Foto: Shutterstock
Gatavojot siltos pamatēdienus, ne vienmēr visu apēd pirmajā maltītē. Mājās mēs šos ēdienus parasti sasildam nākamajā dienā. Tomēr ir vairāki ēdienu, kurus uztura speciālisti neiesaka vēlreiz sildīt, jo otreizējās sildīšanas laikā no tiem izdalās indīgas vielas, kas kaitē mūsu organismam, vai arī tie kļūst kancerogēni. Kuri ir šie ēdienu, kurus nebūtu vēlams sildīt?

Sēnes

Foto: Shutterstock

Visveselīgākais veids sēņu ēšanai ir uzreiz pēc pirmās termiskās apstrādes. Uztura speciālisti iesaka nākamajā ēdienreizē sēnes ēst aukstas. Sildot sēnes, izmainās to olbaltumvielu struktūra, tiek zaudētas to vērtīgās īpašības, kā arī izmainās garša. Sildītas sēnes var izraisīt gremošanas problēmas, radot vēderā smaguma sajūtu.

Vista

Foto: Shutterstock

Līdzīgi kā sēnēm arī vistai, to sildot otro reizi, izmainās olbaltumvielu struktūra. Īpaši nav ieteicams vistu otrajā reizē sildīt augstās temperatūrās. Ja vista tiek sildīta, tas jādara zemās temperatūrās.

Kartupeļi

Foto: Shutterstock

Kartupeļi ir bagātīgs pārtikas produkts. Tos sildot otro reizi, kartupeļi zaudē savu vērtību un var kļūt pat viegli toksiski.

Spināti

Foto: Shutterstock

Spināti lielā daudzumā satur nitrātus, kas pie otreizējās sildīšanas pārvēršas par nitrītiem. Tādējādi spināti kļūst par kancerogēnu produktu, kas ļoti agresīvi iedarbojas uz tavu organismu, veicinot ļaundabīgo audzēju veidošanos. Spinātus nekādā gadījumā nedrīkst ēst sildītus.

Bietes

Foto: Shutterstock

Līdzīgi kā spināti tās satur nitrātus, kuri pie otreizējās sildīšanas kļūst par nitrītiem. Aizmirsti par ledusskapī noglabātu vārītu bieti, kuru tik ērti pierīvēt pie biešu zupas. Atdzesētas vārītas bietes drīkst izmantot tikai aukstajiem salātiem. Vāri bietes zupā kopā ar citiem dārzeņiem vai vēl siltas un nedzesētas pierīvē zupai. Atradinies vārīt lielus katlus ar biešu zupu vai sildi zupu viegli, otro reizi to neuzvārot.

Selerijas sakne

Foto: Shutterstock

Līdzīgi kā bietes tās satur nitrātus un karsētas kļūst par kancerogēnu produktu, kas nitrātu vietā satur nitrītus. Ja selerijas saknes ir zupā, tās pirms sildīšanas ir jāizņem vai zupu jāsasilda viegli, to otreiz neuzvārot.

Olas

Foto: Shutterstock

Pie augstām temperatūrām otreizējās sildīšanas laikā olās līdzīgi kā kartupeļos izstrādājas toksiskas vielas. Ja ola ir atdzisusi, ēd to aukstu. Uzliec atdzisušu vēršaci uz rupjmaizes un papildini ar kādu zaļumiņu. Garšīgi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!