Foto: Shutterstock
Mūsdienās aizvien pieaug veģetārā dzīvesveida piekritēju skaits. Dažiem tas ir modes kliedziens, dažiem - diēta, bet, lielākoties, tas notiek dzīvnieku tiesību aizsardzības dēļ. Ja vēl neesi veģetārietis, bet plāno par tādu kļūt, tev būtu jāiepazīstas ar galvenajiem ēšanas principiem un jāiemācās aizstāt gaļu ar citiem pārtikas produktiem.

Portāls "activebeat.com" piedāvā astoņu padomus tiem, kas plāno kļūt par veģetāriešiem.

Pamazām, palēnām...

Tikai tāpēc vien, ka esi nolēmusi kļūt par veģetārieti, nav viss jānocērt "kā ar nazi"! Visu var darīt palēnām, vispirms, piemēram, ēdot gaļu tikai reizi nedēļā, tādā veidā organismam nebūs krasas pārmaiņas un tam tiks dots laiks adaptēties.

Neaizmirsti par līdzsvaru

Kamēr fokusējies uz gaļas izslēgšanu no savas ēdienkartes, neaizmirsti padomāt par vērtīgajām uzturvielām, kas jāaizstāj ar citiem produktiem. Daudzi veģetārieši cieš no dzelzs trūkuma organismā, kaut dzelzi var iegūt no daudziem un dažādiem pārtikas produktiem, kas nav gaļa: auzu pārslas, maize, augļi, dārzeņi.

Neceri, ka visi sekos tavam piemēram

Tikai tāpēc, ka tu esi izvēlējies kļūt par veģetārieti, nedomā, ka visi tev apkārt arī vēlēsies par tādiem kļūt. Šī iemesla dēļ iemācies pagatavot ģimenes un draugu iecienītos ēdienus bez gaļas. Gatavo tādus ēdienus, kuros gaļa ir jāpievieno pašās beigās, tādā veidā to varēsi ēst gan tu, gan tavi tuvie un visi būs apmierināti.

Izvēlies olbaltumvielu aizstājējus

Ik dienu ar uzturu jāuzņem vidēji 45 g olbaltumvielu. Šo dienas devu var sasniegt arī bez gaļas palīdzības. Lieto uzturā pupiņas, riekstus, olas, sieru, soju.

Nebaidies eksperimentēt

Tikai tāpēc, ka tu zini, ka zirņi ir veselīga veģetāriešu maltīte, tas nenozīmē, ka tev tie jāēd katru vakaru. Nebaidies eksperimentēt ar dažādiem graudiem, miltiem, pienu, pupām, riekstiem un citām alternatīvām!.

Piepildi pieliekamo

Piepildīts pieliekamais (vai ledusskapi) nodrošinās ar pārtiku, katru reizi, kad sajutīsi izsalkumu un roka stiepsies pēc telefona, lai pasūtītu picu. Piepildi plauktiņus, piemēram, ar konservētām vai sausām pupiņām, graudiem, žāvētiem augļiem un riekstiem, arī dažādām garšvielām.

Saldēti dārzeņi un augļi

Svaigi vietējie dārzeņi un augļi ziemas sezonā ir grūti iegūstami, dažiem tie ir pārāk dārgi. Tādēļ ieteikums iepirkšanās paradumos iekļaut arī saldēto produktu vitrīnu apstaigāšanu - tur varēsi izvēlēties gan saldētus augļus, gan dārzeņus, kas ir novākti un sasaldēti savā labākajā sezonā, tādēļ - patiešām labi!

Vitamīni un uzturvielas

Pievēršoties veģetāram dzīvesveidam, ieteicams papildināt savu uzturu ar vitamīniem un uzturvielām, kas nodrošina sabalansētu uzturu: izvēlies tādus vitamīnus, kuros ir dzelzs, B12 grupas vitamīni, neaizstājamās taukskābes, kā arī C vitamīns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!