Foto: Shutterstock

Mazās, saldās un atraktīvās kūciņas ir lielisks veids, kā iepriecināt sevi un citus ne tikai svētkos un īpašos gadījumos, bet vienkārši tāpat. Kaut otrdienas vakarā, ja kārojas desertu. Taču, lai viss izdotos lieliski, jāievēro dažas pamata lietas, lai iecerētie mafini vai glazūrkūciņas būtu perfektas, garšotu pasakaini un saldā virskārta turētos pie mīklas garduma.

1.Vienmēr izlasi recepti kārtīgi – pirms ķeries pie lietas, izlasi visu recepti, nevis tikai sastāvdaļu sarakstu. Tas pasargās no nepatīkamiem pārsteigumiem, kad gatavošanas procesa laikā atskārtīsi, ka nav vajadzīgā piederuma vai, piemēram, cepamā papīra.

2. Izmanto tikai labākās kvalitātes produktus – pat ja miltu izstrādājumus gatavo regulāri, pārbaudi, vai kādai no nepieciešamajām sastāvdaļām, miltiem, cepamajam pulverim, pūdercukuram vai vaniļas ekstraktam nav beidzies derīguma termiņš.

3. Noturi produktus istabas temperatūrāpienu, sviestu, olas un citas sastāvdaļas, kuras pirms izmantošanas glabā ledusskapī, pirms iejaukšanas mīklā noturi istabas temperatūrā. Tas palīdzēs mīklu ne tikai labāk sajaukt, bet tā arī būs vienmērīgāka.

4. Izmanto precīzi norādītos sastāvdaļu daudzumus – ja receptē teikts, ka nepieciešama viena tējkarote vaniļas ekstrakta, tad paļaujies u to un dari tā. Tas pats attiecas uz cepamo pulveri, miltiem un visu citu, kas tiek pievienots mīklai – tu taču nevēlies, lai kēksiņi būtu pārāk cieti, izlēktu laukā no formas vai lai tiem būtu pārāk spēcīga vaniļas garša.

5. Uzsildi cepeškrāsni laikus – pirms jauc kopā mīklu, ieslēdz cepeškrāsni un ļauj tai kārtīgi uzkarst. Brīdī, kad mafini būs jāliek cepeškrāsnī, tā būs ideāli uzkarsusi un cepšanas laiks nebūs jāpagarina.

6. Nepārmaisi mīklu – mīklu maisi tikai tik ilgi, līdz tā iegūst vienmērīgu konsistenci. Ja to pārmaisīsi, mīkla pazaudēs gaisa burbulīšus un mafini vai kapkeiki vairs nebūs tik gaisīgi, cik vajadzīgs.

7. Mīklu sāc un pabeidz jaukt ar sausajām sastāvdaļām. Piemēram, sajaucot sausās un mitrās sastāvdaļas divās atsevišķās bļodās, bet pēc tam, visu liekot vienā lielajā, nemaisi uzreiz visu kopā. Pakāpeniska mitro un sauso sastāvdaļu sajaukšana palīdzēs izvairīties no miltu kunkuļiem.

8. Mafinu formiņas aizpildi pareizi – lai izvairītos no pārāk zemiem vai pārāk augstiem kēksiņiem, mafinu formiņas ar mīklu aizpildi vien līdz pusei vai divām trešdaļām.

9. Kūciņas cep uz cepeškrāsns vidējām restītēm. Tas ļaus tām izcepties pavisam vienmērīgi. Ja cep reizē divās mafinu pannās, tad cepšanas laika pusē apmaini tās vietām.

10. Gatavās kūciņas dažas minūtes atdzesē mafinu pannā, bet pēc tam uzreiz ņem laukā. Tas pasargās kūciņas no pārcepšanās, jo karstā panna vēl izdala siltumu.

11. Pirms zied virsū glazūru – pagaršo to. Pārliecinies, lai tā nebūtu pietiekami salda, šķidra vai graudaina.

12. Glazē tikai pilnībā atdzesētas kūciņas. Tas vajadzīgs, lai sviesta, svaigā siera, pūdercukura vai jebkura cita glazūra netecētu nost no kapkeikiem.

Tagad, kad pamata lietas ir zināmas, varbūt ir vērts uzvilkt priekšautu un ķerties pie lietas? Meklē sev tīkamākās garšu kombinācijas Tasty.lv receptēs!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!