Foto: Shutterstock
Flanksteiks jeb sānu steiks nav tik dārgs un tik izsmalcināts steika gabaliņš kā fileja un muguras karbonāde, vai antrekots. Tomēr, līdzīgi kā klasiskajam steikam, tā garša ir piesātināta un bagāta, un ļoti aromātiska. Turklāt no auksta flanksteika, to sagriežot plānās šķēlēs, var pagatavot fantastiskus salātus un sviestmaizes.

Flanksteiku iegūst no liellopa pavēderes sānu daļas un, lai gan pavēderes gaļa kopumā ir jāgatavo lēni un ilgi zemās temperatūrās, plānais un samērā platais flanksteika gabaliņš ir pagatavojams samērā ātri. Biezākajā vietā tas ir tikai 2 - 3 centimetrus biezs, pakāpeniski gabalam kļūstot plānākam.

Flanksteiks ir ideāli piemērots, uzņemot ciemiņus, tas ir pietiekami liels, sver apmēram 500 - 800 gramus. Ar to pietiks apmēram sešiem līdz astoņiem ēdājiem, atkarībā no tā, kā gaļa tiek pasniegta. Flanksteika priekšrocība ir arī tā, ka no tā sanāks šķēles gan sarkanā steika mīļotājiem, gan tiem, kam patīk, ka steiks ir gandrīz caurcepies. Tas spēs apmierināt dažādas gaumes.

Flanksteika gatavošanas veidi


Foto: Shutterstock

Flanksteiku var grilēt, cept parastā pannā, elektriskā pannā vai, sagriežot sloksnītēs, cept vokpannā. Viens no gardākajiem un pārliecinošākajiem flanksteikiem sanāks, ja to ceps cepeškrāsnī, papildinot krāsns cepšanas režīmu ar grila režīmu, turklāt gaļa jānovieto grila spirāles tuvumā. Ieteicams steiku necept ilgāk kā nepieciešams, lai iegūtu vidēji ceptu steiku, tad gaļa būs vismīkstākā. Tomēr, ja arī flanksteiks būs cepies nedaudz ilgāk, to joprojām varēs pasniegt bez uztraukumiem, ka gaļu nevar sakost.

Ja flanksteiku cep cepeškrāsnī, izmanto restītes, bet apakšā paliec pannu, kas izklāta ar foliju, lai uzķertu pilošās gaļas sulas. Folija tev atvieglos pannas izmazgāšanu vēlāk. Cepeškrāsnij noder arī cepamā panna ar restītēm, ja tev tāda ir.

Flanksteika marinēšana

Foto: Shutterstock

Flanksteika pasniegšana

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!