Foto: Shutterstock
Laikā, kad recepšu aprakstos arvien biežāk parādās blendera nepieciešamība, ne viens vien nolēmis virtuves palīgu krājumus papildināt tieši ar šo ierīci. Tikai kādu izvēlēties – krūzes vai rokas blenderi, un vai ir kāds universāls variants, kas spēs paveikt visu?

Būtiskākās atšķirības

Izpētot plauktus ar blenderu piedāvājumu, ne viens vien varētu apmulst, jo to ir vairāk, nekā varētu domāt, un nav daudz nojausmas par to, kurš modelis būtu piemērotākais un attaisnotu cerības. Pirms pirkuma veikšanas katram noteikti jāizvērtē, kādiem nolūkiem blenderis nepieciešams – smūtijiem un krēmzupām vai arī riekstu un miltu smalcināšanai.

Būtiskākās atšķirības starp rokas un krūzes blenderi ir – ar mazo rokas blenderi būs ērti pagatavot krēmzupu, visu saturu blendējot uzreiz katlā, arī mērces izdosies pagatavot, bet kokteiļu gatavošanā rokas blenderis cerības var neattaisnot, jo tas neizdosies tik krēmīgs un gaisīgs, turklāt šī ierīce būs jātur pašam rokās.

Krūzes blenderis aizņem vairāk vietas, tomēr ļauj sablendēt lielāku apjomu, vienīgi daudziem negribēsies smērēt visu krūzi, lai sablendētu pavisam nelielu daudzumu, piemēram, glāzi smūtija. Šiem blenderiem visbiežāk uz krūzes ir norādītas mērvienības, un tas atvieglos gatavošanas procesu.

Runājot par galda virsmas blenderiem, par universāliem var nosaukt tikai lieljaudas blenderus. Lieljaudas blenderi var pārvērst pulverī sastāvdaļas, tām nepievienojot šķidrumu, tai skaitā samalt riekstus, miltus un sēklas. Lieljaudas blenderi sasmalcina un samaisa dažādas sastāvdaļas sīkākās daļiņās, nekā parasti virtuves blenderi ar 500 – 1500W jaudu. Tam, cik daļiņas ir kļuvušas mazas, ir milzīga ietekme uz gala produkta garšu un tekstūru.

Ja zini, ka blenderis tiks lietots vien retu reizi, iespējams, pietiks ar rokas blenderi, taču biežākai gatavošanai noderīgs būs krūzes blenderis. Plašajā piedāvājumā var atrast arī tādus blenderus, kas aprīkoti ar nelielu krūzi, kur sasmalcināt nelielu daudzumu produktu, taču ar šādu blenderi nekad nevarēs vienlaicīgi pagatavot katlu krēmzupu, toties tas būs ērtāks neliela daudzuma mērces pagatavošanai. Iespējams, kādam būs gana ar virtuves kombainu, kam, nomainot asmeni, varēs visai labi sasmalcināt arī riekstus un sablendēt zupu.

Foto: Shutterstock

Blendera jaudas nozīme

Iepazīstoties ar blenderu aprakstiem, var redzēt arī norādītos apzīmējumus jaudai un šajā sakarā speciālisti stāsta, ka jaudīgs blenderis var vienā minūtē vai ātrāk pārvērst pulverī lielāko daļu sastāvdaļu. Aktīvā virzīšanas kustība maisījumā vienmērīgi sadala karstumu, to nekoncentrējot vienā vietā. Tādējādi tiek iegūts vieglāk uzsūcams daļiņu izmērs un augsts uzturvielu saturs, izmantojot efektīvāku blendēšanu, kas novirza sastāvdaļas, novēršot uzturvielu bojāšanos un pārmērīgu sakaršanu.

Veselīgo ēdienu pagatavošanas noslēpums ir atrast blendēšanas iekārtu, kas ne tikai rada ļoti mazas daļiņas, bet arī vienlaikus saglabā uzturvielas.

Režīmi

Atsevišķi blenderi aprīkoti ar dažādiem režīmiem, piemēram, Smoothie, kas pagatavos izcili gardu smūtiju. Šajā programmā ierīce sāk darboties maigi, lai novilktu sastāvdaļas līdz asmeņu zonai un novērstu sākotnējās lielās gaisa kabatas rašanos. Pēc tam blenderis izmanto dažādu ātrumu un lieljaudas impulsu režīmu kombināciju, lai maksimāli izveidotu mikroburbulīšu tekstūru, vienlaikus turpinot novērst lielo gaisa kabatu rašanos.

Ja zini, ka blenderī bieži gatavosi krēmzupas, tad meklē ierīci ar speciālu zupas gatavošanas režīmu. Tas būs jo īpaši vērtīgi, jo blenderis izmanto zupas funkcijas laikā radušos berzi, lai aukstas sastāvdaļas dažās minūtēs pārvērstu karstā zupā. Jāņem vērā, ka lielākajā daļā blenderu karstu šķidrumu blendēšana var būt bīstama.

Vērā ņemama programma blenderiem saldētu produktu blendēšanas režīms. Arī šī programma lieljaudas blenderiem ir pietiekami ātra, lai sasmalcinātu pat akmens cietas, saldētas sastāvdaļas krēmīgā un gardā masā. Ja zini, ka regulāri būs jāmaļ ledus, jāblendē saldētas ogas, tad izvēlies tam piemērotas jaudas blenderi, kas ar uzdevumu labi tiks galā.

Foto: Shutterstock

Blenderu kopšana ikdienā

Ja blenderis ir aprīkots ar automātiskās tīrīšanas funkciju, tad atliek vien ieliet siltu ūdeni un piespiest taustiņu. Biezu vai lipīgu pārpalikumu tīrīšanai var pievienot dažus pilienus trauku mazgājamā līdzekļa. Pēc tam rūpīgi noskalo krūzi un vāciņu.

Ja blenderis nav aprīkots ar automātisko tīrīšanu, nomazgā visas ierīces daļas siltā ziepjūdenī ar mīkstu drāniņu. Izmanto trauku mazgāšanas birstīti, lai notīrītu pārtikas paliekas. Noskalo un rūpīgi nosusini.

Blendera krūzi un vāciņu var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā standarta ciklā. Krūzi var ievietot apakšējā plauktā, taču vāciņu un iekšējo vāciņu drīkst mazgāt tikai augšējā plauktā.

Visefektīvāk ir notīrīt krūzi uzreiz pēc izmantošanas.

Par būtiskākajām blenderu atšķirībām portālam Tasty.lv stāsta ''Stollar'' speciālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!