Foto: Shutterstock
Pīlādžu laikā nekas tā nerotā cilvēku, kā paša savērtas pīlādžogu krelles. Gan pret noskaudumiem un ļaunu aci aizsargā, kā ticēja mūsu senči, gan vienkārši skaisti! Bet latvietis ar pīlādžogu krellēm ir arī latvietis praktiskais – skaistās ogas jāliek ne tikai ap kaklu, bet arī burkās un pudelēs. Pīlādžu spēks izvedīs mūs cauri ziemai!

Pīlādžos ir daudz A un C vitamīna, karotīna tajos esot vairāk kā burkānos, tajos ir miecvielas, organiskās skābes un ēteriskās eļļas. Īsts dārgums! Der gan ievārījumu, gan čatniju un želeju vārīšanai. Svaigas vai savārītas ogas var izmantot dažādās mērcēs gan sāļiem, gan saldiem ēdieniem. Piemēram, saldējums ar cukurūdenī nedaudz pavārītiem pīlādžiem ir īsts gardums.

Pīlādžogas ir arī izcili sakaltējamas, un viss labais, kas tajās ir, nezaudē spēku divus gadus. Ogas jāžāvē 70-80 grādu temperatūrā, uzmanoties, lai tās nesalīp kopā. Izžāvētas jāglabā slēgtos stikla traukos. Gardas un veselīgas ir kaltētu pīlādžu sukādes.

Saldi rūgtens un skaisti sārts izdodas pīlādžu liķieris. Tā kā pīlādžogās ir līdz 9% cukura, tās der vīna darināšanai, bet tā jau tāda lieta, kas prasa īpašas zināšanas, liķieris būs vieglāk pagatavojams.

Kā pagatavot pīlādžus dažādos garšīgos veidos, uzzināsiet "Tasty" saldi rūgtajā pīlādžu recepšu kolekcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!