Foto: Shutterstock

Karstā ūdenī novārīta ola ar mīkstu jo mīkstu dzeltenumu, kas tiek pagatavota bez čaumalas, vairs jau nav tikai modes kliedziens, bet teju ierasta ēdienu sastāvdaļa. Plaucēto olu arī vairs nevaram ietilpināt vienos noteiktos rāmjos, jo tā ir lieliska baudīšanai ne vien brokastīs un launagā, bet pat pusdienās, un ja ir radoša pieeja ēst gatavošanai, arī vakariņās. Kas jāņem vērā, lai to pagatavotu ideālu – ar stingru baltumu un plūstošu dzeltenumu?

Galvenais princips ir pavisam vienkāršs – jēlo olu iesit vai ielej verdošā ūdeni, kas neburbuļo. Pirms olu ievieto katliņā, ūdeni iegriež virpulītī, lai ola neizplūstu. Ja plaucētās olas baltumu gribas stingrāku, tad ūdenim pievieno pavisam nedaudz etiķi, bet bez tā var arī iztikt.

Olu ūdenī vāra aptuveni trīs minūtes (var arī nedaudz ilgāk, ja dzeltenumu negribas izteikti mīkstu). Pēc tam ar putu karoti olu izņem no katliņa. Tālāk ir divi varianti – olu var atdzesēt ledusaukstā ūdenī vai vienkārši nosusināt ar papīra dvieli. Ievietošana aukstā ūdenī apturēs olas vārīšanās procesu un tā būs mīksta, bet nosusināšana saglabās to vēl siltu un līdz ar to olas dzeltenums nebūs tik ļoti šķidrs.

Padomi, kas noderēs

Pievieno verdošajam ūdenim sāli, lai piešķirtu tai izteiktāku garšu.

Plaucētas olas pagatavošanai izmanto ļoti svaigas olas – to baltums vārot neveidos olbaltuma skariņas, kas izskatās nepievilcīgi maltītē.

Mīkstu plaucēto olu var izvārīt 2-3 minūtēs, vidēji gatavu aptuveni 4 minūtēs. Olas vārīšanas ilgumu ietekmē arī tas, vai ola ir tikko izņemta no ledusskapja, tāpēc pirms gatavošanas kādu brīdi noturi to istabas temperatūrā.

Olu vispirms uzmanīgi iesit nelielā krūzītē, un tikai pēc tam ielej katliņā ar verdošo ūdeni. Tā zināsi, ka olas dzeltenums būs apaļš un neizplūdīs.

Kā ēst visas dienas garumā?

Pusdienās plaucēto olu liec pa virsu gardiem salātiem, vārītu kartupeļu plācenītim vai, piemēram, pasniedz ar apceptām sēnēm. Rezultātā iegūsi sātīgu maltīti, kas tajā pašā laikā neradīs smaguma sajūtu.

Bet vakariņās pasniedz plaucēto olu kopā ar kādu graudaugu produktu siltajos salātos. Piemēram, kopā ar rīsiem, griķiem vai kvinoju. Plaucētā ola būs gards un izteiksmīgs vakariņu papildinājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!