Foto: Shutterstock
Mums katram ir savas noslēpumainās sastāvdaļas, kas palīdz ēdienam kļūt supergaršīgam: citronu suliņa, kaperi, anšovi un kas tik vēl nē, galu galā, labi daudz majonēzes arī parasti paveic savu triku. Tomēr ir tādi produkti, kas savienojumā ar citām, šķietami ikdienišķām sastāvdaļām tiešām spēj radīt brīnumu. Vērts tos vienmēr turēt pa rokai!

Aptaujājot šefpavārus, portāls "Food&Wine" noskadrojis, ka superprodukti ir sojas mērce, kļavu sīrups un Dižonas sinepes. Šefpavāri arī atklājuši dažus trikus – ar ko jāsavieno minētie superprodukti, lai iegūtu lieliskas mērcītes salātiem, izcilas marinādes un citus garšīgumus. Lūk, dažas noderīgas virtuves formulas.

Sojas mērce: kopā ar pareizajiem produktiem īsta umami bumba

Umami ir nu jau kādu laiciņu atklātā piektā garša, kas apzīmē sātīgumu, to īpašo garšas apmierinājumu, ko dod tādi ēdieni kā sēnes, tomāti un, jā, tā pati sojas mērce dažādās kombinācijās.

Soja, savienota ar dažādiem produktiem un mērcēm dod sātīgumu krēmīgumā, izteiksmīgumu jūras ēdienu garšās un citur, pārsteidzošā kārtā izceļot gan produktu sāļumu, gan saldumu.

Dažas noderīgas formulas, ar ko savienot sojas mērci.

+ majonēze. Ideāla kombinācija aioli mērcei burgeriem
+ olu dzeltenumi. Lieliska mērcīte dārzeņiem.
+ kondensēts piens. Kopā ar garšvielām – ideāla mērce cūkgaļas un pīles cepeša glazējumam.
+ sviests. Lieliska mērcīte pastai vai pastas salātiem, krabju kūciņām.
+ sezama eļļa. Vērts pamēģināt kāpostu salātiem, piemēram kāpostiem ar apelsīniem, tropisku augļu salātiem.

Foto: Shutterstock

Kļavu sīrups: maigi nomierina asus ēdienus, sasniedzot garšu harmoniju

Pie mums ne īpaši populārs, bet pilnīgi pieejams produkts. Īpaši lieliska sastāvdaļa, cepot gaļu: karstumā sīrups karamelizējas, dodot gan savu garšas niansi, gan glīti apbrūnina.

Ar ko savienot kļavu sīrupu?

+ ingvers. Ingvera dzērieniem, kūkām un cepumiem ideāla kombinācija.
+ halapenjo pipari. Saldi asam (vai asi saldam?) grilētam lasim – vērts izmēģināt.
+ melnie pipari. Mērcītei pie ceptiem briseles kāpostiem, steikam.
+ asā tomātu mērce. Interesanta mērcīte kartupeļu biezputrai.
+ Srirača asā mērce. Ideāls savienojums, lai glazētu bekona vēdera daļas cepeti.

Foto: Shutterstock

Dižonas sinepes: ņiprs akcents augļu un dārzeņu harmonijai

Pat neliels daudzums Dižonas sinepju (un ar daudzumu tiešām jāuzmanās, sinepēm ir tikai otrā plāna loma!) palīdz atvērties svaigu augļu un dārzeņu garšām. Un, ja vēl klāt kāda svaiga citrona sulas lāse, tie kopā ar galvenajiem solistiem šķīvī var radīt īstu garšu simfoniju.

Lūk, kādas kombinācijas vērts izmēģināt.

+ bietes. Ideāls veģetārais tartars!
+ aprikozes. Sajaucot gatavas aprikozes ar sinepēm, iznāks lieliska piedeva cūkgaļas ēdieniem.
+ cidonijas. Izcila mērcīte pie brieža cepeša!
+ tomāti. Ugunīga pastas mērcīte gatava!

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!