Foto: Shutterstock
Indijas kulinārās tradīcijas ir atstājušas nozīmīgu ietekmi uz Eiropas un visas pasaules kulināro mantojumu, jo daudzi kuģotāji tieši uz šo zemi devušies pēc garšvielām un citiem produktiem. Dārzeņi, lēcas, rīsi, plāceņi, vistas gaļa, karija maisījumi visās iespējamās nokrāsās un ilga sutināšana – šīs ir pamatlietas, kas raksturo indiešu virtuvi. Lai rosinātu tevi ieviest jaunas vēsmas ēdienkartē, izvēlējāmies 24 receptes, kas aizvedīs tevi garšu ceļojumā uz Indiju.

Daudzi Indijas virtuvi joprojām asociē tikai un vienīgi ar dzelteno karija pulverīti, kas safasēts paciņās atrodams teju jebkura lielveikala garšvielu stendā, bet šis rūpnieciski ražotais produkts ir tikai vāja atblāzma no tās aromātu un garšu buķetes, ko sniedz svaigi pagatavota karija masala ("masala" nozīmē "garšvielu maisījums").

Karijs tiešām ir garšvielu maisījums, bet tas var būt pagatavots gan sausā, apgrauzdētā un samaltā, gan pastas vai mērces veidā. Par kariju dēvē arī ēdienu, kas pagatavots ar karija pastas vai garšvielu maisījuma piedevu, pievienojot gaļu, dārzeņus, kokosriekstu pienu vai jogurtu un citas sastāvdaļas. Rezultātā tiek iegūts gards, sildošs un ļoti aromātisks sautējums.

Tā kā mums ikdienā ierasts lietot tikai sāli, piparus, dilles, ķimenes un lauru lapas, tad bieži vien tieši karija šķietamais asums un dažādu garšvielu pārbagātība ir tā, kas daudziem liek atmest domu pagatavot šo tiešām garšīgo ēdienu. Galvenās karija garšvielas ir: kumins, kurkuma, sīpoli un ķiploki, koriandra sēklas, sieramoliņš, kanēlis, muskatrieksts, ingvers, melnie pipari, krustnagliņas, čili pipari, kardamons, fenheļa sēklas un melnās sinepju sēklas.

Karija maisījumam nav vienas receptes, kas stingri jāievēro – Indijā katrai saimniecei ir sava iecienītā karija recepte, turklāt lielākoties populāri ir tieši sausie karija garšvielu maisījumi. Kā skaidro "Asian Home Gourmet", ja vēlies pagatavot mājās svaigu sauso karija garšvielu maisījumu, droši eksperimentē, izmantojot garšvielas dažādās proporcijās. Tās apgrauzdē un samal kafijas dzirnaviņās vai saberz piestā. Garšvielām pievieno dārzeņus, gaļas gabaliņus un sautē līdz gatavībai, papildinot ar kokosriekstu pienu, ūdeni, buljonu vai jogurtu.

Kariju gatavošanas nobeigumā var iebiezināt ar zirņu miltiem vai samaltiem riekstiem, bet skābumu regulē ar tomātiem, tamarindu, laima sulu vai mango pulveri. Mēs iesakām iebiezināšanai izmantot arī ūdenī iejauktus miltus vai kartupeļu cieti.

Indieši kariju pasniedz ar "naan" maizi vai aromātiskiem, tvaicētiem rīsiem, lai līdzsvarotu karija asumu un samazinātu garšas intensitāti.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!