Foto: Shutterstock
Mūžsenais jautājums - cik daudz ēdiena un dzēriena jāparedz vienai personai, plānojot svētku mielastu, piemēram, 30 personām? Pieredzē dalās portāla "Cālis.lv" virtuves foruma lietotājas.

Uz cilvēku rēķina apmēram 150 - 200 gramus - gan gaļas plati, gan salātus, īpaši, ja galdā būs vismaz trīs veidu salāti, tad pietiks, ja vienam cilvēkam paredzēs 100-150, maksimums, 200 gramus katra veida salātu.

Apmēram jārēķina būtu 100 grami salātu vienai personai, tas sanāk uz 30 cilvēkiem trīs kilogrami viena veida salātu, ja ir vairāki veidi, tad jāņem mazāk, 9 kilogrami uz 30 cilvēkiem būs krietni par daudz, jo vēl jau uz galda noteikti būs arī kādas gaļas vai zivju plates, tāpat arī ar lasi - jārēķina apmēram 50 grami vienai personai, turklāt var pagatavot arī maizītes ar mazsālīto lasi.

Lašmaizītēm: 500 grami laša filejas, sajauc vienādās devās sāli un cukuru. Apviļā lasi sāls un cukura maisījumā, ietin pārtikas plēvē, folijā vai marlītē un liek ledusskapī. Pēc pāris stundām mazsālītais lasis gatavs!

Ja ļauj tādu izšķērdību kā pašiem viesiem gatavot lašmaizes, jārēķinās ar 30 - 50 gramiem laša vienai personai. Ja maizītes taisīsi pati, tad pietiks ar puskilogramu zivs.

Salātu galdam variācijas dažādas - var krabju salātus, var tradicionālos gaļas salātus, var grieķu salātus, tunča salātus, vistas salātus ar šampinjoniem, pupiņu salātus utt. aukstajam galdam vēl var galertiņus mazās formiņās, mazas karbonādītes, mazas pikantas kotletītes, dažādas gaļas ruletītes, viltotais zaķis utt.

Šampanieti sagaidīšanai rēķina 150 ml jeb vienu glāzi uz cilvēku. 30 cilvēkiem vajadzēs sešas šampanieša pudeles.

Viss vēl arī atkarīgs no viesību ilguma un satura. Šie faktori mēdz nozīmīgi ietekmēt apēstās pārtikas daudzumu.

Torti rēķina pēc formulas - 1 persona = 100-150 grami kūkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!