada periodu. Mūsu mērķis ir ne tikai piedāvāt daudzveidīgu vegānās produkcijas klāstu, bet arī veicināt sabiedrības labklājību, piedāvājot veselīgus un ilgtspējīgus pārtikas risinājumus. Vegvērtējums mums sniedz pārliecību, ka ejam pareizajā virzienā, izprotot tendences un reaģējot uz jaunumiem. Esam patiesi priecīgi, ka to novērtē arī mūsu klienti! Arī turpmāk rūpīgi sekosim līdzi un pilnveidosim vegāno sortimentu, lai saviem klientiem piedāvātu vēl plašākas izvēles iespējas nākotnē."

Veikalu tīkla "top!" (3. vieta) valdes locekle Ilze Priedīte: "Kā vietējam veikalu tīklam "top!" ir svarīgas pircēju vēlmes, kam pielāgojamies, ik dienu sekojot līdzi gan tendencēm, gan pircēju vajadzībām. Esam pagodināti par "Veikalu Vegvērtējuma" novērtējumu, un tas ir stimuls turpināt iesākto. Pieprasījums veikalos "top!" pēc vegāniskās pārtikas ir pieaugošs, arī cenas ziņā preces kļūst pieejamākas, un piedāvājums no ražotājiem kļūst plašāks, kā arī prieks par vietējiem ražotājiem, kas paplašina piedāvājumu, līdz ar ko mums ir iespēja piedāvāt plašāku sortimentu vegānisko produktu kategorijā."

"Lidl Latvija" (4. vieta) pārstāvis Ingars Rudzītis: "Mēs, "Lidl", esam priecīgi un pateicīgi saviem klientiem par šo pozitīvo novērtējumu. Zinām, ka mūsu piedāvātie tofu produkti ir ļoti populāri un pieprasīti. "Lidl" proteīna stratēģijas ietvaros šobrīd aktīvi analizējam savu produktu klāstu un atbilstoši šīs analīzes rezultātiem arī turpināsim veidot augu valsts olbaltumvielas saturošu produktu piedāvājumu."

Vegvērtējums norit ceturto gadu un tiek rīkots sabiedriskā labuma organizācijas "Dzīvnieku brīvība" programmā "Augi & Draugi". Datus ievāca 29 brīvprātīgie pētnieki, septembrī un oktobrī izpētot 49 veikalus 17 pilsētās un ciematos visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!