Foto: Shutterstock
Katrai pieredzes bagātai saimniecei un profesionālam pavāram zināms, ka šķipsniņa sāls jebkuru, un mēs tiešām uzsvērsim – jebkuru, maltīti padarīs garšīgāku. Ne velti saka, ka sāls druska nepieciešama kā zupai, tā tortei, jo sāls ir tā garšviela, kas izceļ visas citas garšas. Tomēr ikdienas gatavošanā, kad šķipsniņa tiek pielikta gandrīz katrā lielās maltītes komponentā, der atcerēties, ka pārmērīgi daudz sāls var arī sabojāt ēdienu. Taču sāļo garšu pamatēdienos var nodrošināt arī ar citām lietām – piedevām.

Ir tādi produkti, kuru sastāvā jau ir pietiekami daudz sāls, tāpēc, ja ēdienam pievienots kāds no šiem produktiem, papildu šķipsniņu vairs nevajadzēs. Sešus produktus, kas papildinās maltīti un reizē arī novērsīs nepieciešamību pēc sāls pievienošanas, iesaka portāls "Epicurious".

Feta

Ja gatavo svaigo lapu un dārzeņu salātus, tad tā vietā, lai tiem virsū uzkaisītu sāli, pievieno salātiem dažus gabaliņus fetas siera. Reizē maigā un sāļa siera garša papildinās pārējās, svaigās sastāvdaļas un nemaz neprasīsies, lai vēl drusku sāls būtu klāt pašiem salātiem vai salātu mērcei. Ja feta netīk, tās vietā vari izmantot kādu citu sāļu un drupināmu sieru, piemēram, zilo sieru. Tāpat fetu ar mērķi – aizvietot maltītē sāli ar ko citu – vari izmantot makaronu ēdieniem.

Parmezāna siers

Tāpat kā ar fetu, arī Parmezāna sieru vari izmantot, lai aizvietotu sāli. Atšķirībā no mīkstā fetas siera, sāļos, cietos sierus maltītei pievieno sarīvētus. Ja sarīvētu cieto sieru iemaisīsi siltajā mērcē, makaronos vai grauzdiņos, tas nodrošinās "umami" jeb piekto garšu, kas padara maltīti par garšas baudu virsotni.

Kaperi

Marinēti kaperi ir viena no tām lietām, kas aizvien pazīstamāka kļūst arī mūsu platuma grādu virtuvēs. Marinētie kaperi ir ne tikai pikanta uzkodu sastāvdaļa, bet arī ideālā sāļā piedeva, kas piešķirs tik vajadzīgo garšu mērcēm, salātiem, gaļas ēdieniem un pat zupām. Tāpēc šķipsniņu sāls varēsi nepievienot.

Olīvas

Olīvas ir ļoti sāļš produkts. Tik sāļš, ka tāpat vien tās var ēst vien no uzkodu šķīvīša. Tāpēc šo Vidusjūras gardumu īstais mērķis ir pievienošana citām maltītēm. Smalki jo smalki sakapātas, tās vari iejaukt salātu mērcēs vai maizes mīklās. Tāpat sātīgākās zupās olīvas noderēs, lai piedotu sāļumu, ja zupā ir daudz maigākas garšas dārzeņu, piemēram, burkāni un kartupeļi.

Anšovi

Mazās, konservos saliktās zivtiņas, ir viena no daudzu mērču un smēriņu slepenajām sastāvdaļām. Ne velti kaislīgi īstenas Cēzaru salātu receptes aizstāvji sitīs dūri pret galdu un teiks, ka mērcē jābūt anšoviem. Ne bez iemesla – lai gan tie nenomāc ēdienu ar zivju smaržu un uzbāzīgo garšu, tie piedod vajadzīgo sāļuma garšas noti. Tāpēc anšovu pievienošana salātu mērcēm, makaronu maltītēm un kādam sacepumam ir labs iemesls, lai nepievienotu papildu šķipsniņu sāls.

Bekons

Ikviena žāvēta vai sālīta gaļa būs pietiekami sāļa, lai sāli vairs neprasītos. Tāpēc arī bekons, cauraudzīša gabaliņš vai šķiņķis ir pateicīga piedeva dārzeņu krēmzupām, maigām miltu mērcēm un salātiem. Apceptas bekona šķēlītes uzber virsū siltai ķirbju, burkānu vai tomātu krēmzupas bļodiņai. Kubiņos sagriezts šķiņķis ļoti labi iederēsies klasiskajā baltajā mērcē. Bet pannā apceptie žāvētās gaļas gabaliņi noderēs kā papildinājums vienkāršiem vārītiem kartupeļiem. Un sāls šķipsnu noteikti vairs neprasīsies!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!