Foto: Shutterstock
Pasaules medijos izskanējuši nopietni brīdinājumi patērētājiem pārtraukt vistas gaļas mazgāšanu mājas apstākļos. Kā vēsta BBC, tieši šis paradums rada augstu saindēšanās risku. Izrādās, saskaņā ar Pārtikas Standartu aģentūras datiem 44 procentos no mājsaimniecībām vistas gaļa pirms termiskās apstrādes tiek nomazgāta, kā iemeslu šādam paradumam minot vēlēšanos atbrīvoties no gaļas mikrobiem un baktērijām.

Kas notiek ar gaļu mazgāšanas procesa laikā? Uz gaļas "dzīvo" kampilobaktērijas, kas ar ūdeni izplatās uz rokām, darba virsmām un apģērba, kā arī virtuves darba rīkiem kopā ar mazajām ūdens lāsītēm, kas rodas mazgāšanas laikā. Ik gadu 280 tūkstoši cilvēku Apvienotajā Karalistē saskaras ar kampilobaktēriju izraisītām veselības problēmām. Tieši šīs baktērijas ir visizplatītākais saindēšanās ar pārtiku izraisītājs. 

Vairums cilvēku izārstējas mājas apstākļos, bet "ielaista" slimība var novest pie nopietnām veselības problēmām, piemēram, Guillain-Barre sindroma, kas ir ļoti nopietna neiroloģiska diagnoze. 

Kā pareizi sagatavot vistas gaļu termiskai apstrādei? 

1. Svaigu vistas gaļu liec noslēgtā traukā un glabā ledusskapī.

2. Ledusskapī vistu glabā zemākajā plauktā, lai gadījumā, ja notek kāda gaļas "sulas" lāse, tā neuztecētu citiem pārtikas produktiem. 

3. Nemazgā termiski neapstrādātu vistas gaļu.

4. Kārtīgi nomazgā nažus un citus virtuves piederumus, ar kuriem gaļa apstrādes laikā ir saskārusies. 

5. Vistas gaļu kārtīgi izcep - tā, lai no gaļas pēc termiskās apstrādes netecētu rozā krāsas šķidrums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!