Foto: Shutterstock
Neviens eklērs nebūtu tik kārdinošs bez plaucētās mīklas palīdzības. Tas pats attiecas uz sāļajām plaucētās mīklas uzkodām un ar saldu krēmu pildītajām vēja kūkām. Lai nebaidītos šos gardumus gatavot mājās, jāpiešaujas un jāatrod īstā mīklas recepte.

Ideālie plaucētās mīklas kārumi, pēc izcepšanas krāsnī, kad tie piebriest un maina formu, ir čagani, ar tukšu vidu un tajos var iepildīt visdažādākos krēmus. Plaucētajai mīklai būs vajadzīgas pareizās sastāvdaļu proporcijas un pacietība, jo darba trauks šoreiz ir nevis bļoda un putojamā slotiņa, bet gan katliņš, kas uzlikts uz plīts.

Vajadzīgās sastāvdaļas:

  • 125 ml pilnpiens;
  • 250 ml ūdens;
  • 90 g sviests, sagriezts kubiņos;
  • Maza šķipsna sāls;
  • 155 g kviešu milti;
  • 4 olas.

1. solis – sagatavo cepeškrāsni un uzsildi šķidrumu

Cepeškrāsni laicīgi uzkarsē līdz 220 °C un ievieto tajā divas restes. Cepamās plātis izklāj ar cepampapīru.

Kad tas paveikts, katliņā ielej pienu, ūdeni un pieber sāli. Tad šķidrumā saber sviesta gabaliņus. Šķidrumu karsē uz mērenas uguns, līdz tas sāk vārīties un sviests izkusis.

2. solis – pievieno miltus

Kad sviests izkusis, katliņu noņem no plīts. Uzreiz šķidrumā ber visus miltus, kas nepieciešami. Sparīgi maisi sastāvdaļas ar koka karoti, līdz izveidojusies viendabīga masa.

3. solis – plaucē mīklu

Kad milti iejaukti un mīkla lielā kunkulī, katliņu atkal liec uz plīts, mērenas uguns. Turpini mīklu maisīt ar karoti un sildi, līdz tā atlec no katliņa malām un saveļas lielā pikucī. Tad katliņu noņem no plīts un 3 – 4 minūtes atdzesē (tās temperatūrai vajadzētu nokristies līdz 60°C).

Foto: Shutterstock

4. solis – olu pievienošana

Olas iesit nelielā bļodiņā un pārbaudi, vai nav čaumalu palieku. Tad pievieno mīklai katliņā vienu olu un kārtīgi iejauc masā. Turpinot sparīgi maisīt, pievieno mīklai arī pārējās trīs olas – pēc katras olas pievienošanas mīklu kuļ, līdz tā ir viendabīga. Kad darbiņš paveikts, mīklu atdzesē beidzamo reizi – apmēram 10 – 15 minūtes.

5. solis – pildīšana tūtā un kūciņu veidošana

Kad mīkla atdzisusi, to sapildi konditorejas tūtā ar parastu vai zvaigznītes uzgali. Ar zvaigznītes uzgali plaucētās mīklas kūciņas sanāk rievainākas. Tad mīklu spiež uz cepamajām plātīm.

Apaļām kūkām: mīklu izspiež apmēram vienas ēdamkarotes apjomā, tā, lai apaļais diametrs sasniegtu 5 centimetrus. Starp mīklas piciņām atstāj 5 centimetrus brīvas telpas – kūciņas cepšanas laikā krietni piebriedīs, tāpēc jāizvairās, lai tās nesaplūstu kopā.

Foto: Shutterstock

Eklēriem: ja paredzēts cept garenos eklērus, mīklu izspiež apmēram 10 centimetrus garos stienīšos, kas ir 2 – 3 centimetrus plati. Tāpat kā apaļajām kūkām, arī eklēriem nepieciešami 5 centimetri brīvas telpas, jo cepot tie arī uzbriedīs.

6. solis – cepšana

Kad mīklas piciņas izspiestas, cepamās plātis liek cepeškrāsnī un ļauj tām tapt par čauganām maizītēm. 15 minūtes kūciņas cep 220 °C, bet pēc tam samazina krāsns karstumu līdz 190 °C un turpina cept vēl 10 – 15 minūtes, līdz plaucētās mīklas gardumi ir zeltaini brūni.

Tiklīdz kūciņas gatavas, tās izņem no krāsns un nogriež tām virsu (ja vēja kūkas) vai iegriež pamatnē. Liek plaucētās mīklas izstrādājumus atpakaļ izslēgtā cepeškrāsnī, kas vēl ir silta, un ļauj tām apžūt apmēram 10 minūtes. Pēc tam izņem no krāsns, atdzesē un sapilda, kā iecerēts.

Saldās un sāļas garšu variācijas

Ja plaucētā mīkla paredzēta saldajiem konditorejas izstrādājumiem, tad pašā pirmajā solī, katliņā ar šķidrumu var pievienot arī garšvielas un aromatizētājus. Piemēram, tējkaroti vaniļas ekstrakta, vaniļas cukura, citrona miziņu, sarīvētu muskatriekstu, kanēli vai ko citu.

Sāļajiem konditorejas izstrādājumiem var pievienot ko citu garšai. Piemēram, sarīvētu cieto sieru, kas labi izkusīs mīklā vai svaigi maltus piparus. Var eksperimentēt arī ar kaltētiem garšaugiem un kādu paprikas pulveri, taču atceries to pievienot pavisam nedaudz – kādu nelielu šķipsnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!