Foto: Shutterstock
Grilēšanas sezonā barbekjū mērce ir teju neatņemama sastāvdaļa gan pie burgeriem, gan šašlikiem un pat salātiem, tāpēc ir vērs pamēģināt sulīgo virumu pagatavot pašam, jo tas itin nemaz nav sarežģīti, turklāt, gatavojot pats, skaidri zināsi, kas ir mērces sastāvā.

Sastāvdaļas var mainīties, katrs var variēt ar to daudzumu, tāpat arī pamainīt kaut ko no tām, taču visa pamatā ir tomātu mērce, brūnais cukurs, etiķis (ābolu, balazamiko u.c.), sula (ābolu, apelsīnu), Vustera mērce, pikantumam var izmantot Tabasco mērci vai čili, kā arī sāli, piparus un citas garšvielas pēc izvēles. Dažādībai var pievienot kādus garšaugus, piemēram, rozmarīnu.

Džeimijs Olivers barbekjū mērci iesaka gatavot pēc šādām norādēm – katliņā ber 200 g brūnā cukura, pievieno 200 g tomātu mērci, 4 ēdamkarotes Vusteras mērci, dažus pilienus Tabasco, divas pamatīgas tējkarotes sinepes, sulu no diviem apelsīniem, 200 ml ābolu sulu un 100 ml burbonu, kas gan nav obligāta piedeva, tomēr piešķirs mērcei īpašu garšas niansi. Kā pēdējās piedevas katliņa saturam Džeimijs video meistarklasē pievieno četras ēdamkarotes balzamiko etiķi, kas var būt arī kāds cits etiķis, un šķipsnu sāls.

Kad visas sastāvdaļas sajauktas katliņā, tas viss jākarsē uz lielas uguns, nepārtraukti maisot, lai nekas nepiedeg. Karsēšana var prasīt 5-10 minūtes, jo mērcei jākļūst biezai, tumīgai, lipīgai un smagi līstošai. Kad mērce nelīst no karotes, ir ķepīga un tumši brūna, tā ieguvusi nepieciešamo konsistenci un gatava izmantošanai vai glabāšanai.

Video:

Pagatavotajā mērcē pēc tam var iemarinēt gaļu, piemēram, vistas kājiņas, kā to meistarīgi dara Džeimijs Olivers, bet tikpat labi mērce noderēs ribiņu ieziešanai vai dārzeņu glazēšanai.

''Tasty'' iesaka:

  • Ja vēlies iegūt biezāku virumu, ko smērēt burgeros, mērcei gatavošanas laikā pievieno smalki sakapātu un iepriekš apceptu saldo sīpolu. Ļoti labi garšos, ja mērcē būs savārīti svaigie čili, melnās, žāvētās plūmes, kas virumu padarīs gan tumīgāku, gan arī garšas ziņā interesantāku.
  • Pagatavoto mērci var glabāt burciņā un izmantot grilēšanas ballītēs, iemarinējot gaļu vai mērci smērējot sendvičos, burgeros vai pasniedzot kā piedevu izceptajiem labumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!