Foto: Shutterstock

Vai zināji, ka svarīgākā prasme virtuvē ir spēja katrā receptē salasīt starp rindiņām rakstīto? Iesācēji nereti kļūdās pat izpildot pašas vienkāršākās darbības, kas pieredzējušiem pavāram un recepšu autoriem bieži vien šķiet pašas par sevi saprotamas. Lai turpmāk tu varētu izvairīties no šādām situācijām mēs, iedvesmojoties no "Adme" autoru kolektīva, uzskaitījām 10 izplatītākās kļūdas virtuvē, kas spēj neatgriezeniski sabojāt pat visvienkāršākā ēdiena garšu.

Pārpildīta panna

Foto: Shutterstock

Atceries: ja vēlies pagatavot kotletes, karbonādi vai jebkāda cita veida gaļu ar kraukšķīgu, zeltainu garoziņu, pannā gaļas gabali jāliek atstatus vienu no otra, lai tie nesaskartos, jo pretējā gadījumā no gaļas sāks izdalīties sulas un tā vienkārši sāks sautēties. Gaļu liec tikai uz iepriekš uzkarsētas pannas. Ja gatavo steiku vai citu gaļu bez panējuma, tad pirms cepšanas katrs gabaliņš ir kārtīgi jānosusina ar papīra dvieli, jo liekais mitrums ir galvenais šķērslis, kas liedz iegūt zeltainu garoziņu.

Gaļas cepšana pannā ar pretpiedeguma pārklājumu

Foto: Shutterstock

Ja cepšanai izvēlēsies pannu ar pretpiedeguma pārklājumu, arī šinī gadījumā visticamāk neizdosies iegūt gaļu ar zeltainu "iedegumu". Tam par iemeslu ir fakts, ka šāda tipa pannas neuzkarst tik ļoti kā parastās metāla vai čuguna pannas, tādēļ labāk izmanto tās omlešu, pankūku un plācenīšu cepšanai. Gaļas cepšanai labāk izvēlies čuguna pannu vai grilpannu.

Olīveļļas izmantošana cepšanai

Uzkarstot olīveļļa zaudē visas savas lieliskās īpašības, sāk degt un dūmot, kā rezultātā iecerētā maltīte var kļūt par neglābjamu katastrofu. Labāk olīveļļu izmantot salātu aizdarīšanai, cepšanai izvēloties rapšu eļļu, kukurūzas eļļu vai rafinētu saulespuķu eļļu, kuras ir paredzētas gatavošanai augstā temperatūrā.

Viena glāze visu produktu mērīšanai

Foto: Shutterstock

Nereti gan pīrāgiem paredzētā miltu, gan piena daudzuma mērīšanai tiek izmantota katrā virtuvē atrodamā slīpētā stikla glāze jeb "graņonka", aizmirstot to, ka tajā ietilpstošais beramo produktu un šķidrumu tilpums ir visai atšķirīgs. Precizitāte ir viens no galvenajiem priekšnosacījumiem, kas nodrošina kūku, biskvītu, pīrāgu, cepumu u.c. konditorejas izstrādājumu izdošanos, tādēļ, ja vien nevari lepoties ar fenomenālu atmiņu, labāk lieku reizi ieskaties internetā vai pavārgrāmatās atrodamajās produktu mērvienību tabulās, vai izmanto virtuves svarus.

Ķiploku pārcepšana

Ne velti daudzu ēdienu receptēs norādīts, ka ķiploki jāpievieno cepšanas beigās un jācep ne ilgāk kā 2-3 minūtes. Tādēļ, ka ķiploki, salīdzinot ar pārējiem dārzeņiem, satur daudz mazāk ūdens, tiem ir tendence ātri piedegt, piešķirot ēdienam kodīgi rūgtu piegaršu.

No ledusskapja uz pannas

Ja gaļa stāvējusi ledusskapī, pirms cepšanas jāpagaida, līdz tā sasniedz istabas temperatūru. Šādi gaļa izcepsies daudz vienmērīgāk un varēsi izvairīties no situācijas, kad no ārpuses gaļas gabals jau sāk piedegt, bet pārgriežot izrādās, ka iekšā tas vēl ir pavisam jēls. Šis padoms attiecas arī uz gaļas gatavošanu cepeškrāsnī.

Gaļai jāļauj "atpūsties"

Foto: Shutterstock

Pat ja steiks, tikko noņemts no pannas, smaržo tik kārdinoši, ka saskrien pilna mute siekalām, ir vērts 3-4 minūtes nogaidīt, pirms griezt to gabalos. Gaļai pēc cepšanas ir nepieciešams neliels "atelpas" brīdis, lai tā kļūtu sulīgāka un iegūtu piesātinātāku garšu.

Visu produktu glabāšana ledusskapī

Ne visi produkti draudzējas ar aukstumu. Tomāti, sīpoli, ķiploki, kartupeļi, eksotiskie augļi, piemēram, kivi un mango, kā arī kabači un baklažāni jutīsies daudz labāk, ja tos uzglabāsi istabas temperatūrā, jo ledusskapī tie ātri vien sāks vīst, zaudēs sulīgumu un savas lieliskās garšas īpašības. Par to, ko labāk neglabāt ledusskapī, lasi šajā rakstā.

Produktu bieža grozīšana

Foto: Shutterstock

Cepot gaļu, zivis, plācenīšus, pankūkas u.tml. tos nav ieteicams pārāk bieži grozīt no vienas puses uz otru, jo šādi gaļa zaudēs sulīgumu, zivs gabaliņiem neturēsies klāt panējums, bet zeltainu plācenīšu vietā iegūsi bezformīgu ķēpu uz pannas. Bruņojies ar pacietību un nogaidi vismaz 3-4 minūtes pirms produkta apgriešanas.

Pārvārītas olas

Pārvārītas olas var atpazīt pēc tā, ka to dzeltenumi iegūst nepievilcīgu pelēkzilu nokrāsu, bet baltums sāk līdzināties gumijai. Lielākoties pie šīs ķibeles vainojams neprasmīgs pavārs, nevis neapmierinoša olu kvalitāte. Lai iegūtu ideāli vārītas olas, nākamreiz rīkojies šādi: liec olas aukstā ūdenī un vāri, līdz ūdens sāk burbuļot. Tad noņem katliņu no plīts, uzliec vāku un nogaidi 10 minūtes. Šī metode garantē, ka baltums un dzeltenums sasniegs ideālu gatavības pakāpi vienlaicīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!