Foto: Shutterstock
Nav tāda cilvēka, kurš nezinātu slaveno teicienu par lasi. Jokot varam, bet lasis tiešām ir viena no gardākajām izvēlēm, ja ir vēlēšanās pagatavot vienkāršas, bet tajā pašā laikā iespaidīgas pusdienas vai vakariņas. Tomēr arī pret šo produktu jāattiecas ar zināmu pietāti, lai iegūtu visu labāko.

Kā mantru mēdzam atkārtot to, ka zivis nedrīkst pārcept, tomēr ir lietas, ko vēl noteikti nedrīkst nodarīt tieši lasim. Lūk, sešas visbiežāk sastopamās kļūdas, ko apkopojuši kulinārie speciālisti no portāla "Bonappetit.com".

Izrauj visas asakas pēc kārtas

Jā, no laša filejas vajag izņemt asakas, tomēr tas ir jādara rūpīgi un bez steigas. Ja asakas rausi vienu pēc otras, nepievēršot uzmanību, kādā virzienā tā ir filejā, tad saplucināsi to bez liekas vajadzības vēl pirms lasis būs nonācis pannā. Tāpēc asakas centies izņemt tā, kā to darītu ar skabardziņu, kas iedūrusies pirkstā – rūpīgi!

Plēšam nost ādu

Lai cik nevajadzīga liktos zivs āda, kas palikusi pie sārtās filejas gabala, negriez to nost! Zivs āda ne tikai ir kā neliela aizsargbarjera starp laša fileju un karsto pannu vai grilu, bet saglabā to mitru un sulīgu. Tāpēc laša fileju vienmēr apcep ar ādas pusi uz leju, lai tā kļūtu kraukšķīga.

Vienīgais izņēmums, kad ādu laša filejai ir nepieciešams noņemt, ir tad, kad tā tiek plaucēta ūdenī. Šim apstrādes veidam āda tikai traucēs.

Fileja tiek plaucēta vienkārši karstā ūdenī

Šī ir vēl viena kļūda, kas padarīs laša fileju mazāk apetītlīgu. Jā, laša fileju plaucē ūdenī. Tomēr nedrīkst aizmirst tam pievienot garšvielas, citrona šķēlītes un ķiplokus. Vēl labāks rezultāts būs, ja lasi plaucēsi (gluži kā olas Benedikta gaumē) nevis verdošā ūdenī, bet gan baltvīnā.

Foto: Shutterstock

Viss, kas ir sārts, ir lasis

Tā gluži nebūs – kad iegādājies laša fileju, rūpīgi izvērtē, kāda tā ir. Visgardākais lasis būs tāds, kas audzis tīrā, tekošā ūdenī, nevis kādā audzētavā un piebarots ar barību. Tāpat, zini, kādus gabaliņus pirkt – ja meklē laša vēderiņus, tiem ir jābūt lētākiem, nekā filejai un aptuveni vienāda lieluma. Tāpat, veselam lasim pavēro, kā izskatās žaunas – ja tās ir brūnas vai pelēkas, šādu zivi labāk nepirkt. Bet filejām jābūt "tvirtām" – piedurot ar pirkstu, atstātajai bedrītei ātri jāizlīdzinās.

Gatavo, līdz fileja sadalās pa gabaliņiem

Vēl viena liela kļūda, ko pieļaujam, gatavojot lasi – to cep vai vāra, līdz gabaliņi izjūk un ir sausi. Jā, gatavai laša filejai ir viegli jāatdalās, tomēr tam jānotiek ar dakšiņas palīdzību, ne pašai. Tāpēc, lai nebūtu jāēd pārcepta zivs, vaktē gabaliņu izskatu.

Izmet pārpalikumus

Maldīgi ir uzskatīt, ka pēc pagatavošanas neapēstos laša pārpalikumus vairs nevarēs ēst nākamajā dienā. Ja vien pagatavotais lasis iepakots cieši noslēgtā traukā un atrodas ledusskapī, arī nākamās dienas pusdienās to vari droši ēst. Pievieno saplucinātus laša gabaliņus svaigajiem lapu salātiem – garšos lieliski!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!