Pazīstama situācija lielākajai daļai vecāku: tu pasniedz labi pārdomātas, uzturvielām bagātas vakariņas ar svaigiem dārzeņiem, tomēr bērns šķīvi atstumj malā, tā vietā pieprasot saldētos vistas gaļas nagetus. Tiesa, pārņemti ar šo ēdienu nav tikai bērni – šo tik ļoti iecienīto pārstrādāto pārtiku dievina arī pieaugušie. Kāpēc tā?

Novembra sākumā, kad "Tyson Foods" (Amerikā bāzēta ēdiena ražotāja kompānija) atsauca aptuveni 13,5 tonnas dinozauru formas vistas gaļas "Fun Nuggets" izstrādājumu, jo tajos tika atrastas metāla daļas, vienā acumirklī kļuva skaidrs, ka bērni ir gluži vai apsēsti ar šo ēdienu. Vecāki sociālajos tīklos cēla paniku, raizējoties par to, kā viņu bērni tiks galā bez sava iecienītā pamatēdiena. Jau sen kā tiek uzskatīts, ka nagetos esošais cukura, sāls un tauku daudzumus padara tos neatvairāmus bērnu garšas kārpiņām. Tomēr nu dietologi apgalvo, ka tas tā nebūt nav.

Ārzemju medija "Daily Mail" piesaistītie dietologi uzskata, ka lielākais faktors patiesībā ir vistas nagetu maigā garša: "Vistas nagetiem nav izteikta garšas profila, un bieži vien tos uzskata par bezgaršīgiem un maigiem. Bezgaršīgi pārtikas produkti, kā piemēram, vistas nageti, makaroni un maize bieži vien ir pat ļoti saistoši bērniem."

Diāna Raisa, reģistrēta diētas ārste no Oklahomas piebilst, ka nagetus ir vieglāk sakošļāt nekā citus olbaltumvielu avotus, piemēram, steiku vai vistas krūtiņu. Tas ir svarīgi bērniem, kuri vēl tikai apgūst ēšanas mehānismus. Tāpat bērni ir piesardzīgi attiecībā uz sarežģītākiem un daudzpusīgākiem ēdieniem. Nageti viņiem ir pazīstami! Citiem vārdiem sakot, bērni labprātāk pieņem tos pārtikas produktus, kurus viņiem piedāvā visbiežāk. Vistas nageti bieži vien tiek piedāvāti daudz biežāk nekā, piemēram, kotletes. Un, re, tāda atkārtota "saskarsme" ar vistas gaļas nagetiem bērniem liek justies drošiem.

"Ir bērni, kas ēd viena konkrēta zīmola nagetus," sacīja Raisa. "Viņiem ir bail no visa jaunā: kas notiks, ja es pamēģināšu šo jauno lietu, un ja tā būs pieredze, kas man nepatiks?".

Foto: Shutterstock

Eksperti gan saka, ka vecākiem nevajadzētu justies vainīgiem par to, ka aizņemtās dienās viņi ķeras klāt pie saldētavas satura. Pat vistas nageti var nodrošināt bērnam sāta sajūta, un tie ir labs olbaltumvielu avots.

Protams, vistu nagetu uzturvērtība dažādiem ražotājiem var pat ļoti atšķirties. Vecāki tiek mudināti izdarīt apzinātu izvēli attiecībā uz patēriņa kvalitāti un biežumu. Piesaistītā dietoloģe gan piebilst, ka tie būtu labāk piemēroti kā neregulārs kārums, proti, ne piesaistīts ikdienas uzturam. Protams, viena no veselīgākajām izvēlēm būtu gatavot pašiem nagetus un cept tos gaisa friterī jeb "air fryer".

Pēc dietoloģes Raisas domām vecākiem patiešām vajadzētu sākt uztraukties tikai tad, ja viņu bērns ēd tikai vistas nagetus, jo tas var liecināt par ierobežojošiem pārtikas uzņemšanas traucējumiem vai citam ēšanas problēmām.

Ieteikums vecākiem – izmantot veselīgākas nagetu versijas vai eksperimentēt mājās ar pašgatavotiem nagetiem, izmantojot mandeļu miltus, pilngraudu pārslas vai ko citu. Tāpat ieteikums – pievērst uzmanību porciju lielumam un piedāvāt dažādību. Piemēram, vistas nagetus pasniegt ar citiem uzturvielām bagātiem ēdieniem, tādā veidā palīdzot uzturēt līdzsvaru bērna ēdienkartē. Un vēl kāds ieteikums – izmantot mājās gatavotas mērces, nevis patērēt ar cukuru pildītu kečupu.

Zemāk atradīsi nagetu receptes iedvesmai no "Tasty" pavārgrāmatas krājumiem.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!