Foto: Shutterstock
Lai atvieglotu ēdiena gatavošanu darba dienās, brīvākās dienās vai vakarā, kad visi jau paēduši, var pagatavot dažādas ēdienu sagataves, dažādus pašmāju pusfabrikātus. Kādus priekšdarbus vari veikt jau savlaicīgi?

Zupām. Ja tev saldētavā būs noglabāts buljons, tad zupu varēsi izvārīt 20 minūtēs. Buljona vārīšana nav grūta, bet laikietilpīga. Izvāri lielu katlu, sapildi saldētavai atbilstošos konteineros un sasaldē. Zupām var iekonservēt vai sasaldēt dažādus iepriekš sagrieztus, apceptus dārzeņus un sēnes. Tie būs jau notīrīti, sagriezti gabaliņos, atliks tikai iebērt katlā. Vienīgais, ko nevar mājās apstākļos iepriekš sagatavot un iesaldēt, ir kartupeļi.

Gaļas pamatēdieniem. Gaļa, kas nopirkta visai nedēļai un nav paredzēta gatavošanai tuvākajās dienās, būtu jāsasaldē. Pirms sasaldēšanas to vēlams sagriezt gabaliņos, atbilstoši ieplānotajai iecerei. Ja plānots befstroganovs, gaļu sagriež šaurās strēmelītēs, ja plānots gulašs, gaļu sagriež kubiņos. Ja paredzēta frikadeļu zupa, sagatavo frikadeļu masu, saveļ bumbiņas un tās sasaldē.

Sagriež arī to gaļu, kas paredzēta ātrākai lietošanai, to papildus apber ar sāli un pipariem. Sāls un pipari sāks gaļu jau gatavināt, to marinējot. Vari gaļu uzreiz iemarinēt arī slapjajā marinādē. Šādi apstrādātu gaļu var izturēt ledusskapī līdz pat 2 dienām.

Ieteicams iet soli tālāk, gaļu pirms likšanas ledusskapī uz pannas apbrūnina un tikai pēc tam saldē, jo apbrūninātu gaļu var uzreiz likt mērcē un sutināt. Toties, ja gaļa būs sasaldēta jēla, tā vispirms būs jāatlaidina, pēc tam jāapbrūnina un tikai tad varēs sutināt. Gaļas apcepšana attiecas arī uz malto gaļu, ja paredzēts no tās gatavot mērci. Saldē vai liek ledusskapī jau apceptu gaļu. Šādi apcepta gaļa parastā ledusskapja nodalījumā var glabāties 2 dienas.

Zivīm. Ja zivs gabals ir lielāks, piemēram, lasis, to sadala divās daļās: ko ēdīs uzreiz, ko pēc tam, ko iesālīs, ko iemarinēs pēc cepšanas. Zivi, kas paredzēta ēšanai pēc tam, sadala gabaliņos, kādos to vēlas cept un tikai pēc tam sasaldē. Zivi var samalt maltajā gaļā un sasaldēt. Atsevišķi var sasaldēt zivju buljonam derīgus atgriezumus (gaļīgas asakas), galvu un asti. Var izvārīt uzreiz gatavu zivju buljonu un saldēt to.

Piedevām gaļas ēdieniem. Arī šajā grupā var pagatavot vairākus pusfabrikātus. Vienkāršākais ir novārīt gatavus jau dažādus graudaugus. Tie var būt sasaldēti vārīti rīsi, grūbas, griķi. Vārot vakariņas vai pusdienas, novāri lielāku porciju, lai pārpalikumu noglabātu ledusskapī vai saldētavā. Ļoti ērti, ja ledusskapī noglabāta iepriekšējās dienas pasta (makaroni). No tiem var pagatavot ļoti daudzus un dažādus aukstos salātus vienkāršām vakariņām.

Brīvdienās laicīgi var notīrīt un sasmalcināt dažādus dārzeņus, piemēram, kāpostus un burkānus. Tos apber nedaudz ar sāli, saliek burkā un šādi dārzeņi var ledusskapī gaidīt pareizo brīdi līdz 5 dienām. Darba dienām var nodrošināties arī ar vārītām bietēm, vārītiem kartupeļiem un burkāniem.

Desertiem. Ir ļoti daudzi gardumi, kas piemēroti saldēšanai, svaigas ogas ieskaitot. Var sasaldēt dažādus sorbetus, mājas saldējumus, cepumus un kēksiņus.

Plāno savu ēdienkarti visai nedēļai un redzēsi, cik ļoti daudz var izdarīt jau sestdienā vai svētdienā, lai darba dienās nebūtu ilgi jāstāv pie plīts. Neaizmirsti, ka sasaldēt var arī neapēstos vakariņu ēdienus, kas būs tavs glābiņš kādā īpaši steidzīgā dienā.

Piedāvājam 14 vienkārši pagatavojamas un garšīgas darbdienu vakariņu idejas:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!