Foto: Shutterstock
Cepeškrāsns ir smalka padarīšana - pareizi izcepta gaļa priecēs namamātes vai namatēva sirdi, perfekti pacēlusies kūka greznos jebkuras viesības un liks viesiem jautāt pēc receptes. Bet kā "sarunāt" ar savu cepeškrāsni, lai tā būtu palīgs un nevis ienaidnieks maltītes gatavošanā? Savos amata nospēpumos, stāstot par cepeškrāsns izmantošanas knifiem, dalās "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis.

Mūsdienās pārsvarā lietojam konvekcijas krāsnis - papildus elementiem, kas atrodas krāsns augšā un apakšā, ir arī ventilators. Ventilators nodrošina karstā gaisa cirkulāciju, lai krāsnī neveidotos ''aukstie punkti''. Vispopulārākā temperatūra cepšanai ir no 170°C - 190°C (gaļām, dārzeņiem, sacepumiem utt.), konditorejas izstrādājumiem cepšanas temperatūra ir augstāka - ap 200°C. Kārtainajām mīklām cepšana notiek pie 220°C, lai nodrošinātu kārtainās mīklas pacelšanos.

Svarīgi ir atcerēties, ka krāsni vienmēr ir jāuzsilda līdz uzstādītajai temperatūrai, pirms tiek ievietots produkts. Profesionāļi cepeškrāsni uzsilda līdz uzstādītājai temperatūrai un tad pieskaita vēl 10°C. Piemēram, ja nepieciešami 180°C, tad krāsni uzsilda līdz 190°C, ievieto produktu un temperatūru samazina uz 180°C.

Ja gaļa vai produkts pirms ievietošanas cepeškrāsnī nav apcepts uz pannas un tam nav izveidota garoziņa, tad sāk cept pie augstākas temperatūras. Temperatūru pazemina cepšanas procesā - tas nodrošina garoziņas veidošanos un patur produkta iekšējo mitrumu produktā, saglabā sulīgumu un uzlabo garšu. Cepšanas beigās temperatūru nepieciešams pazemināt vēl vairāk. Kad ir sasniegts vēlamais rezultāts, produktam jāļauj atpūsties, - piemēram, cepetim ļauj pastāvēt siltumā apmēram 30-40 minūtes, pirms to griezt. Šī procedūra nodrošinās cepeša vienmērīgu izsilšanu un to, ka tas griežot neatsulosies! Tas neattiecas uz konditorejas izstrādājumiem, kurus cep vienā temperatūrā un tie ir gatavi uzreiz pēc izņemšanas no cepeškrāsns.

"Grila funkciju rekomendēju izmantot sacepumiem, lai nodrošinātu vizuāli baudāmu garoziņu. To parasti izmanto beigās, kad visi produkti ir gatavi un ātri nepieciešams nobrūnināt augšpusi. Visbiežāk grila funkciju izmanto picām, ātri sagatavojamiem ēdieniem un sacepumiem," par savu pieredzi stāsta Gints.

Krāsnis nedrīkst pārslogot, tas traucē gaisa cirkulācijai un mājas cepeškrāsns nevarēs nodrošināt nepieciešamo temperatūru, kas ir svarīgi garoziņas veidošanai. Tāpat bez vajadzības nevajadzētu izmantot traukus ar augstām malām, jo malas traucē gaisa piekļūšanai produktam.

Rekomendējamā iekšējā produkta minimālā temperatūra:

  • Liellopa, jēra un teļa gaļa - 65°C
  • Maltā gaļa - 71°C
  • Putnu gaļa, cūkas gaļa - 74°C
  • Olas, cieti vārītas - 72°C
  • Zivis - 63°C
  • Konditorejas izstrādājumiem parasti ir noteikts cepšanas laiks vai citi faktori, un iekšējo temperatūru parasti nemēra, tādēļ ieteicams sekot receptei.
  • Dārzeņus krāsnī cep, līdz tie ir gatavi, to pārbauda vienkārši pagaršojot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!