Foto: Shutterstock
Praktiskas saimnieces ogu laiku izmanto dažādu gardu ievārījumu, saldskābu džemu vai neparastu čatniju gatavošanai, ko ģimene gardu muti notiesās, smērējot uz svaigi ceptas maizītes ar kraukšķīgu garoziņu vai pievienojot pankūkām vai brokastu putrām. Tomēr tie nav vienīgie veidi, kā patērēt ogu ievārījumus un marmelādes. Tikpat labi tie sader ar sieru, uzkodu maizēm un pat gaļas ēdieniem!

Lai gan veikalu plaukti vai lūst no izvēles pārpilnības, nav nekā labāka par pašu gatavoto. Nereti vasaras ražas pārstrādes procesā aizraujamies un sagatavojam pārāk lielus krājumus. Burciņas ar aromātisko, čakli sarūpēto upeņu, ķiršu, plūmju un citu ogu ievārījumu mēdz aizkavēties pieliekamā plauktos pārāk ilgi, jo aptrūkstas ideju, kā vēl to izmantot. Protams, var ik pārdienu cept smalkmaizītes ar ievārījumu vai gatavot ogu dzērienus un uzputeņus, tomēr pastāv vēl citi varianti, kur lieti noderēs ogu ievārījumi.

Lūk, daži ieteikumi no mūsu komandas. Tev ir citas idejas? Pastāsti par to, rakstot uz receptes@delfi.lv, interesantākās idejas noteikti izmēģināsim un pastāstīsim arī citiem Tasty.lv lasītājiem!

Glazūra gaļai

Foto: Shutterstock

Saldskābie augļi un ogas izcili sader ar tītara, vistas un teļa gaļu, kā arī medījumiem, piemēram, aļņa gaļu vai meža irbītēm.

Ar ogām glazētu gaļu pagatavot ir ļoti vienkārši - ņem, piemēram, cāļa krūtiņu bez ādas, un liec cepamtraukā. Atsevišķā trauciņā sajauc ceturtdaļglāzi aprikožu ievārījuma (ja augļu gabaliņi ir pārāk lieli, tos samīca ar dakšiņu), vienu ēdamkaroti smalki sagriezta sīpola, ēdamkaroti citrona sulas un pustējkaroti sinepju pulvera. Ar iegūto mērci pārsmērē gaļu un liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī - cep 180 grādos aptuveni 45 minūtes.

Salātu mērces

Foto: Shutterstock

Bļodiņā sajauc vienu ēdamkaroti sarkanvīna etiķa, šķipsniņu sāls, pievieno trīs ēdamkarotes olīveļļas un vienu ēdamkaroti sezama pastas vai sinepju. Ar putojamo slotiņu sakuļ, veidojot emulsiju.

Pievieno saspiestu ķiploka daiviņu un divas ēdamkarotes ievārījuma pēc izvēles - derēs gan zemenes, gan avenes, gan plūmes.

Nogaršo mērci, ja nepieciešams, pievieno svaigi spiestu citrona sulu un svaigi maltus melnos piparus pēc garšas.

Šī mērce būs lieliski piemērota dažādiem dārzeņu un lapu salātiem.

Kamberlendas mērce gaļai

Foto: Shutterstock

Kamberlendas mērce, kuras pamatā ir jāņogas vai brūklenes, Lielbritānijā ir iecienīta piedeva pie gaļas ēdieniem. 

Kā pagatavot? Nelielā katliņā liek vienu ēdamkaroti rīvētu citrona miziņu, vienu tasi jāņogu želejas, trešdaļu tases sausu sarkanvīnu, pustasi svaigi spiestas apelsīnu sulas, naža galu sinepju pulvera, aso sarkano piparu šķipsnu un šķipsnu rīvēta svaiga ingvera.

Visu karsē uz lēnas uguns aptuveni 15 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Noņemot katliņu no uguns, mērce sabiezēs. Beigās pievieno sāli un piparus pēc garšas.

Karstmaize ar aveņu ievārījumu un šķiņķi

Foto: Shutterstock

Lai gan daudziem tas varētu šķist savādi, tomēr, jā, šī ir izcila garšas kombinācija! Nevienu taču neizbrīna, ja karstmaizei izmantojam tomātu kečupu vai gruzīnu iecienīto tkemali mērci? Kādēļ gan neizmēģināt aveņu ievārījumu?

Divas tostermaizes no vienas puses pārziež ar plānu sviesta kārtiņu, otrā pusē klāj aveņu ievārījumu. Ļoti karstā pannā bez taukvielām apcep plānas šķiņķa šķēlītes. Izcepto gaļu noliek malā, bet karsto pannu izslauka ar papīra dvielīti. Liek pannā vienu maizes šķēli ar sviesta pusi uz leju, uz ievārījuma liek Šveices siera šķēlīti, cepto šķiņķi, vēl vienu siera kārtu un visu nosedz ar otru maizes šķēli - šoreiz ar ievārījuma pusi uz leju. Pannai uzliek vāku un karsē. Kad no vienas puses maize apgrauzdējusies, to uzmanīgi apgriež uz otru pusi un cep, līdz siers pakusis un maize zeltaini kraukšķīga.

Ievārījums ar sieru

Foto: Shutterstock

Ievārījums lieliski noder kā piedeva siera platei. Piemēram, bumbieru ievārījums saderēsies ar brie sieru, Gorgonzolu vai Stiltonu, ķiršu ievārījums ideāli garšo ar kazas sieru, spāņu Mančego vai labi noturētu Čederas sieru, savukārt kreptīgajam Rokforam piestāv tikpat kreptīgais upeņu ievārījums.

Vasarīgai pasēdēšanai dārzā pagatavo šādu uzkodu - uz dēlīša kārto plānās šķēlēs sagrieztu sieru, bumbierus un lobītus valriekstus, papildini šo garšas simfoniju ar plūstošu medu un svaigi vārītu ievārījumu. Baudi kopā ar pašiem mīļākajiem cilvēkiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!