Foto: PantherMedia/Scanpix
Olas reizēm mēdz stāvēt ledusskapī vai vienkārši tāpat virtuvē uz plaukta samērā ilgi. Tās parasti joprojām ir lietojamas. Bet cik ilgi tās patiešām var glabāties?

Lai saprastu, cik ilgi tu vari glabāt tikko nopirktas olas, vispirms pārbaudi iepakojumu, uz kura norādīts līdz kuram drīkst olas lietot. Šo datumu vajadzētu redzēt arī uz olas. Parasti no nopirkšanas brīža tās ledusskapī var glabāt 4 - 5 nedēļas. Ja olas tiek glabātas ledusskapī, ir svarīgi, lai tās tiktu tā glabātas visu laiku. Atdzesēta ola, atstāta istabas temperatūrā, var svīst, veicinot baktēriju augšanu. Temperatūras svārstības bojā olas. Ja paredzēts olas lietot tuvākajās dienās un tās nepieciešamas istabas temperatūrā, labāk tās ledusskapī vispār nelikt.

Pārbaudi, vai olas nav sasistas vai ieplaisājušas. Tādas olas labāk nelietot. Bojātai olai ir nepatīkama smaka, tādu pārtikā lietot nedrīkst, kā arī dzīvniekiem tādu nedrīkst dot

Ja olas glabā ledusskapī, tās nedrīkst glabāt durvju plauktā, kā arī tās nedrīkst glabāt blakus gaļai vai citiem jēliem, neapstrādātiem produktiem, kuri var saskarties ar olas čaumalu. Olas vislabāk glabāt iepakojumā, liekot tās vidējā vai zemākajā plauktā. Olas pirms glabāšanas nemazgā, jo mazgāšana noārda olas dabīgo aizsargplēvi un tā ātrāk sabojājas. Olas čaumala laiž cauri ne tikai gaisu, bet arī smaržas, tāpēc olas nav ieteicams turēt kopā ar tādiem pārtikas produktiem, kuriem ir spēcīgs aromāts.

Kā pārbaudīt, vai ola joprojām ir svaiga?
Ja neesi pārliecināta, ka ola joprojām ir svaiga, tu vari to pārbaudīt, nepārsitot čaumalu. Ielej bļodā ūdeni un ieliec tajā olu. Ja ola nogrimst lejup un guļ uz sāniem, tā joprojām ir svaiga un lietojama. Ja ola nostājas stāvus, bet tomēr nogrimst, tā joprojām ir ēdama, bet tā ir jāapēd ļoti drīz un labāk kā cieti vārīta ola. Ja ola peld pa ūdens virsmu, tā vairs nav lietojama. Šī metode ir ļoti precīza, jo čaumala laiž cauri gaisu. Jo olā vairāk gaiss, jo tā intensīvāk pakļauta bojāšanās procesam.

Cik ilgi var glabāt sagatavotas olas?
Cieti vārītas olas un ēdieni ar olu ir jāglabā ledusskapī. Ēdienus, kuros izmantotas olas, neglabā istabas temperatūrā ilgāk kā 2 stundas vai ilgāk kā 30 minūtes, ja temperatūra ir +29ºC un vairāk. Cieti vārītu olu ar čaumalu vari ledusskapī uzglabāt vienu nedēļu. Olu ēdieni pirms ielikšanas ledusskapī noteikti jāapsedz ar pārtikas plēvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!