Foto: Shutterstock
Raugs ir pamats jebkurai maizītei, ko gatavo no skaisti uzraudzētas mīklas. Bez tā maizes, kūkas un citi miltu izstrādājumu produkti nebūtu tik poraini un gardi, kā ir tad, ja gatavoti ar mīlestību un pietāti, sekojot līdzi norādēm.

Ja tieši ierauga gatavošana līdz šim ir atturējusi no maizes cepšanas mājās, tad nav ko vairīties no šī budža! Ieraugu pagatavot nav tik sarežģīti, kā varētu likties, vajag tikai sekot līdzi norādēm. Lūk, kā to izdarīt!

Rauga uzbriedināšana

Ja izmanto sauso raugu: raugu ber bļodiņā, kur atrodas silts ūdens (ap 40°C, ne vairāk par 46°C). Ja izmanto svaigo raugu: svaigo raugu iedrupini remdenā šķidrumā (līdz 38°C). Tad ļauj raugam izšķīst. Ja ūdens būs pārāk karsts, tas nobendēs rauga baktēriju un nekas nesanāks. Tāpat, ja ūdens ir pārāk auksts, raugs neaktivizēsies.

Rauga uzbriešanu var veicināt ar cukuru vai medu, pievienojot to pavisam nedaudz. Raugam šķidrumā jābriest apmēram 5–10 minūtes, līdz tajā parādās burbulīši. Ja raugs kāda iemesla dēļ nebriest, sāc no jauna.

Ierauga gatavošana

Kad raugs uzbriedināts, var ķerties pie ierauga gatavošanas. Ieraugs ir miltu, šķidruma un rauga maisījums, kas uzlabo mīklas izstrādājumu garšu un konsistenci. Līdz ar to maizītei tas nāks tikai par labu.

Lielajā bļodā ievietotam uzbriedinātam raugam pievieno miltus un citas sastāvdaļas, kas norādītas receptēs, ko izmanto pa pamatu maizes gatavošanai. Parasti uzbriedinātajam raugam pievieno miltus un ūdeni attiecībā 1:1. Kad milti un ūdens pievienoti, bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi un atstāj istabas temperatūrā uz vismaz 3 stundām. Tad izmanto uzreiz vai ieliek ledusskapī līdz nākamajai dienai.

Gatavajam ieraugam jābūt divreiz lielākam apjomā, ar burbulīšiem un skābenu smaržu. Ja ieraugu tikko izņem no ledusskapja, pirms mīklas gatavošanas to noturi stundu istabas temperatūrā.

Svarīgi! Ieraugs nav obligāti jāizmanto viss uzreiz. Ja to plāno izmantot ilgākā laika posmā, vienkārši ik pārdienas "pabaro" to ar miltiem un viegli siltu ūdeni. Ieraugu vari droši glabāt ledusskapī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!